Známé i méně známé druhy těstovin – ponořte se do říše rozmanitých tvarů, barev a chutí

Známé i méně známé druhy těstovin  Foto:
Známé i méně známé druhy těstovin
Foto: Thinkstock

Těstoviny (italsky pasta) pocházejí z Itálie a jsou pro ni typické, ale i u nás se těší velké oblibě a pochutnat si na nich můžeme nejen doma či v italských pizzeriích, ale i v obyčejných restauracích. Těstoviny nejsou jen klasická kolínka a špagety, mají plno rozličných tvarů, barev a druhů.

Pojďme si některé druhy této oblíbené suroviny představit a už nikdy netápejme v jídelním lístku, co vlastně ty složité názvy znamenají.

Jak se těstoviny dělí?

Základní a dobře známé rozdělení je na vaječné a bezvaječné těstoviny. Dále se dělí podle způsobu použití – na plněné, neplněné, polévkové, přílohové. Mohou být připraveny z mouky, rýžové mouky nebo tvrdé pšenice (semoliny). Můžou být barevné (zelené – barvené špenátem, červené – barvené rajčatovou šťávou, oranžové barvené karotkou, dožluta obarvené kurkumou, dočerna zbarvené olihní či sépiovým inkoustem) nebo nebarevné. Rozdíl je také, jestli se jedná o těstoviny jen barevné nebo ochucené, které obsahují skutečné suroviny a ne jen barviva, která sice lahodí oku, ale na chuti se neodrazí. Také se dělí na krátké, středně dlouhé a dlouhé. Těstoviny nemusí být jen z pšeničné bílé mouky, existují i celozrnné, ječné, žitné nebo špaldové. K dostání jsou i bezlepkové těstoviny z pohankové mouky pro alergiky, kde ale počítejte s vyšší cenou.

Známé i méně známé druhy těstovin 4 Foto:

Věděli jste, že existuje 300 druhů těstovin a jejich až neuvěřitelných 700 různých tvarů?

Prima tip: Sušené těstoviny by se neměly skladovat společně s aromatickými potravinami, můžou totiž přejímat jejich pachy.

Známé i méně známé druhy těstovin 3 Foto:

Těstoviny se v kuchyni neztratí

Těstoviny dobře fungují jako příloha, ale především jako hlavní jídlo. Jako příloha jsou dobré třeba k masu s tmavou omáčkou – například rajskou, kde mohou vhodně nahradit knedlíky. Naprosto jednoduchou klasikou nejen studentských domácností, kterou ochutnal snad každý, jsou špagety s kečupem a se sýrem, ale z těstovin se dá vytvořit plno zajímavějších a chuťově atraktivnějších jídel. Výborné jsou s mletým masem a rajčaty nebo se smetanovo-sýrovými omáčkami. Uplatní se i ve studené kuchyni, v létě si z nich můžeme připravit lehký zdravý těstovinový salát se zeleninou. Můžeme je i zapékat například s uzeným masem. Vhodné je taktéž přidat těstoviny (nudle) do polévek, například do masového vývaru, vývar je tak vydatnější. Těstoviny zasytí, a přitom po nich není těžko, a podílejí se na vyváženém a zdravém jídelníčku.

Dobrou zprávou je, že na rozdíl od jiných potravin těstoviny neztrácejí vařením živiny.

Prima tip: Při vaření je dobré přidat do osolené vody kapku oleje a po uvaření těstoviny propláchnout vlažnou vodou, aby se nelepily.

Známé i méně známé druhy těstovin 2 Foto:

Druhy těstovin – není to žádná věda

Známé i méně známé druhy těstovin 5 Foto:

Penne – krátké zkosené rourky, hodí se především k hustějším omáčkám – sýrovým nebo smetanovým

Tortellini – těstoviny ve tvaru prstýnku plněné masem, špenátem nebo sýrem

Orecchiette – tyto těstoviny si nespletete, tvarem připomínají skořápky ořechů

Lasagne – lisované těstoviny ve tvaru obdélníků, výborné jsou špenátové nebo s mletým masem

Farfalle – jedná se o těstoviny ve tvaru motýlků či mašliček, hodí se především k omáčkám

Fettuccine – těstoviny vhodné hlavně k sýrovým a smetanovým omáčkám, vzhledem připomínají pásky

Spaghetti – dlouhé tenké provázky, podávají se většinou s rajčatovými omáčkami nebo kečupem

Fusilli – těstoviny vřetenovitého tvaru, hodí se především do salátů a k masovým omáčkám

Ravioli – jedná se o plněné těstoviny, náplň může být různá

Maccheroni – těstoviny podobné špagetám, jen jsou silnější a uvnitř duté

Canelloni – závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi. Jsou ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou.

Pappardelle – do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle.

Gnocchi – noky, většinou vyráběné z bramborového těsta

Taglitelle – široké nudle

Autor: Dana Špatenková

Recept

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem Foto:

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem

Víte vše o penne? Penne se dělí na penne lisce a rigate. Varianta lisce je naprosto hladká; zato známé penne rigate mají vroubky. Ideálně se tyto těstoviny kombinují se...

Recept

Těstoviny s tuňákem a cuketou Foto:

Těstoviny s tuňákem a cuketou

Přidání soli do lilku pomůže vytáhnout trochu hořkosti. Nasolený lilek nechte stát alespoň 10 minut, než ho propláchnete pod tekoucí studenou vodou. Pěkně ho v papírové...

Recept

Gnocchi krok za krokem Foto:

Gnocchi krok za krokem

Máte rádi gnocchi? My vás je naučíme připravit krok za krokem.

Videa

reklama

reklama