Nemrzněte, nesmutněte – jezte jedlé kaštany!

Jedlé kaštany  Foto:
Jedlé kaštany
Foto: Thinkstock

Venku sněží. Procházíte se vánočními trhy, je vám zima a máte hlad. Koupili jste jistě dost dárků vašim blízkým. Nezapomněli jste ale na sebe? Zaposlouchejte se do zpěvů vánočních koled a kupte si něco na zub. Třeba sáček jedlých kaštanů. Zahřejí vás. Mimoto zasytí. A navíc – jsou zdravé.

Kaštan jedlý pochází z oblasti kolem Černého a Středozemního moře. U nás se pěstuje ve vinařských oblastech jižní Moravy. Kaštanovník je vysoký 20–25 metrů. Dožívá se věku i přes 1000 let.

Plody kaštanu rostou v pichlavém obalu, mají tmavě hnědou barvu a lesknou se. Sbírají se ručně koncem října. Poté se máčejí v dezinfekčních lázních a následně suší a třídí podle velikostí. Jedlé kaštany jsou vysoce kalorické a zdravé. Dají se z nich připravovat různé pokrmy, sladké i slané, ale nejvíc si stejně pochutnáte na těch pečených, v kornoutku, kdy si o ně nedočkavě spálíte prsty :)

Jedlé kaštany 5 Foto:

Složení jedlých kaštanů

Jedlé kaštany jsou výživné a zdravé. Jsou výborným zdrojem sacharidů a bílkovin. Obsahují draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor, chlor a kyselinu pantotenovou. Z vitamínů jsou v nich zastoupeny vitamíny: B1, B2, B6, E, C, karoten a biotin. Neobsahují sodík.

Léčivé účinky jedlých kaštanů

• Prospívají při nemocech srdce a krevního oběhu a ledvin

• Při průjmovém onemocnění působí dobře pyré kaštanů

• Doporučuje se užívat kaštany při revmatických onemocněních a dně

• Podporují zdravý vývoj kostí a svalů

• Podporují pozitivní myšlení a zahánějí chmury

• Údajně podporují paměť

• Mají pozitivní vliv na kvalitu nehtů, vlasů a pokožky

Jedlé kaštany 4 Foto:

Jedlé kaštany 2 Foto:

Jedlé kaštany v kuchyni

a) Kaštany nařízneme na špičce do kříže. Pečeme na středním ohni na pánvi s tlustým dnem. Pokropíme trochu vodou. Kaštany prohazujeme, aby se propekly ze všech stran. Hotové jsou tehdy, když začínají praskat a vybarvovat se do tmavě hněda. Příprava trvá zhruba 10 minut.

b) Než začneme kaštany péct, nařízneme je. V troubě pečeme kaštany rozložené na plechu asi 15 minut na 200 stupňů. Kaštany jsou hotové, když začnou jejich skořápky hnědnout a pukat.

c) Ve vodě vaříme kaštany 10–20 minut. Poté oloupeme a rozmačkáme na kaši či pyré.

Pečené kaštany se hodí na talíř k masu, zelenině. Po povaření se z nich dá připravit hutná kaše, která lahodně chutná třeba ke zvěřině. Rozemletím uvařených kaštanů získáme mouku. Z kaštanů můžeme připravovat také nádivky, dezerty, nugáty. Možná byste ani nevěřili, že z kaštanů lze připravit kaštanové pyré se šlehačkou či dokonce kaštanový pudink.

Recept

Pomalu pečená kachna s meruňkami a kaštany a křupavá dýně  Foto:

Pomalu pečená kachna s meruňkami a kaštany a křupavá dýně

Dokonalá podzimní pečínka, taková je kachna s kaštany, meruňkami a skořicí. A k ní si jako přílohu upečte křupavou dýni s tymiánem.

 

Jedlé kaštany 6 Foto:

Prima tipy:

• Proti průjmovému onemocnění uvařené kaštany rozmačkáme na kašovitou hmotu a posypeme sušenými borůvkami.

• Kaštany nařízneme, na chvíli vložíme do horké vody. Oloupeme, rozemeleme a osušíme. Vznikne nám kaštanová mouka, kterou můžeme zahustit polévky a omáčky či si z ní upéct chléb.

Víte, že...

• ... zhruba před 150 lety byly jedlé kaštany v horských alpských vesnicích základní potravinou sedláků? Tyto výživné plody jim tak pomáhaly přežít tuhou zimu.

• ... jedlé kaštany jsou kaloričtější než brambory?

• ... jedlé kaštany neobsahují lepek, fruktózu ani glukózu? Proto jsou vhodné pro osoby trpící celiakií i pro diabetiky.

Jedlé kaštany 3 Foto:

Kupte si na vánočních trzích pečené jedlé kaštany a zahřejte se jimi a pohýčkejte svůj jazýček jejich znamenitou chutí! Snězte je teplé přímo venku a nebo si je připravte sami doma a konzumujte při dlouhých zimních večerech.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama