Ústřice i slávka jedlá – kousněte si do moře

Ústřice a slávky  Foto:
Ústřice a slávky
Foto: Thinkstock

Objevte „chuť“ moře v trochu netradičních mořských plodech. Především čerstvé a vhodně připravené vám připraví nevšední kulinářský zážitek.

Ústřice aneb polibek moře

Ústřice jedlá je mlž, který chrání své tělo lasturou. Lastura bývá typicky hrubá, se šupinatou stavbou zakončená nepravidelným okrajem. Živí se drobnými organickými částečkami, které filtruje z mořské vody. Dorůstá velikosti 10 až 20 cm. Patří mezi mořské plody, jejichž maso konzumují opravdoví gurmáni.

Účinné a prospěšné látky: Ústřice mají velký obsah cholesterolu. Dále obsahují sodík, jód, vápník, fosfor a vitamíny A, B1, B2.

Ústřice a slávky 2 Foto:

Ústřice a slávky 3 Foto:

Způsob konzumace: Konzumujeme maso se slanou chutí s typickou příchutí moře. Ústřice by měly být v ideálním případě alespoň tři roky staré. Čerstvé ústřice jsou vždy živé – až otevřením lastury dojde k usmrcení. Speciální ústřicový nůž vložíme do nejužšího místa a obě poloviny rozevřeme. Je dobré zachovat ve spodní lastuře vlastní šťávu. Je to mořská voda s výměšky ústřice – pro gurmány opravdová pochoutka. Na dochucení podáváme citron nebo čerstvě drcený pepř, oblíbená je také zálivka z octa a jemně nasekané šalotky. Ústřice se dají také tepelně upravovat, například zapékat v lasturách.

Pozor na čerstvost: Chlazené importované lastury jsou zavřené. Čerstvé ústřice jsou vlhké, lesklé a „voní“ po moři. Pokud ústřice zapáchá, okamžitě ji vyhoďte. Barva lastury není příliš důležitá – může se lišit podle místa původu.

Největšími producenty ústřic jsou USA, Maroko, Francie, Španělsko, Norsko, Holandsko.

Recept

Mušle pečené s opálenou cibulí a šafránovým vývarem Foto:

Mušle pečené s opálenou cibulí a šafránovým vývarem

„Opálená“ cibule dodá omáčce v tomto Španělskem inspirovaném receptu příjemnou kouřovou chuť. Kombinace křupavých mandlí a delikátního šafránu je božská.

Ústřice a slávky 4 Foto:

Slávka

Slávka jedlá je mušle, která se chová na lanech ukotvených ke dnu. Po 12 měsících se plní do plastových sáčků a dopravuje na trh.

Účinné a prospěšné látky: Slávky jsou velmi zdravé. Obsahují železo, zinek, mangan, draslík, vitamíny skupiny B a minerální soli.

Způsob konzumace: Slávky musí zůstat i po opláchnutí a odstranění písku kartáčkem uzavřené. Dají se dusit, zapékat i vařit. Jsou základem pro mnoho jídel z mořských plodů ve španělské, portugalské a francouzské kuchyni.

Skladování: Slávky se prodávají živé, zmrazené nebo konzervované. Typická chuť slávek vynikne hlavně při kuchyňském zpracování živých mušlí. Skladujte v míse přikryté vlhkým ubrouskem v lednici max. 24 hodin. Nesmí se skladovat ve sladké vodě.

 

Slávky na víně

Ústřice a slávky 5 Foto:

Suroviny na 1 porci:

• 500 g slávek

• 1 cibule

• 1 dl suchého bílého vína

• 1 dl olivového oleje

• hladkolistá petrželka

Postup: Na oleji osmahneme cibuli, přidáme očištěné slávky, petrželku a podlijme vínem. Dusíme, dokud se slávky neotevřou. Důkladně promícháme, aby se cibule, olej i petrželka dostaly dovnitř mušlí. Servírujeme s čerstvou bagetou. Nebo zamícháme do špaget.

Slávky s rajčatovou omáčkou

Ústřice a slávky 6 Foto:

Suroviny na 4 porce:

• 2 kg slávek

• 1–2 dl olivového oleje

• 2 rajčata

• 1 větší stroužek česneku

• koriandr, sůl

Slávky vaříme v hrnci s poklicí, do kterého dáme trochu vody a var ukončíme, až jsou všechny mušle otevřené. Potom slávky vyndáme. Přichystáme si studenou rajčatovou omáčku. V mixéru nahrubo umixujeme rajčata s koriandrem. Poté přidáme prolisovaný česnek, osolíme a dolijeme olivovým olejem. Na talíři zakápneme každou mušli trochou studené rajčatové omáčky.

Autor: Alžběta Krchová

Recept

Citronové rizoto s mušlemi Foto:

Citronové rizoto s mušlemi

Italské rizoto se připravuje trochu jinak, než jak jsme zvyklí ho vařit v Česku. Doplňte ho o slávky a máte úžasnou středomořskou večeři.

Recept

Spaghetti alle cozze  Foto:

Spaghetti alle cozze – s mušlemi

Fantastické jídlo, které vás víc než co jiné přenese zpátky na dovolenou u moře. Vychutnejte si výborný recept od bloggerky Kateřiny z webu ThinkFood.cz i s jejími...

Recept

Česnekové mušle Foto:

Česnekové mušle

Můžete očekávat, že když hostům předložíte hrnec s v páře uvařenými mušlemi s česnekem a bílým vínem, pochvaly se jen pohrnou!

Recept

Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi  Foto:

Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi

Že mořské plody, tentokrát slávky, není problém připravit na mnoho a mnoho způsobů, vám dokáže Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří šéf.

Recept

Dušené slávky ve voňavém kokosovém vývaru Foto:

Dušené slávky ve voňavém kokosovém vývaru

Vyzkoušejte tentokrát připravit slávky podle vietnamského receptu. Slávky v kokosovém vývaru vás určitě nezklamou, spolehlivě provoní celý byt . A jako všechny mušle,...

Videa

reklama

reklama