Mučenka jedlá

Mučenka jedlá  Foto:
Mučenka jedlá
Foto: Thinkstock

Běžně se jí říká maracuja, v angličtině zase passion fruit. Ve všech případech mluvíme o exotickém ovoci, které je svou vůní a chutí nenahraditelné.

Pokud se rozhodnete mučenku koupit, hledejte v obchodech vínové nebo fialové kulaté plody, někdy vypadají lehce vysušeně, ale není se čeho bát, naopak! Mají silnou slupku, která v sobě ukrývá dutinu plnou šťavnaté oranžové dřeně se semínky. Ta je pro změnu chráněna silnou bílou vrstvou, ve které jsou semínka „ukotvena“. Navíc, jejich konzumace je v tomto případě naprosto nezávadná.

Kristovo ovoce

Mučenka se tomuto ovoci neříká jen tak, květy rostliny totiž připomínají trnovou korunu a je jim proto přisuzována symbolika ukřižování Krista. Okvětní lístky, celkem deset, symbolizují deset apoštolů, blizny představují hřeby použité k Ježíšovu ukřižování a liány mají připomínat bičování.

Mučenka jedlá 4 Foto:

Mučenka jedlá 2 Foto:

Teď už ale zpět k samotnému plodu. Ten se pěstuje především v tropických a subtropických oblastech, například v Austrálii, Karibiku, na Novém Zélandu nebo v Indii. Rozlišujeme dva druhy jedlých plodů maracuji: takzvanou žlutou (zlatou) a fialovou odrůdu. Zlatá maracuja může dorůst až do velikosti grapefruitu a je na povrchu hladká a lesklá. Fialová odrůda je malá asi jako citron, někdy i menší.

Co prospěšného najdeme uvnitř?

Výživová hodnota mučenky je 34 kcal na 100 gramů. Dále obsahuje vlákninu, fosfor, vápník, vitamíny C a B, provitamíny A, železo a určité procento sacharidů. V Portoriku se říká, že snižuje krevní tlak.

Recept

Pavlova s jahodami Foto:

Pavlova s jahodami a mučenkou

Vyzkoušejte báječný dezert, který je nejen působivý na pohled, ale i skvěle chutná. Sněhová pusinka se rozplývá na jazyku a sytá chuť ovoce přivolává léto...

Recept

Pavlova s maracujou a mangem Foto:

Pavlova s maracujou a mangem

Světoznámý dezert Pavlova byl vytvořen speciáoně pro balerínu Annu Pavlovu a podával se s kiwi. Sněhovou pusinku ale můžete doplnit i jiným ovocem. Právě příjemnou...

Mučenka jedlá 5 Foto:

Slupka maracuji je před uzráním lesklá, hladká, bez nedokonalostí. V momentě, kdy je zvrásněná a nemá pravidelný tvar je plod připraven ke konzumaci.

Šťáva se používá jako dochucovadlo džusů, sirupů, exotických koktejlů, dále se přidává do dezertů, ovocných salátů, marmelád nebo do zmrzlin. Samozřejmě se může jíst toto ovoce i čerstvé, ale pozor na slupku. Ta obsahuje stopy kyanogenního glykosidu, takže je mírně jedovatá. I tak si lze jen těžko představit osobu, která by se do slupky s chutí pustila. Nabízí se pouze varianta povaření, čímž se jedovaté molekuly zničí.

Pěstování v našich podmínkách

I když patří mučenka mezi tropické rostliny, můžeme ji pěstovat doma; především v bytech nebo v zimních zahradách. Ze zemin použijte především jílovitou, těžkou a nezapomeňte rostlinu každoročně přesazovat do většího květináče. Nejvíc roste v období od jara do podzimu, takže je vhodné přihnojování kombinovaným hnojivem. Důležité je také zalévání, ale pouze formou rosení, protože by se kořeny neměly ve vodě máčet. V zimě je lepší zalévat méně a udržovat rostlinu v teplotě 5 až 10 °C. Rozhodně ne víc, jinak může dojít k množení škůdců.

Mučenka jedlá 3 Foto:

Příklady rostlin mučenky:

• mučenka jedlá

• mučenka pletní

• mučenka banánová

Autor: Tereza Pánková; TastyTalkings.com

Videa

reklama

reklama