5 tipů, jak využít zbylé bílky

Tipy, jak využít zbylé bílky Foto:
Tipy, jak využít zbylé bílky
Foto: Thinkstock

Pokud alespoň trochu pečete nebo si děláte domácí vaječňák, určitě už vám doma někdy zbyla hromada bílků. Občas je těžké najít pro ně uplatnění, ale my pro vás máme několik tipů!

Pokud nechcete bílky využít ihned, vydrží vám několik dní zabalené v lednici. Ve větším množství je to ale nepraktické, takže v tu chvíli přichází na řadu mrazák. Nalijte po jednom bílku do otvorů formy na led (pokud se nevejde, rozdělte bílek na polovinu a využijte dva otvory: v tomto případě si vytvořte vždy sudý počet "bílkových kostek") a dejte do mrazáku. Až bílky ztuhnou, můžete je přendat do speciálního pytlíku nebo krabičky. Pokud formu na led nemáte, klidně je zamrazte všechny společně, jen si nezapomeňte nádobu popsat. Ať víte, kolik bílků v ní máte! To je ta výhoda oproti žloutkům, ty mají tendenci vysychat a zmrazit příliš dobře nejdou.

Důležité je samozřejmě také datum, kdy jste bílky zamrazili. Takto vám vydrží 5 měsíců, někteří tvrdí, že i celý rok. Na následnou funkci bílků má toto uchovávání minimální vliv, takže se nemusíte bát. Ale pozor, než je budete chtít použít, nechejte je samovolně rozmrazit přes noc v lednici. Také je vždy dostatečně tepelně upravte a pokud chcete bílky využít syrové, rozhodně volte čerstvé a z kvalitních vajec.

1. Lesklé pečivo

Využijte zbylé bílky k vytvoření lesklé glazury na pečivu: například na burgerových bulkách, bagelech nebo rohlících. Pečivo vypadá chutněji, a pokud ho budete chtít před pečením posypat nějakými semínky, díky bílku na něm budou lépe držet.

2. Bílková omeleta nebo frittata

Ano, omeleta i frittata nemusí být jen z celých vajec, i když je to tradiční příprava. Pokud patříte mezi ty, kteří z vaječných pokrmů jedí pouze bílky a uvařené žloutky nechávají ladem, tato varianta je pro vás jako stvořená. A s čím uvařené bílky zkombinovat? Určitě se k nim skvěle hodí špenát, rajčata, ale i houbová směs z vašich zásob.

Tipy, jak využít zbylé bílky 3 Foto:

3. Domácí marshmallow

Zbožňujete tyto nadýchané bonbony? Pokud máte chuť a hromadu bílků k tomu, dejte se do toho. Navíc budete potřebovat plátkovou želatinu, studenou vodu, cukr, kukuřičný sirup, sůl, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. České recepty s bílky nepracují, ale proč je neupotřebit. Podrobný recept v angličtině najdete na stránce Davida Lebovitze.

4. Sladké kořeněné ořechy

Karamelizované ořechy jsou jednoduché, ale pokud jim chcete dodat pikantní šmrnc, bude se vám hodit při přípravě bílek. Nejdřív si připravte vaši směs: použijte například mletou skořici, chilli, krupicový cukr a všechno promíchejte. Oříšky obalte ve zpěněném bílku a následně ve vaší směsi. Dejte péct a až úplně vychladnou, pusťte se do zobání. Zároveň je můžete využít jako skvělý dárek. Recept najdete na stránce Smitten Kitchen.

Tipy, jak využít zbylé bílky 4 Foto:

5. Bílková majonéza

Jako poslední pro vás máme recept na bílkovou majonézu. Tento tip se hodí ve chvíli, kdy už máte dost všech sněhových pusinek. Potřebovat budete 1 bílek, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku octa, 1/2 lžičky pepře, 100 ml olivového oleje a sůl na dochucení. V podstatě skoro stejný je recept na klasickou majonézu, ale poměr surovin je jiný. Rozhodně vyzkoušejte, postup najdete na Youtube!

autor: Tereza Pánková

DALŠÍ RECEPTY, VE KTERÝCH VYUŽIJETE BÍLKY:

Recept

Mandlové sušenky  Foto:

Mandlové sušenky

Dvanáctihodinové vysychání není omyl, ale absolutní nezbytnost, aby sušenky byly nádherně popraskané. Křupavé jsou ale jen svrchu, uvnitř očekávejte vláčnou slast.

Recept

Čokoládová pavlova s pečenými hruškami v medu Foto:

Čokoládová Pavlova s pečenými hruškami v medu

Světoznámý dezert Pavlova není jistě třeba představovat. Ale můžeme vám ukázat mnoho variant. Dnes například s čokoládou a hruškami pečenými v medu.

Recept

Erhartovy vyhlášené laskonky Foto:

Erhartovy vyhlášené laskonky

Nebojte si tyto skvostné laskonky připravit doma. Budete překvapeni, že to není tak těžké, jak to vypadá. A jejich chuť ja naprosto božská.

Recept

Mangový sorbet Foto:

Mangový sorbet

Tenhle sorbet má krémovou strukturu skoro jako smetanová zmrzlina. Exotická a plná chuť manga přinese vašim chuťovým buňkám doslova slast.

Recept

Pomazánka z kozího sýra a avokáda Foto:

Pomazánka z kozího sýra a avokáda

Jemné avokádo a chuťově výrazný kozí sýr spolu tvoří báječnou kombinaci.

Videa

reklama

reklama