Vanilka – drahá chuť orchidejí

Vanilka - drahá chuť orchidejí 1 Foto:
Vanilka - drahá chuť orchidejí 1
Foto: Vanilka - drahá chuť orchidejí

Kdo by neznal vanilku! Koření jemné vůně, koření, bez kterého se hospodyňka neobejde. Obzvláště pak o Vánocích. Vanilka je v kuchyni potřeba, a to nejen do vanilkových rohlíčků.

Vanilka je aromatické koření používané zejména při přípravě sladkých jídel, pochutin, nápojů a při výrobě kosmetiky. V kuchyni se používá fermentovaná tobolka (lusk) některých druhů orchidejí. Pravá přírodní vanilka je velmi ceněná.

Po objevu metody umělého opylování vanilkovníku plocholistého se pěstování rozšířilo z Mexika na Madagaskar, Réunion a Tahiti v Tichém oceánu.

Účinné látky:

Vanilka - drahá chuť orchidejí 3 Foto:

Typické vanilkové aroma a chuť způsobuje fenolický aldehyd vanilin. Díky vysoké ceně přírodního produktu je vanilin vyráběn i synteticky. Je sice několikanásobně levnější, ale proti přírodnímu je méně lahodný a má ostřejší chuť. V polovině 20. století byl v Československu vyvinut a patentován jeho derivát etylvanilin.

Použití v kuchyni:

• Vanilka je velmi rozšířená přísada do moučníků, zmrzlin, čokolády, pudinků apod. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů. Největšími odběrateli vanilky jsou známé nadnárodní firmy vyrábějící nápoje colového typu.

• Širokou paletu uplatnění nacházejí extrakty z vanilky jako součást voňavek a parfémů.

Vlastní použití:

• Vanilkovou tobolku (lusk) rozřízneme ostrým nožem podél, vyškrábneme semínka a použijeme k ochucení.

• Prázdnou (vyškrábanou) tobolku nikdy nevyhazujte. I po využití vnitřního obsahu můžeme tobolku vložit do cukru, do lahve s tuzemákem nebo využít v mléce při vaření pudinku.

• Když se vám nehodí ani jedna možnost, zkuste prázdnou tobolku umístit na teplé topení – vanilka příjemně provoní celou místnost.

Tobolku vanilky špičkou ostrého nože rozřízněte a vyškrabejte dužinu se semínky Foto:

Tobolku vanilky špičkou ostrého nože rozřízněte a vyškrabejte dužinu se semínky           Foto: Thinkstock

 

 

Vanilka - drahá chuť orchidejí 4 Foto:

Vanilkovo-ořechové řezy

Suroviny:

1. těsto:

• 7 žloutků

• 70 g hrubé mouky

• 70 g hladké mouky

• 140 g cukru

• citronová kůra

2. těsto:

• 7 našlehaných bílků

• 100 g cukru

• 70 g strouhané čokolády

• dřeň z jedné vanilkové tobolky

Postup: První těsto rozetřete na pečicí papír, na to navršte druhé těsto a pečte asi 20 minut ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí nakrájejte na požadované tvary – řezy.

Vanilka - drahá chuť orchidejí 2 Foto:

 

Vanilka - drahá chuť orchidejí 6 Foto:

Café Cubano

Vyzkoušejte voňavý nápoj ze silné kávy, rumu a výrazné vanilky.

Suroviny:

• 600 ml mléka

• 100 g čokolády

• 400 ml kávy (espresso)

• 80 ml rumu

• 3 kostky cukru (na sklenici)

• 1 vanilkový lusk

• mleté chilli

Postup: Z lusku vanilky vyškrábejte dužinu se semínky a spolu s čokoládou zahřejte ve 400 ml mléka. Espresso rozdělte do čtyř velkých sklenic a dolijte horkým ochuceným mlékem. Přidejte rum a oslaďte. Nakonec nechte zpěnit zbývající mléko a vzniklou pěnu přidejte na kávu. Před podáváním okořeňte chilli.

Recept

Vanilkové rohlíčky Foto:

Vanilkové rohlíčky

Jaké by to byly Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Klasika mezi cukrovím by vám na štědrovečerní tabuli určitě neměla chybět. A co teprve při sledování vánočních pohádek :)...

Vyzkoušejte vanilku ve své přírodní podobě. Potom oceníte rozdíl mezi synteticky připravovanými náhražkami a silou přírodního aromatu a chuti.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama