Medový lotos s omamnou vůní

Komonice voní po medu  Foto:
Komonice voní po medu
Foto: archiv

Přitažlivost květin je skryta v jejich dráždivé tajemnosti. Opojná vůně k ní nepochybně přispívá.

Jednou z vůní léta je vůně kumarinu. Neuškodí trochu se s ní seznámit. Kumarin voní jako čerstvě posečená tráva nebo jako seno. Voní také jako plody stromu zvaného silovoň, kterým se říká tonkové fazole. Ty jsou velmi častou ingrediencí nejen v kuchyni ale hlavně v parfemářství. Kumarin voní většině lidí příjemně. Snad pro ten pocit léta, slunce a pohody, jež vyvolává.

Kde si přičichnout

Teď nastávají milovníkům kumarinové vůně zlaté časy – začíná kvést komonice lékařská (Melilotus officinalis), jejíž vegetační doba je mnohem delší a místa výskytu daleko pestřejší než u podobně vonící a dříve kvetoucí mařinky. Je mnohem méně vybíravá na stanoviště a mnohem štědřejší v množství květů, které poskytuje. Má ráda suché stráně a úhory, člověkem přetvořené plochy v obcích, raší z chodníků a okrajů silnic, miluje nádraží. Vybírá si místa po demolicích, navážky, skládky, rumiště. Snad jako by chtěla na těchto proletářských stanovištích skrývat své božské kvality. Latinský název Melilotus staví na řečtině – meli znamená med, lotus je prostě lotos. Komonice voní jako medový lotos.

Komonice voní po medu 3 Foto:

Komonice voní po medu 2 Foto:

Jak vypadá

Jednoletá až dvouletá bylina, která může být vysoká až jeden metr. Je zpravidla bohatě větvená a její žluté květy rostou v dlouhých, úzkých velmi bohatých hroznech, které mohou mít až sto květů. Listy jsou trojčetné podobně jako u mnoha jejich dalších bobovitých příbuzných. Komonice lékařská, jejíž květy jsou žluté jako slunce, má ještě sestru, a sice komonici bílou, která v případě nouze prokáže podobnou službu.

Komonice voní po medu 5 Foto:

Komonice voní po medu 4 Foto:

Co s ní v kuchyni

Sbírat můžeme kvetoucí části rostliny. Protože jsou velké a kvetou dlouho, vystřihujeme pouze použitelné části. Čerstvá, lehce zavadlá komonice poslouží při výrobě aromatizovaného vína nebo limonád. Vonná složka se snadno a rychle uvolňuje i do perlivých vod.

Komonice se dá také sušit a přidávat v zimě do sladkého pečiva nebo nejrůznějších slaných jídel – k dušené zelenině nebo k masu.

Ještě něco navíc

Velký botanik doktor Mathioli o komonici píše: „ Někteří zavěšují v domě celou bylinu plané komonice, poněvadž jim prognostikuje (věští) počasí, neboť když má nastati mračno (chýlí se k dešti), tu se tak rozmáhá vůně z této byliny, že ji musí cítiti každý v domě, kde je zavěšena.“ Kumarin prý snižuje chuť k jídlu. Proto ta vůně posečené trávy, tak se totiž rostliny brání spásání. Pro všechny své úžasné vlastnosti by neměla chybět v kytici devatera svatojánského kvítí.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Videa

reklama

reklama