Tymián je naše mateřídouška

Tymián obecný  Foto:
Tymián obecný
Foto: Thinkstock

Mateřídouška obecná nebo také tymián obecný (Thymus vulgaris) je rostlina z čeledi hluchavkovitých pocházející ze Středomoří.

Účinné látky:

Tymián obsahuje velké množství účinných látek: silice, třísloviny, flavony, hořčiny, aromatické kyseliny.

Využití v lidovém léčitelství:

Obecně působí tymián protizánětlivě. Je to jedna z nejsilněji působících antiseptických (protizánětlivých) rostlinných drog účinná proti plísním, bakteriím i střevním prvokům a parazitům. Tymián lze využít i při léčbě kašle, bolesti v krku a infekcích v ústech. Dá se inhalovat nebo používat jako ústní voda. Stimuluje produkci bílých krvinek, čímž zvyšuje odolnost organizmu. Využívá se i v aromaterapii.

Tymián obecný 3 Foto:

Užití v kuchyni:

Používá se jako čerstvé nebo sušené koření na ryby, steaky, těstoviny, do mletých mas, salátů, na guláše, divočinu a především v řecké a balkánské kuchyni. Bývá i součástí kořenicích směsí (např. provensálské koření) především ve Francii, Španělsku a Itálii.

Pěstování: Roste na slunných, sušších půdách. Můžeme vysévat koncem dubna do bylinkové zahrádky, nebo zakoupit již vzrostlé rostliny. Houževnaté stonky tvoří poléhavé keříky.

 

 

Recept

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu Foto:

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu

Upečte si tento lahodný slaný koláč. Tymián mu dodá nezaměnitelnou vůni a zkaramelizovaná cibulka na medu a víně dokonalou chuť.

Králík na tymiánu:

Tymián obecný 4 Foto:

Suroviny:

• 4 ks králičí stehna

• 1 dl oleje

• 4 lžičky másla

• 4 lžičky drceného kmínu

• 2–3 lžičky soli

• 6 stroužků česneku

• 3 lžičky tymiánu

• voda na podlití

Postup:

Králičí stehna dobře očistíme a případně odblaníme. Maso osolíme, prošpikujeme stroužky česneku a posypeme tymiánem a drceným kmínem. Porce masa vložíme do pekáče, podlijeme olejem a pečeme. Občas maso otáčíme, podle potřeby podléváme vodou. Před dopečením na maso poklademe kousky másla a necháme rozpustit.

Podáváme s bramborovou kaší.

Tymián obecný  Foto:

Tymiánový sirup se šalvějí a medem

Tymián obecný 2 Foto:

Podáváme při mokrém kašli dětem od čtvrtého roku. Dávkujeme pět lžiček denně.

Suroviny:

• 1 lžíce tymiánu

• 1 lžíce šalvěje

• 1 ks cibule

• 5 lžic medu

• 1 sklenice vody

Postup:

Cibuli nasekáme a spolu s kořením a vodou dáme vařit. Jakmile začne směs vařit, zeslabíme na minimum a deset minut povaříme lehce bez bublání. Potom necháme mírně vychladit a vmícháme med. Přelijeme do lahvičky a uchováváme v lednici.

Autor: Alžběta Krchová

Recept

Domácí tymiánový chléb Foto:

Domácí tymiánový chléb

A máme zde další recept na voňavý domácí chléb. Upéct si domácí pečivo není vůbec tak těžké, jak se může na první pohled zdát. A výsledek vás ohromí báječnou chutí.

Recept

Tymiánová čočka s uzeným a vejci Foto:

Tymiánová čočka s uzeným a vejci

Koření a bylinky hrály v kuchyni našich babiček důležitou roli. Zkuste tuto sváteční verzi čočky ochucené tymiánem.

Recept

Tymiánová limonáda Foto:

Tymiánová limonáda s citronem

Prázdniny začaly a určitě na nás čeká pár hodně horkých dní. V takovém počasí oceníte osvěžující limonádu s voňavým tymiánem. K večeru si do ní klidně přidejte trochu...

Recept

Žloutkový krém s tymiánovými piškoty Foto:

Žloutkový krém s tymiánovými piškoty

Tenhle dezert je jako sen. Lehoučký žloutkový krém doplňte o tymiánové piškoty a věřte, že to bude dokonalá tečka jakéhokoliv jídla.

Videa

reklama

reklama