Připijte slunci na zdraví!

Osvěžující nápoje na léto Foto:
Osvěžující nápoje na léto
Foto: Thinkstock

Pokud se počasí umoudří a dovolí nám trávit čas na zahradách a terasách při setkání s přáteli, zaslouží si přípitek! Sklenic se mohou chopit milovníci míchaných nápojů s obsahem alkoholu i zapřísáhlí abstinenti.

KIR ROYAL

Díky dvěma slavnostním tipům Filipa Jantače, brand manažera firmy Global Wines, své hosty mile překvapíte. Prvotřídní španělský sekt typu Cava – Freixenet – v kombinaci s likérem z černého rybízu vytvoří dokonalou harmonii chutí plnou osvěžujících bublinek, zvanou Kir Royal. Do sklenice na sekt, jíž se také říká flétna, vlijte 1 cl Crème de Cassis a pak velmi opatrně, nejlépe po stěně skleničky, doplňte zhruba 15 cl sektu. Obě ingredience musejí zůstat oddělené, abyste dosáhli krásného kontrastního efektu. Ozdobte kuličkou hroznového vína.

Kir Royal, Foto:

ROYAL OPORTO ROSÉ

Kdo preferuje střiky a lehké svěží drinky na bázi vína, jistě ocení populární nápoj ze světa portugalských letních koktejlů – Royal Oporto Rosé. Kombinace 6 cl růžového portského s 12 cl toniku a ledem poskytne ideální letní osvěžení v jakoukoliv denní dobu. Lehká a svěží chuť je výsledkem příjemné, ale nevtíravé sladkosti portského a jemné nahořklosti toniku. Drink se podává ve velké vinné sklenici s kostkami ledu. „Pro větší osvěžení doporučuji doplnit lístky čerstvé máty. Díky tomu může víno rozvinout své delikátní aroma,“ doporučuje Filip Jantač.

Ledové mocha, Foto: LEDOVÉ MOCHA

Na své si přijdou i milovníci nealkoholických letních drinků – k nejchutnějším patří ledové mocha. Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe, vás naučí připravit nápoj, v němž se snoubí chuť kávy a čokolády.

Základem je dobré espresso. Nemáte-li vhodný kávovar, poslouží i 40 ml silnější kávy připravené z kvalitní instantní suroviny. Dále se neobejdete bez 2 lžic čokoládového sirupu – v zahraničí lze pořídit ještě vhodnější čokoládovou omáčku. Pak přidejte zhruba 1,5 dl mléka, podle chuti třtinový cukr a vše důkladně rozmixujte s ledem. Dvě lžíce šlehačky navrch neodbývejte náhražkou ve spreji, ale vyrobte si ji sami doma z čerstvé smetany ke šlehání.

Prima tip: Čokoládový sirup můžete nahradit kvalitním kakaovým práškem dobře promíchaným s trochou třtinového cukru. V tomto případě musíte nápoj promixovat opravdu dokonale!

DOMÁCÍ LEDOVÝ ČAJ

Výroba domácího čaje je snadná a výsledek o moc chutnější než nabídka nápojů z PET lahví. Na půllitrovou sklenici použijte sáček kvalitního čaje. Z černých variant nejlépe poslouží čaj z Assamu s intenzivní barvou a jemným sladovým aroma. Vhodné jsou také ledové čaje připravené z ovocných druhů nálevových sáčků. Sáček zalijte 2 dl vroucí vody a po 6–8 minutách (podle druhu čaje) jej vyjměte. Dolijte 3 dl studené vody a dejte chladit do lednice. K dochucení použijte čerstvě vymačkanou citronovou nebo limetkovou šťávu a třtinový cukr. Servírujte s dostatečným množstvím ledu. Hotový nápoj vás odmění skutečnou chutí čaje bez konzervantů, barviv a přísad.

Autor: Aspen PR a Jana Šulistová

Videa

reklama

reklama