Meloun cukrový – rozmanitá pochoutka z Asie

Meloun cukrový – rozmanitá pochoutka z Asie Foto:
Meloun cukrový – rozmanitá pochoutka z Asie
Foto: Thinkstock

Meloun cukrový patří překvapivě do stejného rodu jako okurka. Daří se mu především ve východoasijských zemích (jako je například Írán nebo Arménie), ale také v Africe, odkud se k nám dováží. Odrůd cukrového melounu je několik a liší se svou chutí, vůní i vzhledem.

Přízvisko cukrový tento meloun získal díky své velmi sladké dužině.

Nákup a skladování

Cukrový meloun je ideální skladovat v ledničce nebo ve sklepě – v chladném a temném místě s teplotou do 12 stupňů Celsia. Na rozdíl od melounu vodního je k dostání nejen v létě, ale i v zimě, sklízí se totiž od podzimu do jara. Odrůda Galia je nevhodná na delší skladování, rychle se v chladničce kazí a ztrácí chuť. Při nákupu je vhodné se soustředit především na slupku melounu – ta by měla být u některých odrůd hladká, a u všech odrůd bez jakéhokoli poškození či dokonce známek plísně. Dobře uzrálý meloun Galia by měl být žlutý až zlatožlutý, je-li zelený, není ještě úplně zralý. Plody většinou váží 1–3kg.

Recept

Melounové gazpacho  Foto:

Melounové gazpacho

Tradiční zeleninová polévka gazpacho se podává studená. Tato varianta gazpacha není jen ze zeleniny, ale skvěle ji doplňuje meloun. V parném létě prostě ideál, no ne?...

Zajímavost: V Japonsku se vyrábí alkoholický nápoj zvaný midori právě s příchutí cukrového melounu.

Meloun cukrový – rozmanitá pochoutka z Asie 2 Foto:

Cukrový meloun – jak je to s obsahem cukru?

Cukrové melouny obsahují značné množství vody, ale oproti melounu vodnímu je to zhruba o 10 % méně. Cukrový meloun se skládá tedy z cca 80 % vody. Navzdory svému názvu obsahují cukrové melouny pouze 6–8% cukru, převážně sacharózy. Obsahují také vitamín C, i když ne v takovém množství jako vodní melouny, dále vitamín A, B, E a minerální látky.

Rozmanité odrůdy cukrového melounu

Cukrové melouny se od sebe na první pohled liší. Slupka je v odstínech žluté či zelené barvy, může být hladká, síťovitě rozpraskaná nebo hrbolovitá. Zralá dužina může být žlutá či oranžová. Zde je několik nejznámějších odrůd.

Galia – tento druh melounu pochází z Asie a typická je pro něj rozpraskaná slupka, která se mění při zrání od zelené do zlatožluté. Tento malý cukrový plod chutí připomíná nektarinky.

Recept

Pestrá melounová bowle  Foto:

Pestrá melounová bowle

Bowle k létu tak nějak patří... Osvěžující letní koktejl, většinou z vína či sektu, doplněný voňavým ovocem je ideálním drinkem na každou zahradní slavnost.

Kantalupe – tento meloun pochází také z Asie, ale název má dle italského města Cantalupo. Jedná se o nejmenší, ale chuťově nejvýraznější cukrový meloun. Slupka je podobná melounu Galia. Dužina voní jako ananas a je lahodně sladká.

Meloun cukrový – rozmanitá pochoutka z Asie 3 Foto:

Meloun medový – meloun s jemnou chutí, světle zelenou dužinou a žlutou slupkou.

Charentais – tento meloun má zelenobílou slupku a oranžovou, sladkou a vonnou dužinu. Chutí připomíná papayu a ananas.

Cukrový meloun a využití v kuchyni

Cukrové melouny se stejně jako vodní meloun vyjímají skvěle v ovocných salátech nebo alkoholických či nealkoholických nápojích; cukrové melouny se nakládají například do rumu (injekční stříkačkou vstříkneme den před konzumací do nitra melounu rum nebo koňak), přidávají se do bowlí a osvěží i chuť šampaňského. Cukrový meloun se dá konzumovat v čerstvém i sušeném stavu. Dají se z něho připravit marmelády, kompoty nebo chutné zmrzliny. Hodí se i do dezertů nebo ovocných dortů. Medový meloun výborně ladí s lososem, parmskou šunkou nebo sladkým vínem. Meloun Kantalupe je výborný v kombinaci například s vanilkovou zmrzlinou.

Autor: Dana Špatenková

Článek

Vodní meloun – symbol léta i pomocník při hubnutí Foto:

Vodní meloun – symbol léta i pomocník při hubnutí

Možná pro řadu lidí bude překvapením, že meloun není ovoce, ale zelenina z čeledi tykvovitých. Díky značnému obsahu vody (více než 90 %) a navzdory své sladké chuti malému...
Videa

reklama

reklama