Upečte si chléb vezdejší

Upečte si chléb vezdejší  Foto:
Upečte si chléb vezdejší
Foto: Thinkstock

Chléb – obyčejná, všední, každodenní, ale hlavně základní potravina našeho života.

O významu chleba pro lidstvo svědčí například i starodávný zvyk vítání vzácných hostů chlebem a solí. Jako základní potravina zajišťuje chléb a jeho různé typy výživu velké části lidstva.

Trocha historie:

Zpočátku se jednalo o chléb nekynutý (dnešní arabská pita).

Nálezy pecí a obilovin ukazují, že chléb pekli už staří Slované. Nejvíce se toto řemeslo rozšiřuje od 15. století. Běžně se pekl černý žitný i bílý pšeničný chléb.

Na vesnicích se pekl chléb v určité dny, ve 2–3 týdenních intervalech.

Upečte si chléb vezdejší 3 Foto:

Typy chleba (celosvětové):

Upečte si chléb vezdejší 5 Foto:

• tmavý žitný

• žitno-pšeničný

• francouzský

• anglický

• ruský

• arabský

Druhy chleba podle obsahu mouk dle platné legislativy ČR:

• pšeničný chléb (90% podíl pšeničné mouky)

• žitný chléb (90% podíl žitné mouky)

• žitno-pšeničný chléb (více jak 50 % žitné mouky)

• pšenično-žitný (nejméně 50 % pšeničné mouky)

• celozrnný chléb (obsahuje 80 % celozrnných mouk)

• vícezrnný chléb (obsahuje nejméně 5 % mlýnských výrobků z jiných obilovin než pšenice a žita, např. luštěnin nebo olejnin

Kvašení:

Proces, který se provádí za účelem a) přidání plynu do těsta pro dosažení lehčího chleba, b) pro získání lepší bohatší chuti a vůně.

Recept

Bramborový kváskový chléb s ořechy  Foto:

Bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy

Pečení chleba se stává módou a není divu. Na poctivý bochník už není tak snadné v obchodech narazit. Navíc je to výborný relax a byt provoněný čerstvým pečivem také stojí...

Konzumace:

Chléb bývá konzumován většinou nakrájený na krajíce. Potírá se máslem, taveným sýrem, pomazánkami nebo se obkládá plátky salámu, uzeniny, zeleniny nebo sýra. Jako příloha se používá i k polévkám, gulášům, omáčkám, masům apod. Zvláštním způsobem konzumace třeba i staršího chleba jsou oblíbené topinky, kdy se krajíce chleba opečou na pánvi nebo v topinkovači a následně potřou česnekem.

Existuje také bezlepkový chléb, jehož hlavní složkou je jáhlová nebo rýžová mouka.

Recept

Chléb bez hnětení  Foto:

Chléb bez hnětení

Tento recept na domácí chléb téměř bez práce už pár let koluje českým internetem. Pro nás ho otestovala bloggerka Tereza z Foodlover.cz. Vyzkoušejte ho s ní, a pak už si...

Domácí pekárny:

I když je dnes široká nabídka čerstvého chleba v klasických pekařstvích nebo i v supermarketech, ke zjednodušení a častějšímu pečení chleba v domácích podmínkách se používají domácí pekárny. Většinou mají podobné funkce – záleží hlavně na velikosti, vybavení a počtu míchacích háků (jednotkové nebo dvouhákové).

Bílý toustový chléb

Upečte si chléb vezdejší 4 Foto:

Suroviny:

• 320 ml mléka

• 40 g rostlinného tuku

• 30 g Solamylu

• 1 lžička soli

• 500 g polohrubé mouky (pšeničné)

• 1 lžíce sušeného droždí nebo ¼ kostky čerstvého droždí

Nastavení pekárny:

• toustový program

• světlý stupeň propečení kůrky

• střední velikost

 

Upečte si chléb vezdejší 2 Foto:

Jemný grahamový chléb

Suroviny:

• 350 ml vody

• 3 lžíce oleje

• 2 lžičky soli

• 1 lžička kmínu

• 1 lžíce sušeného mléka

• 300 g hladké mouka

• 100 g žitné celozrnné mouky

• 100 g grahamové mouky

• 1 lžička sušených kvasnic nebo ¼ kostky čerstvých kvasnic

Nastavení pekárny:

• základní pečicí program

• střední stupeň propečení kůrky

• střední velikost

Upečte si svůj chléb pohodlně v domácí pekárně. Různé chlebové směsi vám práci ještě urychlí. Bude vždy čerstvý a po ruce. A krásně vám provoní dům.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama