Asijská lahůdka je prý lopuch

Pusťte lopuch do kuchyně  Foto:
Pusťte lopuch do kuchyně
Foto: All

Lopuchů jsou u nás tři druhy a všechny jsou jedlé. Pokud máte na výběr, volte druh větší tedy Arctium lappa – je nejlepší.

Impozantní bylina roste na okrajích cest, silnic i v příkopech a dalších člověkem opomíjených místech, ale i na lukách, a třeba i v místech lehce zastíněných. Každopádně má ráda půdy bohaté živinami. Může dělat velké kolonie a stejně tak růst zcela osaměle. Lopuch prostřední se vyskytuje na místech velmi podobných. Lopuch plstnatý vyhledává sušší stanoviště. Je nejméně dobrý.

Pusťte lopuch do kuchyně 3 Foto:

Jak vypadá

První rok tvoří velké oválné až srdčité listy, které mají zvlněný okraj a na spodní straně jemné chloupky. Tvoří květy, které jsou kulovité a mají v průměru asi 1 cm. Druhý rok se objevuje stonek dlouhý až dva metry. Lopuch menší a lopuch plstnatý vypadají velmi podobně, ale záměna nevadí, jen jejich stonky nejsou tak dužnaté a tudíž jsou méně lahodné. Mezi laickou veřejností jsou jako lopuch často označovány listy devětsilu nebo dokonce podbělu.

Chlupaté květy

Kulovitá květenství, úbory, lidově nazývané třeba čumbrky, mají nafialovělou barvu a mají dobře známé dovnitř zatočené háčky, které inspirovaly vynález suchého zipu. Jeho latinské jméno Arctium odkazuje k pleistocenním medvědům rodu Arctodus. Kuličky připomínají jejich hlavy s krátkým čenichem.

Pusťte lopuch do kuchyně 2 Foto:

V kuchyni

Pusťte lopuch do kuchyně 4 Foto:

Dají se jíst velmi mladé listy a o něco později šťavnaté řapíky. Můžete je vařit nebo dusit nakrájené na malé kousky nebo je můžete propasírovat přes žíněný cedník, aby se odstranila trochu tuhá žilnatina.

Řapíky se sklízejí z rostlin druhý rok. Kdo nestihne včasnou sklizeň, musí stonky trochu oloupat a povařit.

Lopuch překvapivě chutná jako artyčok. V kuchyni je s ním ovšem daleko příjemnější práce než s artyčokem, jehož růžice mají pichlavé lístky.

Lopuch je vynikající společník do teplé kuchyně. Nakrájené stonky se mohou použít do omelet, na nejrůznější variace na quiche, jako náplň do palačinek nebo osmažený v těstíčku. V Japonsku a v Číně vstupuje lopuch do kuchyně jako regulérní pěstovaná zelenina. Dokonce se používají i kořeny.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Videa

reklama

reklama