Crumble: nejrychlejší letní dezert s křupavou pokličkou

Crumble - nejrychlejší letní dezert  Foto:
Crumble - nejrychlejší letní dezert
Foto: iStock

Léto s nádechem staré dobré Anglie… Pijete čaj a z misky uždibujete svůj crumble. Nejjednodušší a nejuniverzálnější anglosaský moučník, který budete chtít dělat pořád dokola. S třešněmi, jahodami, rebarborou, jablky, švestkami, prostě s tím, co zrovna letní příroda nabízí.

Kdyby chtěl někdo crumble dehonestovat, protože je to “jen” ovoce zaspané drobenkou, nepochodí. Tento nesmírně populární zákusek do svých letních menu zařadili i lídři mezi kuchaři, jako je Jamie Oliver nebo Gordon Ramsey. Crumble prý vznikl během 2. světové války, kdy vládl přísný přídělový systém a šetřilo se moukou na dezerty. Proto anglické kuchařky vytvořily drobenku, kterou zasypaly ovoce ze zahrady. To, že je crumble tak jednoduchý, je jeho pravým kouzlem. Jednoduchý a výtečný.

“To Crumble” opravdu znamená drobit a kromě poskládání ovoce a výroby skvělé drobenky, jinou práci mít nebudete. Potřebujete jen zapékací mísu nebo rovnou zapékací mističku pro každého strávníka, jakékoliv sezonní ovoce a drobenku. V té to ale právě vězí! Musí být křupavá, a pokud chcete její trochu sofistikovanou verzi, zapojte i svou fantazii. My vás naučíme tři rafinované:

Crumble - nejrychlejší letní dezert  Foto:

Drobenka s vločkami a skořicí

• 150 g másla

• 150 g třtinového cukru

• 50 gramů vloček

• lžička skořice skořice

• 100 gramů krupičky

Drobenka s mandlemi a medem

• 150 g másla

• 100 g cukru

• 100 g posekaných mandlí

• 100 g hrubé mouky

• dvě lžíce medu

Drobenka z piškotů s citronem

• 150 g másla

• 100 g nadrcených piškotů

• 100 g celozrnné mouky

• 150 g třtinového cukru

• nastrouhaná citronová kůra z velkého citronu

Tolik pro inspiraci, drobenku si vylepšujte do aleluja, vším, co vám chutná, ať je to muškátový květ, vanilka, různé druhy ořechů nebo přidané rozinky.

Vyzkoušejte recept na ovocný crumble

Crumble - nejrychlejší letní dezert  Foto:

• 300 g ostružin

• 300 g letních švestek nebo blumy

• 4 kyselejší jablka

• polévková lžíce škrobu

• změklé máslo na vymazání

• 3 lžíce třtinového cukru (podle kyselosti ovoce přidejte či uberte)

• drobenka s vločkami a skořicí

Zapékací mísu vymažte máslem a troubu předehřejte na 180 °C. Jablka oloupejte a pokrájejte na kostičky, blumy vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny a vše smíchejte v míse s ostružinami, škrobem a cukrem. Směs navrstvěte do pekáčku a celou plochu hustě pokryjte připravenou drobenkou. Zapékací mísu vložte do rozehřáté trouby a pečte cca 25 minut do perfektního zezlátnutí. Podávejte v misce s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžící kysané smetany.

Autor: Kamila Ulčová

Chcete další inspiraci na přípravu crumble? Tady je! 

Recept

Crumble s broskvemi a slívami Foto:

Crumble s broskvemi a slívami

Crumble je dezert pro ty, kdo milují náplně a těsto moc nemusí. Těsto v pravém slova smyslu v něm totiž žádné není – jen hromada křupavé drobenky, podle níž dostal crumble...

Recept

Broskvovo-borůvkový crumble  Foto:

Broskvovo-borůvkový krambl

Tyhle krambly jsou jednoduše zábavné. Jsou rychlé a nenáročné a přitom chutnají skvěle. Kombinace broskví a borůvek je opravdu dokonalá. Pokud potřebujete připravit rychlý...

Recept

Jablečný crumble Foto:

Jablečný crumble

O tento fantastický recept se podělil šéfkuchař Titus Eliáš v nové kuchařce Muži sobě. Ideální zvlášť pro ty, kteří mají z pečení moučníků respekt. Tohle totiž určitě...

Recept

Drobenkový ovocný krambl Foto:

Drobenkový ovocný krambl

Pro milovníky sladkého je tenhle dezert to pravé. Šťavnaté horké ovoce a mandlová drobenka spolu tvoří dokonalou harmonii.

Recept

Švestkový crumble Foto:

Švestkový crumble

Hotový crumble jezte z misky s vanilkovou zmrzlinou nebo s crème fraîche.

Recept

Krambl v šálku  Foto:

Krambl v šálku s rebarborou a jahodami

Nejrychlejší pečený dezert na světě, na který doma vždycky všechno máte. Nejlepší je ještě vlažný, chvilku po tom, co ho vytáhnete z trouby. Vyzkoušejte různé kombinace...
Videa

reklama

reklama