Poznejte olej z vlašských ořechů

Olej z vlašských ořechů  Foto:
Olej z vlašských ořechů
Foto: Thinkstock

Ořešák královský, vlašský ořech, je strom pocházející z Persie. Dobře roste v hlubokých, provzdušněných půdách na slunných místech. Začíná plodit ve věku 8 až 10 let a dožívá se až 100 let, ve výjimečných případech až 300 let.

Z jeho jader se za studena lisuje panenský ořechový olej, který je velmi zdravý pro lidský organismus. Používá se jak vnitřně, tak i zevně.

Účinky oleje z vlašských ořechů:

• podporuje činnost nervové soustavy, zlepšuje pamět´ a koncentraci

• působí příznivě na krevní oběh a slinivku břišní

• posiluje imunitu

• pravidelná konzumace snižuje hladinu cholesterolu, vyrovnává krevní tlak

• chrání před cévními onemocněními, příznivě působí proti vzniku aterosklerózy

• chrání před rakovinou střev

• podporuje vývoj tělních buněk

• zlepšuje krvetvorbu a spermatotvorbu

• používá se na masáže kloubů a pohybového ústrojí

Olej z vlašských ořechů  Foto: ThinkstockPrima tip: V případě zácpy požívejte vždy ráno 1 polévkovou lžíci oleje z vlašských ořechů po dobu trvání obtíží. Tento olej má vysoce projímavé účinky.

ZAJÍMAVOST: Dle starší lékařské literatury hojí lišeje a pomáhá od červů a tasemnic. Ořechový olej se také používal při opalování k dosažení hnědšího zbarvení kůže.

Vliv oleje z vlašských ořechů na krásu:

• posiluje vlasovou cibulku, čistí vlasovou pokožku a dodává vlasům přirozený lesk

• vyživuje nehty

• je vhodný k ošetřování mastné pokožky

• přidává se do kosmetických a masážních preparátů

Olej z vlašských ořechů v kuchyni

Jemný rostlinný olej s dobrou vstřebatelností. Je lisován za studena. Řadíme ho mezi panenské oleje. Lahodný olej z vlašských ořechů můžeme přidávat do sladkých jídel nebo jím ochutit zeleninové saláty. Má velmi příjemné aroma a lahodnou chut´. Tento vzácný panenský olej by se neměl zahřívat. Při zahřátí totiž ztrácí vitamíny.

Vitamíny a cenné látky v oleji z vlašských ořechů:

• je bohatý na vitamíny: B, C, E, F

• obsahuje nenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3a a omega-6

• má vysoký obsah železa, manganu a jódu

• je silný atioxidant

Olej z vlašských ořechů  Foto: Thinkstock

Použitelnost oleje z vlašských ořechů

 

Trvanlivost ořechového oleje je při teplotě od 4° do 15 °C šest měsíců, po otevření je nutné uchovávat v chladu, chránit před světlem.

Olej z vlašských ořechů je tak zdravý a lahodný, že by neměl v žádné kuchyni chybět.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama