Medvědí česnek vnese do kuchyně vůni a chuť jara. Naučte se, jak ho poznat a co z něj uvařit

My Češi jsme národ sběračů a jsme na to náležitě hrdí. Jak jinak si vysvětlit to celonárodní nadšení, když začnou růst houby nebo borůvky? Staronovým obsahem našich košíků a plátěných pytlíků je stále častěji i medvědí česnek.

Aromatická rostlina se objevuje s první jarní zelení a poměrně rychle odkvétá, takže je třeba vyrazit do lesa dřív, než se zazelenají koruny stromů. Česnek medvědí si libuje ve stínu a vlhku, najdete ho nejčastěji kolem lesních potůčků a určitě si jej nespletete, pokud máte alespoň průměrný čich. Rostlina má sice velmi podobné listy jedovaté kovalince, ale její vůně je zkrátka nezaměnitelná a velmi intenzivně voní po česneku, zvlášť pokud list rozemnete v ruce.

Nejširší použití v kuchyni mají mladé listy medvědího česneku. Zasyrova je můžete nasekat do salátů, do různých tvarohových pomazánek, jogurtových zálivek nebo s nimi osvěžit bramborovou kaši. Pokud se vám podaří nasbírat větší množství, zkuste celé listy jednoduše spařit na másle, jen s trochou soli a pepře, a servírujte je místo klasického listového špenátu jako přílohu třeba k rybě.

Medvědí česnek báječně dochutí třeba vajíčkovou pomazánku. Připravte ji podle návodnoho videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Nasekané listy chutově skvěle doplní i masové vývary nebo zeleninové polévky, výrazná chuť sluší i italskému rizotu. Přímo se nabízí také použít nasekané listy spolu s kopřivovými do velikonoční nádivky. Nebo si ho jednoduše nasypejte na chleba s máslem. Z mladých lístků můžete udělat také pesto, jen místo bazalky použijte tuto jarní bylinku.

Využít můžete také pacibulky, které vznikají po odkvětu bílých kvítků. Jsou vhodné například pro výrobu ochuceného oleje nebo octa, ale nepoužívejte je tam, kde je normálně potřeba česnek syrový.

Česnek medvědí je také účinnou léčivkou. Umí pročistit ledviny, játra, žlučník a krev. Ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a posiluje srdce. Působí antisepticky, brání vzniku tukových a minerálních usazenin cévních stěn. Pomáhá při bolestech břicha, při nadýmání, při plicních a průduškových zánětech. Je to zkrátka taková malá domácí lékárnička v „listovém“ balení, která vám pomůže tělo detoxikovat po zimním hodování.

Skladujte ho v lehce prodyšném (např. v otevřeném) plastovém sáčku v lednici. Neumývejte ho dříve než před samotnou konzumací. Takto vydrží až několik dní. Nebo ho omyjte, osušte, nasekejte a zamrazte. Budete ho mít takto připravený k dispozici po celý rok. Listy jdou také nasušit.

Zdroj: autorský text

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty