Objevte francouzskou drobnozrnnou čočku Puy

Čočka Puy Foto:
Čočka Puy
Foto: Thinkstock

Koho by napadlo, že čočka může být až takhle dobrá? Tahle drobná zrnka vyzkoušejte v polévkách, salátech nebo dušených pokrmech jako přílohu.

Zelená drobnozrnná čočka Puy je původem z Francie. Má velmi dobrou chuť a je výživná, ale důvod, proč ji tak milujeme, je její vzhled. Na talíři jí to zkrátka moc sluší. Představte si hustou zeleninovou polévku s čočkou nebo teplý čočkový salát s bylinkovou zálivkou… Na rozdíl od hnědé, červené či žluté se tato drobnozrnná čočka nerozvaří a zachová si svůj tvar, i když to s délkou varu přeženete.

Stejně jako všechny druhy čočky, je to zdroj nízkotučných bílkovin plný vlákniny, vitaminů a minerálů, zejména železa. Jinými slovy, je to jedna z těch zázračných surovin, které nejenže dobře chutnají, ale jsou i zdraví prospěšné.

Čočka Puy 2 Foto:

V kuchyni

Zelená čočka je velmi jednoduchá na přípravu, nemusíte ji totiž namáčet, stačí ji uvařit ve vodě doměkka a poté přecedit. Díky své jemné oříškové chuti s lehce pikantní a zemitou příchutí je ideální volbou pro zimní saláty a polévky. Můžete ji také podusit ve vývaru s mrkví a řapíkatým celerem a servírovat jako přílohu k červenému masu, drůbeži nebo rybám.

Dnes už ji seženete celkem běžně, narazíte na ni ve velkých supermarketech, v prodejnách zdravé výživy nebo v DM drogeriích, kde mají i černou čočku Beluga, která se stejně jako Puy čočka nerozvaří a díky své černé barvě je v pokrmech velmi efektní.

Vyzkoušejte tyto nápady

• Čočka je ideální základ oblíbených jídel z jednoho hrnce. Poduste plný hrnec čočky se slaninou, houbami, červeným vínem a čerstvými bylinkami. Dokonalé zimní hřejivé jídlo…

• Použijte čočku jako nevšední přílohu k jehněčímu masu. Vařená zelená čočka s pečenou červenou řepou, nasekanou mátou a zálivkou vinaigrette z bílého vína bude skvělá.

• Gurmánům se zavděčíte s netradičním bramborovým salátem. Smíchejte nakrájené vařené brambory a uvařenou čočku s avokádem, citronovou šťávou, olivovým olejem a zálivkou s čerstvou pažitkou.

Objevte i další recepty z drobnozrnné čočky:

Recept

Zelená čočka s křepelčím vejcem Foto:

Zelená čočka s křepelčím vejcem

Klasika v podobě čočky a vejce lze povýšit na umělecké dílo. Stačí použít krepelčí vajíčka, ocet balsamico a trochu zeleniny.

Recept

Salát z karamelizovaných hrušek a čočky Foto:

Salát z karamelizovaných hrušek a čočky

Recept na tento čočkový salát, který krásně vypadá na talíři a chutná báječně, pochází z nové kuchařky z vydavatelství Slovart OPRAVDU ZDRAVĚ – jezte s ohledem na své tělo...

Recept

Uzené s drobnozrnnou čočkou Foto:

Uzené s drobnozrnnou čočkou

Drobnozrnná čočka si drží svůj tvar a jen tak ji nerozvaříte... Proto se hodí především do salátů, ale i jako příloha k masu či rybě.

Recept

kořeněná čočková polvéka s křupavou slaninou Foto:

Kořeněná čočková polévka s křupavou slaninou

V receptu je možná trochu neznámá přísada bouquet garni. Je to vlastně svazek bylinek, koupíte ho například na www.justspice.cz – anebo si sami provázkem svažte bobkový...

Recept

Grilovaný losos s italskou čočkou Foto:

Grilovaný losos s italskou čočkou

Jako další z řady receptů na téma losos, vám Zdeněk připravil steaky z tého oblíbené ryby doplněné o italskou čočku plnou zeleniny.

Recept

Teplý salát z čočky  Foto:

Teplý salát z čočky

Není třeba brát bílkoviny jen z masa, luštěniny jsou taky jejich vynikajícím zdrojem. Teplý salát je skvělý jen tak, jako hlavní jídlo, ale uplatnění najde i jako příloha....

Připravila: Klára Michalová

Videa

reklama

reklama

\n