Umíte správně chladit a mrazit?

Chladíte a mrazíte správně?  Foto:
Chladíte a mrazíte správně?
Foto: Thinkstock

Doba stále chladných kamenných sklepů, černých kuchyní nebo krechtů je minulostí, a tak je dnešní člověk nucen uchovávat potraviny ve většině případů v teplém obytném prostoru odděleně v chladničkách a mrazácích.

Proč snižovat teplotu?

Snížením teploty se především předchází vzniku plísní a toxických bakterií, které by se mohly v potravinách množit a po požití způsobit v lidském těle zdravotní pohromu.

Na co si dát pozor :

1) doba spotřeby

Dodržujte dobu minimální spotřeby. I když potraviny vypadají a voní dobře i po tomto datu, neznamená to, že jsou stále bezpečné. V potravinách se už mohly začít množit nežádoucí mikroorganismy.

2) plíseň na povrchu

I přesto, že je případná plíseň na potravinách na povrchu, nebo na malém kousku, raději ji celou vyhoďte. Plíseň je totiž houba a její podhoubí, i když je lidskému oku neviditelné, je již potravinou prorostlé. (To samozřejmě neplatí o žádoucí plísni u plísňových a zrajících sýrů).

Chladíte a mrazíte správně? 3 Foto:

Optimální teploty

• Mléčné a masné výrobky, zelenina, zbytky čerstvého i vařeného jídla: 2–4 stupně

• Listové saláty, mrkev: 1–3 stupně (chladné šuplíky v dolní části lednice)

• Mražené potraviny: –18 až –24 stupňů

Další chladicí a mrazicí pravidla a zásady

Chladíte a mrazíte správně? 4 Foto:

• Jídlo je třeba v chladničce uspořádat nejen podle chladicích zón, ale i kvůli lepší přehlednosti a snadné manipulaci v omezeném chladicím prostoru.

• U svazkové zeleniny je lepší před vložením do chladicího boxu uříznout nať, která bere kořenům vláhu a ty pak rychleji měknou.

• Zbytky jídel chlaďte co nejrychleji (do 2 hodin), uložte do lednice a spotřebujte do dvou dnů.

• Tepelně připravované pokrmy nedávejte do lednice příliš horké.

• Před uložením masa do mrazáku zajistěte, aby bylo důkladně zabaleno. Přímý mráz maso (i jiné potraviny) vysuší a částečně znehodnotí.

• Syrové maso (zejména ryby) nikdy znovu nezmrazujte.

• Správně zmrazené maso vydrží v mrazáku až 10 měsíců, ovoce, zelenina, houby a zmrzlina až 12 měsíců a pečivo přibližně 6 měsíců.

• Zmrazené potraviny před použitím důkladně rozmrazte. Ideální je pozvolné rozmrazení v uzavřené misce v lednici. Dejte pozor, ať se případná tekutina z rozmrazovaných potravin nedostane do kontaktu s ostatními potravinami uloženými v lednici.

• Lednici pravidelně odmrazujte a čistěte. Malé kousky jídla zapadlé nebo zapomenuté v lednici nejsnadněji kontaminují čerstvé potraviny.

Co do lednice rozhodně nepatří

Ananas, mango, banány, avokádo i citrusy do lednice nepatří. Také méně zralá rajčata raději necháme při pokojové teplotě, kde ještě dozrají. Naopak v lednici ztratí chuť.

Chladíte a mrazíte správně? 2 Foto:

Jak pečovat o chladničku nebo mrazák

Jelikož chladicí a mrazicí boxy jsou domácími spotřebiči, které jsou v provozu po celý rok, je jim třeba věnovat patřičnou péči.

1) Ideálním prostorem pro umístění chladicího zařízení je chladnější místo v prostoru kuchyně (což je někdy opravdu těžké splnit)

2) Je dobré zajistit alespoň volný přístup vzduchu k zadní části a bokům lednice (což je v případě vestavných spotřebičů téměř nemožné)

3) Pravidelné a hlavně včasné odmrazování namražených částí zajistí správnou funkci mrazicího boxu a sníží spotřebu elektrické energie.

4) Spotřebu energie také snížíte minimálním a hlavně racionálním znovuotevíráním chladicího a mrazicího prostoru. Například při ukládání potravin do chladničky po nákupu je dobré různé chlazené potraviny nejdříve shromáždit na jednom místě a potom při jednom otevření chladničky je uložit. Opakované otevírání a zavírání vede ke snížení nastavené teploty, automatickému zapnutí funkce chlazení a tím ke větší spotřebě elektrické energie.

Chlaďte, zmrazujte a rozmrazujte potraviny podle těchto logických zásad a využívejte tak prodloužené doby použitelnosti potravin bez ohrožení vlastního zdraví.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama