Chuťově výrazné lahůdkové droždí dodá vašim pokrmům lahodnou sýrovou příchuť

Chuťově výrazné lahůdkové droždí dodá vašim pokrmům lahodnou sýrovou příchuť Foto:
Chuťově výrazné lahůdkové droždí dodá vašim pokrmům lahodnou sýrovou příchuť
Foto: istockphoto.com

Lehounké, medově zbarvené vločky lahůdkového droždí mají jemnou, ale neodolatelně plnou chuť. Navíc jsou plné B-vitaminů, bílkovin, minerálů, stopových prvků a aminokyselin.

V čem spočívá kouzlo lahůdkového droždí? Přirozeně obsahuje glutamát, díky kterému všechno chutná lépe. Proto je skvělým dochucovadlem a častou ingrediencí veganských receptů. Jak se dá použít?

Do pomazánek

A nemusí to být jen drožďová – zkuste ho přidat do vajíčkové, tvarohové, z tofu, fazolí nebo cizrny.

Chuťově výrazné lahůdkové droždí dodá vašim pokrmům lahodnou sýrovou příchuť 2 Foto:

Na saláty

Pro lepší chuť i výživovou hodnotu. Pro zajímavost, jedna lžíce droždí obsahuje 20 kalorií – mnohem méně než lžíce sýru.

Na těstoviny a rizota

Můžete ho použít při výrobě pest nebo veganského parmazánu.

Recept

Cizrnový vegan salát Foto:

Cizrnový vegan salát

S mořskými řasami tento salát chutná trochu jako tuňákový. Pokud si na chuť moře příliš nepotrpíte, není problém je vyměnit například za kopr. Obecně je tento salát dost...

Na veganskou sýrovou omáčku

Hodí se k vařené zelenině a na těstoviny. Je více receptů, základem je většinou zelenina (mrkev, brambory), kešu oříšky a koření. Lahůdkové droždí se postará o krémovost a sýrovou chuť.

Do zeleninových a karbanátkových směsí

Funguje jako zvýrazňovač chutí, díky tomu lze použít při vaření méně soli.

PRIMA TIP: Moc chutná i kočkám. A mají po něm krásnou srst. :)

A jak droždí vlastně vzniká? Živoucí lisované buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dní množit na řepné melase. Vzniká kvasničné mléko, které se filtruje, odstřeďuje a formuje do kvádrů. Konečným výrobkem je lisované čerstvé droždí a aktivní sušené droždí. Živoucí organismy v něm obsažené mají schopnost přeměňovat přirozené cukry v mouce na alkohol a oxid uhličitý, díky kterému těsto nakyne.

Recept

Brokolicové tagliatelle s oříškovým parmazánem Foto:

Brokolicové tagliatelle s oříškovým parmazánem

Jednoduché, rychlé a lahodně krémové brokolicové pesto, které funguje k jakýmkoli těstovinám – k tagliatelle, špagetám nebo klidně i kolínkům. Pesto i „fake“ parmazán jsou...

Při výrobě lahůdkového droždí se postupuje stejně až do okamžiku sušení, kdy se masa vločkuje a zahřívá na teplotu přesahující 45 °C. Ta droždí deaktivuje, aniž by zničila jeho skvělé vlastnosti. Výsledkem je chuťový a výživový zázrak.

Sezamový posyp

Rozmixujte sezam, vzniklé množství sezamové hmoty doplňte poloviční dávkou lahůdkového droždí a špetkou soli. Tímto posypem si můžete dochutit například kuskus, salát nebo těstoviny.

Autor: Ester Brožová

Recept

Mandlový sýr se šalvějí  Foto:

Mandlový sýr se šalvějí

Připravte si netradiční raw sýr z mandlí, které jsou výborným zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Jsou bohatou zásobárnou hořčíku, železa, vitamínů A, B a E a vlákniny.

Recept

Veganské bramboráčky s bylinkovou omáčkou Foto:

Veganské bramboráčky s  bylinkovou omáčkou

Tyto bramboráčky jsou bez lepku a skvěle je doplňuje bylinková omáčka ze sójového jogurtu, sójové majonézy a tofu: ta chutná skoro jako tvaroh či zakysaná smetana. Výborné...

Videa

reklama

reklama