Jak na domácí crème fraîche krok za krokem

Jak na crème fraîche Foto:
Jak na crème fraîche
Foto: Kublanka.cz

Chcete doma vařit s crème fraîche, ale ve vašem okolí není vůbec k sehnání? Zkuste si připravit domácí! Hezky krok za krokem podle postupu Kuby a Blanky z blogu Kublanka.

V řadě francouzských receptů nebo spíš v jejich naprosté většině se setkáte s termínem crème fraîche, což je v podstatě taková francouzská „zakysaná smetana“, ale s vysokým obsahem tuku (minimálně 30 %). Její velkou výhodou je, že ji můžete vyšlehat stejně jako smetanu ke šlehání. A to oceníte zejména při přípravě lahodných dezertů.

Crème fraîche

Ingredience (na 500 ml):

– 500 ml minimálně 33% smetany ke šlehání (nejlépe pasterizované)

– 2 lžíce plnotučného kysaného podmáslí

Jak na crème fraîche 2 Foto:

1. Smíchejte

Smetanu nalijte do čisté sklenice a vmíchejte 2 lžíce kysaného podmáslí.

Jak na crème fraîche 3 Foto:

2. Zakryjte

Sklenici zakryjte pečicím papírem nebo ji volně zakryjte potravinářskou fólií.

Jak na crème fraîche 4 Foto:

3. Čekejte

Zakrytou sklenici nechte stát při pokojové teplotě (22–25°C) po dobu 12–24 hodin nebo do doby, kdy smetana zhoustne na konzistenci majonézy. Když smetana ani po 24 hodinách nehoustne, nepropadejte beznaději a zkuste ji dát do teplejšího prostředí.

Jak na crème fraîche 5 Foto:

4. Promíchejte

Jakmile je smetana krásně hustá a krémová, dobře ji promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ji minimálně 24 hodin chladit v chladničce. V chladničce vydrží až po dobu 10 dní.

TIP

Pokud chcete získat ještě smetanovější chuť, nechte připravený crème fraîche vykapat. Větší cedník vyložte čistým bavlněným plátýnkem a postavte ho do mísy. Do vyloženého cedníku vlijte crème fraîche, vše zakryjte potravinářskou fólií a nechte 12–24 hodin odkapat. Ideálně poslouží k zahuštění omáček.

Recept

Malinové větrníky Foto:

Malinové větrníky

Větrník je známým zákuskem v mnoha rodinách. Tato varianta je ale vylepšená – pochutnáte si totiž i na malinách :) Ke kávě ideální!

5. Podávejte

Vychlazený crème fraîche skvěle chutná s ovocem, v našem případě s jahodami s cukrem a opraženou pohankou. Nebo ji vyšlehejte do nadýchané pěny a podávejte ji například s křehkými koláči, lívanci, vdolky nebo palačinkami. Anebo ji použijte ke zjemnění vašich omáček či polévek.

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Kublanka medailonek Foto: Kublanka vaří doma. Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya

Videa

reklama

reklama