7 neobvyklých způsobů, jak použít instantní kávu při vaření

Jak využít instantní kávu v kuchyni  Foto:
Jak využít instantní kávu v kuchyni
Foto: iStock

Instantní káva nenahradí vaše oblíbené espresso, ale v kuchyni umí kouzla!

Instantní káva existuje už více než sto let. Znalci nad ní ohrnují nos, ale je praktickým vynálezem, díky němuž si můžeme dát oblíbený povzbuzující nápoj téměř kdykoli a kdekoli.

Cesta k drobným hnědým zrnkům, která se snadno rozpouštějí a dobře voní i chutnají, nebyla snadná. První pokusy o jejich vytvoření se datují už do roku 1771 ve Velké Británii, ale až roku 1851 se v USA objevuje použitelná verze instantní kávy, kterou pak dostávali během občanské války jako součást přídělu vojáci.

Jak využít instantní kávu v kuchyni  Foto:

Přelomem je rok 1901, kdy Japonec Sartori Kato, vynálezce instantního čaje, s úspěchem použije stejnou technologii k vytvoření kávy v prášku. O pět let později Goerge Constant Washington, anglo-belgický chemik žijící v Guatemale, vymyslí první komerčně úspěšný proces výroby instantní kávy. Jeho společnost prosperuje a ovládne americký domácí trh i vojenské zásobování během první světové války.

Brazilští kávoví průmyslníci podporovali další výzkum, protože potřebovali zpracovávat své přebytky. A tak roku 1938 přichází společnost Nestlé s novou verzí instantní kávy – Nescafé. Lepší chuti a struktury prášku dosahuje sušením kávového extraktu spolu s cukerným roztokem. Během druhé světové války se stane instantní káva nesmírně populární a v padesátých letech její obliba dále vzroste, když společnost Borden přijde na to, jak ji vyrobit bez použití cukru. V roce 1963 nabídne společnost Maxwell House spotřebitelům kávu, která „chutná úplně jako čerstvě uvařená“, při jejíž výrobě používá sušení mrazem. Odtud je už jen krok k pozdější instantní kávě bez kofeinu.

Recept

Kávový krém Foto:

Kávový krém

Dáváte si po obědě dezert s kafíčkem? Zkuste to tentokrát dva v jednom :) Delikátní krémová pěna nejlépe vynikne v šálcích na espresso.

Jak využít instantní kávu v kuchyni  Foto:

Jak se instantní káva vyrábí? Z mletých pražených kávových zrn a vody se postupně v řadě nádob působením různé teploty a tlaku připraví silný výluh. Ten obsahuje 20–30 % pevných částic, proto se dále filtruje a dehydruje až do zvýšení na konečných 40 % jejich podílu. Následuje proces sušení, buď rozprašováním nebo mrazem. Při rozprašování se kávový výluh vstřikuje do horní části sušicí věže, kde fouká horký vzduch o teplotě až 250 °C. Kapičky kávy se změní v prášek, který padá dolů. Pomocí páry se pak z něj formují větší krystalky. Při sušení mrazem se výluh zmrazí nejprve na teplotu –6 °C. Hmota se v tenké vrstvě nanese na kovové pláty a domrazí při teplotě –40 °C. Ledové kávové „kry“ se drtí na drobné krystalky, které se pak ještě teplem dosuší ve vakuových komorách. Během celého procesu výroby unikají z kávy aromatické složky, vyspělá technologie je však umí zachytit a do konečného produktu vrátit.

Přednosti instantní kávy, kterými jsou především dokonalá rozpustnost a jasně definovaná chuť, vybízejí ke kuchařským experimentům. Kávové aroma se překvapivě dobře doplňuje s ostatními výraznými chutěmi – nebo naopak, obyčejnému pokrmu dá nový rozměr.

Marinády

Markantní chuť kávy se dobře pojí s chutí masa – vepřového, hovězího i kuřecího, proto se nebojte do marinády přidat lžičku rozpustné kávy. Doporučujeme kombinaci s česnekem, dijonskou hořčicí, pepřem, šalotkou a trochou hnědého cukru.

Recept

Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví Foto:

Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví

Kvalitní steak je výtečný sám o sobě, ale klidně mu můžete dopřát i zajímavější "kabátek". Marináda s kávou a chilli mu dodá nečekaně sofistikovaný šmrnc. A pokud ho...

Mléčné koktejly a smoothies

Váš rituál zdraví může chutnat trochu jinak: pár zrnek instantní kávy si rozumí s mlékem, ovocem i ořechy.

Jak využít instantní kávu v kuchyni  Foto:

Káva a snídaně v jednom

Miska snídaňových obilninových křupek nebo ovesných vloček s jogurtem/mlékem a trochou instantní kávy může být úplně novým začátkem dne.

Nejen do tiramisu

Kávové dezerty jsou neodolatelné! Zkuste přidat lžičku dvě instantní kávy do čehokoliv čokoládového, ozvláštněte tmavé třené nebo lité těsto. Použijte ji do šlehačky a krémů z tvarohu nebo mascarpone. Víte, jak skvěle chutná ve vanilkovém pudingu?

Recept

Kávový dort s kardamonem, ořechy a karamelem Foto:

Kávový dort s kardamomem, ořechy a karamelem

Tenhle dort je naprosto luxusní a jistě se stane zlatým hřebem vaší oslavy. Nejenže krásně vypadá, ale i skvěle chutná.

Do salátu

Nebudete tomu věřit, ale vážně to chutná dobře: vinný ocet, olivový olej, trocha instantní kávy, med, sůl a pepř. Dobře se hodí ke směsi zelených salátů, rukole, grilovanému masu a jarní cibulce.

K sýru

Neobvyklá chuťovka pro všechny, kteří už zkusili všechno. Smíchejte dvě lžíce medu s půl lžičkou instantní kávy a podávejte se sýrem s modrou plísní a slanými sušenkami.

Zmrzlina jako z cukrárny

Kupte kvalitní vanilkovou zmrzlinu a velkorysé množství instantní kávy do ní nedbale zamíchejte. Kávová straciatella je na světě!

Recept

Kávová zmrzlina s čokoládovou sušenkou Foto:

Kávová zmrzlina s čokoládovou sušenkou

Domácí zmrzlina je prostě nejlepší. A to ví i Zdeněk Pohlreich, a proto vás naučí ji připravovat. A jako bonus vám ukáže, jak na domácí čokoládové sušenky.

Autor: Ester Brožová

Vyzkoušejte i další recepty s kávou:

Recept

Tiramisu dort Foto:

Tiramisu dort

Oblíbený italský dezert můžete jednoduše proměnit ve slavnostní dort pro výjimečnou příležitost. Klasické ingredience zkombinujte s piškotovým korpusem, poradíme vám, jak...

Recept

Cappuccino dortíčky Foto:

Cappuccino dortíčky

Ideální dezert ke kávě je kávový dezert! Nadýchané capuccino dortíčky s vyšlehanou smetanou jako ideální tečka po jakémkoliv jídle.

Recept

Sněhové pusinky s kávou Foto:

Sněhové pusinky s kávou

Sněhové pusinky jsou skvělé samostatně jako klasické cukroví, ale můžete z nich připravit i tento lehoučký dezert, který poslouží jako sladká tečka za dobrým obědem nebo...

Recept

Tiramisu Foto:

Tiramisu

Tradiční italský dezert, chtělo by se říct. Chyba lávky! Do osmdesátých let minulého století byste tiramisu nenašli ani v Itálii, ani nikde jinde. Kombinace kávy a...

Videa

reklama

reklama