Zeleninové polévky – jezte bio a hubněte zdravě

Zeleninové polévky  Foto:
Zeleninové polévky
Foto: Thinkstock

I uprostřed léta má smysl začít hubnout. Překvapte své kolegy v práci, až se vrátí z dovolené. A jak na to? Jednoduše. Vařte si zeleninové polévky. Suroviny najdete na zahradě, takže budou zaručeně bio. Příprava jednoduchá. A uvidíte, zachutnají celé vaší rodině.

Proč právě polévky?

1) Polévky obsahují převážně vodu, kterou vaše tělo potřebuje, obzvláště když je venku horko.

2) Zeleninová polévka obsahuje mnoho vitaminů.

3) Polévky zasytí a nepřiberete po nich.

4) Příprava zeleninových polévek není složitá ani finančně náročná.

5) Polévka je základ. Pokud se dobře najíte vydatné polévky, nepřejíte se hlavním jídlem.

6) Suroviny na polévku nemusíte složitě shánět. Stačí vyjít na zahrádku. Pokud zahrádku nemáte, něco můžete vypěstovat i za oknem či na balkóně.

Zeleninové polévky 2

Polévky ze zahrádky, aneb co patří do košíčku každé šikovné hospodyně

Libeček – polévku dochutí tak, že nemusíte přidávat maggi ani jiná dochucovadla

Hladkolistá petrželka – její chuť nesmí ve vaší polévce chybět

Pažitka – polévce dodá zdravou zelenou barvu a svěží chuť

Bazalka – ochutí polévku natolik, že nebudete muset přidávat jiné koření

Mrkev – zdravá pro oči, její oranžová barva zpestří vaši polévku

Mangold – velice chutný, používá se namísto špenátu

Červená řepa – má čistící účinky, zbavuje tělo toxických látek

Co ještě nesmí ve vaší polévce chybět: cuketa, rajčata, hrášek, paprika, brambory, česnek, cibule…

Čím ještě můžete polévku vylepšit? Houbami, vejci, sýrem, těstovinami, protlakem…

Článek

Pažitka  Foto: Thinkstock

Pažitka je královnou jarní kuchyně

Po dlouhé zimě je pažitka tou první zelení, která vystrčí růžky ze země a dodá pokrmům svěží štiplavou chuť a výraznou vůni.

Triky šikovné hospodyňky

– Polévky děláme vždy raději více. Pokud zbyde, v lednici ji lze uchovat další tři dny anebo lze zamrazit.

– Zeleninovou polévku mixujeme, ne však zcela, některé kusy zeleniny necháme v celku, polévka má tak hustší konzistenci a my nemusíme zahušťovat.

– Do uvařené polévky zavaříme jedno vejce. Polévka je tak chutnější a vydatnější. Domácí vejce dodá polévce navíc krásně žlutavou barvu.

– Polévku neohříváme nikdy celou, ale pouze v jiném kastrůlku to množství, které v tu chvíli spotřebujeme. Zbytek polévky se tak uchová čerstvější.

A jak tuto zdravou zeleninu chutně do polévky zkombinovat? Přikládáme vám zde několik osvědčených receptů.

Zeleninové polévky 3Zeleninový vývar

• 2 mrkve

• 4 hrsti hrášku

• 1 cibule

• hrst libečku, hrst petrželky, lžička najemno posekané pažitky

• sůl, pepř

• 1 vejce

• 3 brambory

• 4 lžíce olivového oleje

Cibuli nakrájíme najemno a v hrnci na oleji zesklovatíme. Přidáme mrkev a pár minut dusíme. Přilijeme 1 litr vody. Do hrnce vložíme nadrobno pokrájené brambory. Vaříme asi 15 minut. Přidáme hrášek. Nakonec okořeníme a vmícháme vejce a opět vaříme na mírném plameni asi 5 minut.

Prima tip: Do polévky můžeme přidat houby. Sušené hodinu předtím máčíme ve vlažné vodě, aby změkly. Čerstvé houby vkládáme do polévky hned na začátku vaření a vaříme v ní až doměkka.

Pozor! Vaříme jen z hub z ověřených zdrojů. Pokud si nejsme jisti pravostí houby, zbytečně neriskujeme!

Mangoldová polévka

Zeleninové polévky 5

• 300 g spařených listů mangoldu

• 6 stroužků česneku

• 1 cibule

• 1 vejce

• 4 lžíce sušeného sójového mléka

• špetka muškátového oříšku, pepř, sůl

• 4 lžíce olivového oleje

Na oleji v hrnci zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek. Zalijeme 1 litrem vody a přidáme pokrájené listy mangoldu. 10 minut vaříme. V hrnku rozmícháme mléko s vodou a vlijeme do hrnce. Mícháme. Okořeníme. Nakonec rozmícháme v polévce celé vejce a povaříme. Polévku rozmixujeme.

Prima tip: Do polévky můžeme na závěr přidat nastrouhaný sýr. Polévka se pak rázem stane vydatnější a chutnější.

Pozor! Některé sýry bývají samy o sobě dost slané, polévku proto solíme s rozmyslem.

Zeleninové polévky 4Polévka z červené řepy

• 3 středně velké červené řepy

• 1 paprika

• 2 rajčata

• 1 cibule

• 1 česnek

• 2 rajské protlaky

• bazalka, sůl, pepř

• 4 lžíce olivového oleje

Červenou řepu vaříme 2 hodiny. Poté necháme zchladnout a nadrobno nakrájíme. V hrnci necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, dále přidáme pokrájenou papriku. Zalijeme 1 litrem vody. Vložíme červenou řepu, vaříme. Vmícháme rajské protlaky, mícháme a přidáme nadrobno pokrájená rajčata. Okořeníme.

Prima tip: Ke konci vaření můžete přidat do polévky pokrájenou cuketu. Její pestře zelená barva dodá vaší polévce patřičný vzhled.

Pozor! Cuketu vařte jen krátce, rozvařená by chuťově tolik nevynikla.

Zkuste si tyto tři polévky vařit po sobě 3 dny k večeři. Nastartujete ve svém těle rychlý proces spalování a kila konečně půjdou dolů sama!

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama