Pepř – používejte často, ale s rozumem

Různé druhy pepře  Foto:
Různé druhy pepře
Foto: Thinkstock

Snad na žádném stole nesmí chybět pepřenka. Pepř používáme denně. Víte ale, odkud pochází? Znáte jeho druhy? A myslíte, že je zdravý? To vše se dozvíte v tomto článku. Jen pozor, nepřepepřete!

Stálezelená popínavá rostlina pepřovník černý připomíná chmel. Je to nejrozšířenější koření používané ve všech kuchyních. Dováží se z řady tropických zemí, i když pochází z Indie.

Trocha zajímavé historie: Středověká církev zakazovala pepř černý používat v klášterech – podporuje totiž tělesné žádosti. Byl zde nahrazován plody drmku, který naopak tělesné žádosti tlumil.

Základní druhy pepře:

Různé druhy pepře 7 Foto:

Plody se sklízejí v různém stupni zralosti a procházejí různým procesem zpracování. Získáváme tak tři základní druhy pepře:

Pepř černý: fermentace nezralých zelených bobulí

Pepř bílý: slupky se oddělí od zralých bobulí

Pepř zelený: usušené nedozrálé bobule

Jiné pepře:

Barevný pepř celý: Směs zeleného, bílého, černého a červeného pepře. Při pomletí na mlýnku až při vaření vyniká čerstvá chuť a aroma.

Červený (růžový) pepř: Není pravým pepřem. Chuť je nasládlá, jemně pikantní a aromatická.

Sečuánský pepř: Je velmi aromatický, mírně dřevitý s nádechem citrusů.

Dlouhý pepř: Pochází z jihovýchodní Asie a je příbuzným černého pepře, ale je ostřejší a má jemnou sladkou chuť s tóny kardamomu.

Kajenský pepř: Jsou mleté chilli papričky. Často se doporučuje používat místo klasického pepře – je zdravější, nedráždí a mohou ho používat i astmatici.

Různé druhy pepře 2 Foto:

Vyzkoušejte hovězí na pepři

Různé druhy pepře 4 Foto:

Suroviny:

• 1000 g hovězího masa (kýta, plec)

• 750 g cibule

• 2 lžíce sádla

• 2 skleničky hovězího vývaru

• 20 kuliček pepře (hrubě namletých)

• 4 ks hřebíčku

• 2 ks bobkového listu

• 2 lžíce hladké mouky

• 1 lžička cukru

• 1 lžička soli

• 2 lžičky citronové šťávy

Postup: Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a maso na kostky. Na sádle orestujeme maso a cibuli. Přidáme pepř, hřebíček, bobkový list a sůl. Zalijeme vývarem a dusíme asi 60 minut. Potom přidáme cukr a citronovou šťávu a dusíme do změknutí. Nakonec zahustíme moukou.

Jako přílohu lze univerzálně použít knedlíky, chléb, těstoviny, brambory i rýži.

Různé druhy pepře 5 Foto:

I když bylo prokázáno, že pepř zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a omezuje nadýmání, je dobré se při jeho používání řídit stejným pravidlem jako u ostatních silně aromatických koření – používat s rozmyslem a v rozumné míře!

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama