Pohrajte si s kopřivou

Pohrajte si s kopřivou  Foto:
Pohrajte si s kopřivou
Foto: Thinkstock

Buďte letos kreativní a zkuste z kopřiv něco jiného než jen velikonoční nádivku.

Kopřiva dvoudomá, náš nejběžnější druh, je rostlina, kterou si zaručeně nikdo s ničím nesplete. Zahradníky opovrhovaná a vyznavači jarních detoxů milovaná. A to jak pro nejrůznější šetrné očistné účinky, tak i pro dokonalou rozpočtovou přívětivost. Roste všude a zadarmo. Ale to může mít mírná úskalí.

Kde kopřivy nesbírat

Vzhledem k tomu, jak je kopřiva přizpůsobivá nejrůznějším prostředím, je velmi snadno dostupná. Ze všeho nejraději má ovšem půdy bohaté dusíkem. Jsou to přírodní hnojiště, kam se splachují buď výkaly dobytka, nebo neuváženě používaná hnojiva. V městech to mohou být také místa, kde se se zvýšenou radostí venčí psi. Kopřivy jsou na takových místech lákavě nádherné. Čím krásnější, tím pravděpodobně jedovatější. Nadbytek dusíku si ukládají bezúčelně do buněk. S těmito látkami si naše tělo neumí poradit.

Pohrajte si s kopřivou 2 Foto:

Pohrajte si s kopřivou 5 Foto:

Nebezpečí, že budou listy kopřiv kontaminované, hrozí i na místech, kde pod zemí tušíte nějaké odpadky. Smetiště, kam se vyvážely nejrůznější plasty, pneumatiky, dřevotřísky, všude tam kopřivy s klidem rostou a sají svými kořeny chemikálie, které také ukládají v listech.

Existuje ovšem bezpočet míst, kde se najdou vynikající jarní výhonky kopřiv. Je jich naštěstí drtivá většina.

Čím letos ohromíte?

Pro kuchyňské použití je třeba vybírat kopřivy, které jsou opravdu velmi velmi mladinké. Jejich doba v kuchyni je velmi krátká, tak si je užijte. Kopřivy výborně snesou tepelné úpravy. Variací na velikonoční nádivku by mohla být celá kuchařská kniha. Dají se zapékat s bramborami, těstovinami na způsob „šunkofleků“, s rýží a květákem a bešamelem nebo z nich upečte quiche. Jsou vynikající přimíchané do vajíček na omeletky. Můžete je přihodit prakticky do libovolných polévek. Vytvářejí skvělé variace s kozím sýrem, pobaví vás, když je budete obalovat v těstíčku a smažit.

Nikdy nezapomínejte, že kopřivy je třeba s něčím kombinovat. Kopřivová polévka potřebuje brambor, zakysanou smetanu atd. Jídla, kde hraje tento plevel sólo, za moc nestojí. Daleko lépe se uplatní jako týmový hráč v kombinaci s další zeleninou nebo surovinami.

Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz

Pohrajte si s kopřivou 3 Foto:

Vyzkoušejte třeba tyto skvělé recepty z kopřiv:

Recept

Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem Foto:

Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem

Jarní očistnou kúru korunujte báječným jídlem. Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem si můžete vychutnat jako hlavní jídlo, ale klidně můžete tenhle recept využít i jako...

Recept

Tempura z mladých kopřiv  Foto:

Tempura z mladých kopřiv

Nejobyčenější plevel proměníte jednoduchou přípravou v nečekanou lahůdku.

Recept

Kroupová polévka s medvědím česnekem a kopřivami  Foto:

Kroupová polévka s medvědím česnekem a kopřivami

Sytá polévka, která by se dobře hodila i do pořádné zimy, je díky mladým jarním bylinám krásně svěží a plná vitaminů. Podávejte nejlépe s krajícem kváskového chleba jako...

Recept

Špenát z kopřiv  Foto:

Špenát z kopřiv

Užijte si naplno krátkou sezonu, kdy se dají nasbírat mladé výhonky kopřiv a připravte si z nich výtečný "špenát". Je pikantní, avšak pozor, kopřivy po spaření už nepálí,...

Videa

reklama

reklama