Rebarbora odstartuje léto s výraznou chutí

Rebarbora  Foto:
Rebarbora
Foto: Thinkstock

Rebarbora nebo-li reveň kadeřavá (Rheum rhabarabarum), původem z Asie, je chutným zdrojem vitaminů. Jako kulturní odrůda je neodmyslitelnou součástí našich zahrádek.

Vytrvalá bylina. Přezimuje v silných dužnatých kořenech, z kterých každé jaro vyrážejí červené nebo zelené až 90 cm dlouhé řapíky. Rebarbora se sklízí od konce května do konce června.

Podle odrůdy jsou řapíky zelené nebo červené. Listy se ke konzumaci nehodí, protože obsahují jedovaté látky.

Hlavní účinné látky

Rebarbora obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, především vitamín C a železo. Bohatá je i na vápník, hořčík, mangan, křemík, draslík a vlákninu. Typickou chuť dodává kyselina jablečná a citronová.

Rebarbora 2

Použití v kuchyni

Řapíky slouží k přípravě šťáv, kompotů a zavařenin nebo jako chutná náplň koláčů. Syrová i vařená reveň se dobře zmrazuje. Při použití rebarbory jako chutné náplně do koláčů lze její kyselost zmírnit sladkou ořechovou polevou.

Recept

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč s drobenkou

Rebarbora neboli reveň je právě v nejlepší kondici. Užijte si její navinulou chuť, která skvěle oživí sladké koláče.

Rebarbora 3Využití v kosmetice

Odvar z reveňového kořene zesvětluje vlasy blondýnkám.

Uplatnění v lidovém léčitelství

U rebarbory se především využívá vysokého obsahů vitamínů a minerálních látek. Obsahuje velké množství vlákniny, je tedy vhodná při redukčních dietách. Váže na sebe tuk. Příbuzná reveň dlanitá, tzv. léčivá rebarbora, působí projímavě a pomáhá při žaludečních potížích.

Prima tip

Rostliny mohou v záhoně zůstat na jednom místě až deset let. Silné dužnaté řapíky se nesmí odřezávat, ale vylamovat. Pro urychlení sklizně řapíků zakryjte koncem zimy rebarboru fólií nebo dřevěnou bednou.

Zajímavost

V zeleninovém záhonu je rebarbora impozantní dominantou. Atraktivní jsou odrůdy s červenými řapíky.

Článek

Rebarbora se sklízí jen do svatého Jana (24.6.).  Foto: Thinkstock

Vy se ptáte, my odpovídáme: Jak pěstovat rebarboru

Dorazil k nám zajímavý dotaz od pana Jana K. z Děčína. Protože se zřejmě týká i řady dalších zahrádkářů, rozhodli jsme se ho zpracovat.

Rebarbora 4Recept na rebarborový dezert

500 g rebarborových řapíků nakrájejte na kousky a poduste se 125 g cukru, kůrou z 1 citronu a ¼ l vody. Mezi tím rozmíchejte 60 g potravinářského škrobu se 2 žloutky a ¼ l jablečné šťávy. Vše přidejte k podušené rebarboře a krátce povařte. Na závěr přidejte tuhý sníh z ušlehaných bílků. Dezert můžete potřít na vrchu smetanou.

Na co si dát pozor

Listy rebarbory jsou pro vysoký obsah kyseliny šťavelové nepoživatelné. Rebarbora není vhodná pro těhotné a kojící ženy a pro lidi s ledvinovými obtížemi. Obsah šťavelanů obsažených v rebarboře může být škodlivý. Rebarbora se nedoporučuje ani pro děti do 10 let.

Autor: Alžběta Krchová

Recept

Pomalu pečená rebarbora Foto: isifa.com

Pomalu pečená rebarbora

Rebarboru všichni známe jako nedílnou součást koláčů. Ale můžete ji i smíchat s cukrem, šťávou a kůrou z pomerančů a pomalu ji upéct. Takto upravenou rebarboru podávejte ...

Recept

Pikantní kachna s rebarborou Foto: isifa.com

Pikantní kachna s rebarborou

Rebarboru nemusíme používat jen do sladkých koláčů a buchet, ale skvěle se hodí i k masu. S kachnou je naprosto dokonalá.

Recept

Taštičky s kozím sýrem a rebarborou Foto: isifa.com

Taštičky s kozím sýrem a rebarborou

Pokud se chcete blýsknout skvělým předkrmem, vyzkoušejte tyto košíčky. Výrazný kozí sýr spolu s rebarborou je prostě dokonalá kombinace.

Videa

reklama

reklama