Bazalka – chutná aromatická bylinka i přírodní antidepresivum

Bazalka - královna bylinek  Foto:
Bazalka - královna bylinek
Foto: iStock

Existuje na 60 druhů bazalky, u nás se nejčastěji používá bazalka pravá. Má nezaměnitelnou chuť i aroma, v kuchyni bohaté využití a pozitivní účinky na zdraví.

Za domovinu bazalky se považuje Indie, v Asii je bazalka známa již 3000 let. Používá se zejména v Itálii a středomořské kuchyni, ale i v našich končinách si získala velkou oblibu.

Způsoby skladování bazalky

Jako většina bylinek i bazalka je nejlepší čerstvá. Můžete ji pěstovat v květináči, za oknem nebo v truhlíku na balkoně, ale musíte pamatovat, že bazalka nesnáší teploty pod 10 °C, proto je lepší ji po létě přemístit dovnitř. Obvykle se trhají lístky bazalky, které můžete používat celé, nasekané nebo rozmixované. Bazalka poměrně rychle obrůstá, proto ji lze průběžně sklízet. Potřebuje ale hodně vody a slunné teplé místo. Bazalku si můžete také nasušit, doporučuje se ale ve stínu, aby slunce nezničilo cenné látky v bazalce obsažené. Bazalku lze i mrazit pro pozdější využití nebo ji naložit do olivového oleje.

PRIMA TIP: Rozmixovanou nebo posekanou bazalku zamrazte s trochou olivového oleje v nádobkách na led a později jednoduše přidávejte do pokrmů.

Bazalka - královna bylinek  Foto: Čerstvá bazalka je chutná, voňavá i velmi dekorativní; foto: iStock

Bazalka jako léčivka

Bazalka zejména pomáhá na trávicí obtíže, jako je nadýmání nebo nechutenství. Má i pozitivní vliv na ledviny a čistí močové cesty. Má také protizánětlivé a mírně antibiotické účinky, proto pomáhá léčit drobná poranění a záněty. Při nachlazení ji také můžete využít, při inhalaci uvolňuje dýchací cesty, navíc má vysoký obsah vitamínu C. Pro kojící maminky je dobrou zprávou, že podporuje tvorbu mateřského mléka, ovšem těhotným ženám se příliš nedoporučuje bazalku konzumovat. Bazalka má pozitivní účinky i na naši psychiku, zklidňuje nervovou soustavu a údajně působí i jako přírodní antidepresivum. Má také afrodiziakální účinky.

Recept

Špagety s rajčaty, fetou a bazalkou Foto:

Špagety s rajčaty, fetou a bazalkou

Těstoviny nemohou nikdy zklamat. Připravte si je na klasický středomořský způsob – s rajčátky, bazalkou, slaným sýrem a parmazánem.

Bazalka v kuchyni zazáří

Bazalka - královna bylinek  Foto:

Využití bazalky v kuchyni je opravdu široké. Bazalka skvěle ladí s rajčaty, mozzarellou nebo česnekem. Pokrájením rajčat a mozzarelly a přidáním lístků bazalky připravíte výbornou pochoutku. Posléze zakápněte extra panenským olejem a balzamikem a zdravá a chutná svačinka je na světě.

Orestujete-li česnek s trochou sušené bazalky, přidáte pokrájená rajčata, trochu osolíte a počkáte, dokud nezměknou, během chvíle vznikne výborná rajčatová omáčka, která se podává s těstovinami.

Co se týká ostatního koření, bazalka ladí například s majoránkou, oreganem, tymiánem nebo citronovou trávou. Bazalky se nemusíte bát ani při dochucení různých mas, například kuřecího a krůtího nebo ryb a mořských plodů. Posypat bazalkou můžete i grilovanou zeleninu, například lilek nebo cuketu. Bazalka se hodí také do sýrových omáček nebo na pizzu. Skvělou chuť dodá také různým salátům a polévkám, ovšem platí, že čerstvá bazalka se nevaří a přidává se až po hotového pokrmu.

Také z ní můžete vyrobit domácí pesto. To zalijte olejem, aby k němu nemohl vzduch a uchovávejte v lednici. Nebo ho rozdělte do tvořítek na led a zamrazte.

Autor: Dana Špatenková

Recept

Hrášková polévka s bazalkou a parmazánem Foto:

Hrášková polévka s bazalkou a parmazánem

Jednoduchá a rychlá polévka, jejíž úspěch je zaručen. Ten správný šmrnc dodá hráškovému krému parmazán a dokřupava osmažená parmská šunka.

Recept

VIDEO: Bazalkové pesto Foto:

VIDEO: Bazalkové pesto. Klasika podle šéfkuchaře

Bazalkové pesto zná každý, přesto od každého chutná trochu jinak. Takto italskou klasiku připravuje šéfkuchař Radek David. Jak na něj, to názorně ukazuje krok za krokem ve...

Recept

Letní smoothie s bazalkovým cukrem  Foto:

Letní smoothie s bazalkovým cukrem

Nastartujte každý den pořádnou porcí vitaminů! Smoothie máte hotové za pár minut a můžete ho vylepšit dokonalým bazalkovým cukrem.

Videa

reklama

reklama