Z čeho guláš a co na španělské ptáčky? Není hovězí jako hovězí!

Není hovězí jako hovězí!  Foto:
Není hovězí jako hovězí!
Foto: Thinkstock

Kvalitní hovězí maso patří do vyváženého jídelníčku dětí i dospělých. Hovězí maso má cihlově červenou barvu. Výsledný odstín však záleží na věku zvířete. U mladých kusů je bledě červený, u starších kusů a zvláště býků je tmavě červený.

Důležité je ale plemeno, kvalita a intenzita výživy. Typická chuť a aroma masa jsou ovlivněny přítomností mastných kyselin; výrazné jsou zejména u starších zvířat. Na šťavnatost masa má vliv jeho mramorování, což je optimální obsah intramuskulárního tuku dodávající masu žádanou křehkost. Maso od dobře vykrmených zvířat je tedy křehčí než maso od zvířat hubenějších.

Příprava hovězího masa mnohé odrazuje; delší doba strávená vařením bude ale bohatě kompenzována gurmánským zážitkem! Ať už se pustíte třeba do španělských ptáčků, vývaru nebo steaku, dbejte především na výběr správného druhu hovězího pro daný pokrm a kupte maso nejvyšší možné kvality.

Pokud na baleném mase najdete značku CZ 333, máte záruku, že maso pochází z Česka a je z českého chovu. Jedná se tak o opravdu české maso, nikoliv jen o maso v České republice zabalené či jinak zpracované.

Není hovězí jako hovězí!  Foto:

Jaké druhy masa vlastně hovězí nabízí a co všechno s nimi můžete připravit?

 

Není hovězí jako hovězí!  Foto:

Nízký roštěnec

Ideální na steaky nebo ke grilování. Skvělá volba pro hladové strávníky, kteří ocení poctivý kus masa.

Vysoký roštěnec

Hodí se do omáček, na dušení nebo pečení. Exkluzivní kousek, jenž udělá radost náročným labužníkům.

Plec

Výborná na omáčky, ale především na hovězí guláš. Připravit se z ní dá i skvělá roláda nebo španělští ptáčci.

Hovězí kližka

Prorostlé maso, které do guláše pustí tu pravou šťávu. Kližka dodá guláši tu správnou sílu a šmak.

Hovězí přední s kostí

Bez hovězího předního s kostí se neobejde žádný poctivý vývar. Chybět by nemělo také v omáčkách, například rajské či „koprovce“.

Recept

Pomalu dušená hovězí kližka Foto:

Pomalu dušená hovězí kližka

Hovězí kližka je vůbec nejvíce používaný sval u skotu. Nejvíce jí svědčí pomalé vaření, dušení, ale i pečení. Zkuste ji podusit na víně, sušených lesních houbách, na...

Hovězí zadní (kýta)

Z kýty lze uvařit ledacos, od plátků určených na minutky až po nudličky do číny. Výborně chutná pečená, dušená, vařená – zkrátka je to kus vhodný pro jakoukoliv úpravu.

Svíčková

Klasika, jež nezklame. Nejlepší díl do tradiční české omáčky se smetanou. Kromě svíčkové si tento kousek můžete dopřát i v podobě steaku.

Není hovězí jako hovězí!  Foto:

Kvalitní hovězí maso má samo o sobě výbornou chuť, proto to nepřehánějte s kořením. Víc než kdy jindy platí, že méně bývá více. U steaků si jistě vystačíte s kvalitní solí, u omáček nechte vyniknout silný základ; vývar si můžete připravit do zásoby a bez obav ho třeba zmrazit. Vyplatí se dodržovat i základní pravidlo – maso před přípravou vyndejte z lednice a nechte chvilku tzv. odpočívat. Studené maso přímo z lednice si s pánví jistě neporozumí.

(klam)

Videa

reklama

reklama