Tuňák – mořský favorit v rybí kuchyni

Tuňák - mořský favorit v rybí kuchyni  Foto:
Tuňák - mořský favorit v rybí kuchyni
Foto: Thinkstock

Tuňák je mořská ryba z rodu makrelovitých. Obsahuje mnoho prospěšných látek, napomáhá pleti a zdraví zubů. U nás se nejčastěji setkáváme s konzervami tuňáka pruhovaného nebo tuňáka žlutoploutvého.

Jak nakupovat:

Čerstvý tuňák se nakupuje nejčastěji ve tvaru podkov nebo steaků v prodejnách se sortimentem chlazených ryb. Je možno sehnat i mraženou variantu. Konzervovaného tuňáka lze sehnat ve všech supermarketech.

Jak skladovat:

Čerstvý tuňák vydrží v lednici nejvýše 1 den. Nejlépe je spotřebovat ho co nejdříve. Konzervovaný tuňák je limitován spotřební lhůtou uvedenou na obalu.

Tuňák - mořský favorit v rybí kuchyni 5 Foto:

Na co si dát pozor:

U mraženého tuňáka vždy zkontrolujte spotřební lhůtu. U konzerv dávejte navíc pozor, jaké procento rybího masa obsahuje a zda se jedná o celé kousky, nebo drť.

Čerstvého tuňáka krájejte raději na tlustší plátky a jen minimálně propékejte. Uprostřed by maso mělo zůstat růžové.

Recept

Salát z čerstvého tuňáka Foto:

Salát z čerstvého tuňáka

Tento salát si můžete směle připravit i jako hlavní chod. Čerstvý tuňák je pochoutka, které není nikdy dost, k tomu spousty zeleniny – a máte zdravou a výživnou večeři...

Užití v kuchyni:

Maso z tuňáka ať konzervovaného, mraženého, nebo čerstvého nabízí široké spektrum využití.

Nejrozšířenější konzervované maso se hodí do těstovin, do salátů, různých pomazánek nebo jako součást náplně do plněných baget.

Tuňák - mořský favorit v rybí kuchyni 4 Foto:

Čerstvé maso má velmi podobnou strukturu jako hovězí, jemnou, šťavnatou chuť a je s minimem kostí. Konzumuje se jako syrové (v sushi nebo jako carpaccio). Tuňákové steaky se podávají se zeleninovými nebo bramborovými přílohami i se studenými salsami.

Tuňákový salát (rychlá varianta)

Tuňák - mořský favorit v rybí kuchyni 3 Foto:

 

Tuňák - mořský favorit v rybí kuchyni 6 Foto:

Suroviny:

• 2 menší konzervy tuňáka ve vlastní šťávě

• 2 rajčata

• 1 cibule

• 1 malá konzerva cukrová kukuřice

• 2 vejce (vařená natvrdo)

• 1 lžíce majonézy

• sůl, pepř

Postup: Z konzervy slijeme přebytečnou šťávu a maso rozmělníme vidličkou (v případě, že se nejedná o konzervu s velmi malými kousky – drtí). Potom smícháme s nadrobno nakrájenými rajčaty a cibulí, slitou kukuřicí a pokrájenými vejci. Spojíme majonézou, osolíme a opepříme. Podáváme jako salát s pečivem.

Steak z marinovaného tuňáka

Tuňák - mořský favorit v rybí kuchyni 7 Foto:

Suroviny:

Tuňák - mořský favorit v rybí kuchyni 2 Foto:

• 2 steaky z tuňáka

• šťáva z jedné poloviny pomeranče

• 1 lžička citronu

• 1 lžíce černého pepře

• 1 lžíce hrubé soli

• 1 lžička tymiánu

• 1 lžíce olivového oleje

Postup: Maso (steaky) posypeme solí a vetřeme nahrubo rozdrcený pepř. Potom steaky přelijeme pomerančovou a citronovou šťávou, přidáme tymián a necháme 20 minut marinovat. Omarinovaného tuňáka smažíme z každé strany 3 minuty na olivovém oleji.

Podáváme s pečenými (americkými) brambory.

Maso z tuňáka svou nenápadnou slanou chutí připomíná moře, není téměř cítit rybinou a bývá tak přijatelné i pro odpůrce rybích pokrmů.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama