11 základních koření, která by neměla chybět ve vaší kuchyni

Základní druhy koření  Foto:
Základní druhy koření
Foto: iStock

Bez čeho se žádný kuchař neobejde, je samozřejmě sůl a dobrý, čerstvě namletý pepř. Pokud ale chcete dát svým pokrmům švih, budou se vám hodit i další druhy koření.

Dobře zásobený šuplíček s kořením je velká záchrana, když přijde na každodenní vaření z domácích zásob. Z jednoduchých základních surovin pak lehce vykouzlíte chuťově zajímavý pokrm. Kromě české klasiky, jako je kmín nebo majoránka, by měla vaše výbava zahrnout i další jednodruhová koření nebo směsi.

Koření má trvanlivost 6 měsíců až 1 rok, poté už ztrácí na síle i vůni, proto čas od času proberte své zásoby a koření, které delší dobu nepoužíváte, vyhoďte. Kontrola je důležitá také proto, že koření překvapivě milují i moli a je jim jedno, jestli se usadí v oreganu nebo v drceném chilli…

Které koření by tedy nemělo ve vaší kuchyni chybět?

Základní druhy koření  Foto:

Chilli powder

Je to vlastně směs koření, která v různém poměru kombinuje římský kmín, sušený česnek, oregano a kajenský pepř. Pokrmům dodá lehce pikantní chuť a uzenou vůni. Skvěle pasuje k mexické kuchyni, ale hodí se i na pečenou zeleninu nebo na kuře a do různých grilovacích marinád.

Mletý římský kmín

Na rozdíl od našeho českého kmínu má zcela rozdílnou chuť a nezaměnitelnou vůni. Je jedním ze základních koření používaných v indické, blízkovýchodní, španělské a mexické kuchyni. Perfektní kombinaci tvoří s kardamomem a koriandrem.

Mletá sladká paprika

Kuře na paprice, guláš nebo zelňačka… Bez papriky byste tahle oblíbená jídla neuvařili. Paprika dodá barvu, sladkost a lehce zauzenou příchuť mnoha pokrmům. Zkuste jí posypat chléb s vajíčkem nebo tvrdým sýrem. Fajnšmekři se neobejdou i bez uzené varianty mleté papriky. Ta dodá jídlům výraznou kouřovou příchuť – je skvělá do polévek, na pečené kuře, do pomazánek – zkuste s ní třeba připravit dršťkovou polévku z hlívy ústřičné.

Recept

Kuře na paprice  Foto:

Kuře na paprice krok za krokem

Naše babičky podle tohoto receptu, který je pozůstatkem rakousko-uherské kuchyně, vařívaly slepice, jež už přestaly snášet vejce. I když dnes většinou namísto slepice...

Oregano

Je to jedna z mála bylinek, která má výraznější chuť v sušené podobě. Je velmi oblíbené v řecké a italské kuchyni, ale používá se i na Středním východě. Perfektně ladí k masitým pokrmům z hovězího, ale hodí se i k rybám a kuřecímu masu. A rozhodně ho zkuste k pokrmům z brambor, dýně nebo lilku.

Kari

Tohle koření si jen tak s něčím nespletete, hlavně kvůli jeho zářivě žluté barvě, za kterou může mletá kurkuma jako jedno z hlavních koření, které v této indické směsi nesmí chybět. Hodí se do polévek, indických curry, k luštěninám. U nás se přidává i do smetanových omáček na těstoviny.

Recept

Těstoviny s kari omáčkou  Foto:

Rychlá kari omáčka na těstoviny

Spojení těstovin s kari nezní příliš původně, ale na dobré chuti to neubírá. Tento recept oceníte, když přijdete pozdě z práce. Je to rychlovka skoro bez práce, která vás...

Kajenský pepř

Tohle koření dodá vašim jídlům pěkný švih. Zkuste přidat trošku do zeleninového leča nebo do buřtguláše. Můžete ho smíchat s olejem a ten používat k marinování masa nebo sýrů. A špetku přidejte třeba do čokoládové pěny.

Bobkový list

Jídlům dodává nádhernou zemitou chuť a vůni. Můžete použít sušený i čerstvý (je to moc hezká trvalka). Používejte do polévek, vývarů, omáček, dušených masových směsí nebo k luštěninám. Dá se sehnat i jemně namletý, který se skvěle hodí do marinád na maso.

Recept

Kotlety na olivách Foto:

Kotlety na olivách

Rychlovka k večeři? Ano! Ale můžete ji připravit i v sobotu k obědu. Můžete klidně dlouho spát, a přesto pak za pár minut uděláte dokonalé jídlo.

Sušený česnek

Výborné dochucovadlo, které se často používá do kořenicích směsí. Skvěle se hodí do dresinků a dipů, na pizzu a těstoviny, ale i na maso.

Mletá skořice

Oblíbené koření dává především sladkým pokrmům nádhernou hřejivost a neodolatelnou vůni. Dokonalé kombo tvoří s jablky.

Recept

Skořicoví šneci  Foto:

Skořicoví šneci

Jedná se o nejoblíbenější pečivo ve Švédsku, kde se nazývá Kanellbular. Často se podává s fondánovou polevou, ale můžete ji vynechat a nakonec ho jen výrazně pomazat...

Mletý zázvor

Sušené koření nemá takovou sílu a pikantnost jako čerstvý zázvor, ale pokrmům dodá velmi příjemnou hřejivou chuť. Hodí se k sladkému pečení, zvlášť podzimní ovocné koláče dokáže krásně pozdvihnout. Ale využijete ho i při přípravě oblíbené „číny“.

Muškátový oříšek

Čerstvě nastrouhaný dodá jídlům lehkou sladkost a oříškovou příchuť. Výborně se hodí do smetanových polévek, například pórkové nebo květákové. Květáku vůbec sluší – například zapečený květák se sýrovou omáčkou s ním chutná opravdu božsky. Příjemně dochutí i sladká těsta.

Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama