Majoránka je nenápadná bylinka s exotickým původem

Nepostradatelná majoránka  Foto:
Nepostradatelná majoránka
Foto: Thinkstock

Majoránka je u nás dobře známé, a snad dokonce nejvíce používané koření. Málokdo by asi hádal, že má exotický původ, pochází ze Středomoří a používaná je již od starověku.

V Antice byla dokonce považována za mocné afrodiziakum, byla totiž zasvěcená bohyni lásky Afroditě a staří Řekové ji pro její účinky přidávali do vína.

Skladování a uchovávání majoránky

Výborně se skladuje sušená, v dobře uzavíratelné nádobě vydrží až rok i více. Sušit se dá v troubě (teplota ale nesmí přesáhnout 40 stupňů) nebo se dá zavěsit svazeček majoránky na vzdušné místo, třeba do kuchyně, kde zároveň poslouží jako vkusná dekorace a krásně provoní celou kuchyň. Po usušení je vhodné ji rozdrolit. Její předností je, že neztrácí ani při delším skladování své příjemné aroma. Lze ji naložit i do oleje.

Nepostradatelná majoránka 2 Foto:

Na co si dát pozor při nákupu

Majoránka se dá koupit jak čerstvá, tak sušená nebo i v květináči, dá se totiž pěstovat i v bytě nebo na balkoně. Při koupi čerstvé majoránky musí být její listy sytě zelené, v žádném případě nažloutlé či dokonce nahnědlé. Sušená drhnutá majoránka má mít šedozelenou barvu.

Nepostradatelná majoránka 3 Foto:

Použití v kuchyni

Bez majoránky se neobejde oblíbená bramboračka nebo bramborák – dobře totiž chutná s brambory. Hodí se také do masitých tučných jídel, luštěnin a zelí – toto jídlo činí zároveň lépe stravitelným.

Hodí se do téměř všech druhů mas a to i do rybího. Velmi dobře se uplatní při přípravě skopového, kde zároveň neutralizuje intenzivní a pro někoho nepříjemnou vůni masa. Skvěle díky majoránce vynikne i chuť zvěřiny. Dobrá je také do mletého masa a nádivek. Nepostradatelná je v zabijačkových pokrmech, jako je například jitrnice, tlačenka nebo jelítko.

Hodí se také do salátů, omáček a polévek nebo těstovin. Z koření dobře ladí například s tymiánem, ze zeleniny kromě brambor třeba s rajčaty nebo česnekem. Využívá se téměř ve všech světových kuchyních – americké, evropské dokonce i v africké, jen Asiati si ji příliš neoblíbili.

Recept

Kuřecí játra na majoránce  Foto:

Kuřecí játra na majoránce

Játra jsou druh masa, ke kterému mnoho lidí chová jisté předsudky, většinou způsobené zážitky ze školních jídelen. Ale je to škoda. Zajímavá struktura a nevšední chuť...

I majoránka léčí

Působí především blahodárně na trávení, pomáhá při průjmech, plynatosti nebo nadýmaní. Pomůže i při nechutenství – podporuje totiž chuť k jídlu a stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Údajně má i pozitivní vliv na ženskou sexualitu. Čaj z majoránky pomůže zahnat i bolest hlavy, menstruační bolesti nebo nachlazení či kašel. Má zklidňující účinky, takže dříve než při nespavosti sáhnete po prášku na spaní, zkuste majoránku.

Pivo z majoránky?

Možná se budete divit, ale než lidé poznali opěvované vlastnosti chmele, používala se v pivovarnictví místo chmele právě majoránka.

Autor: Dana Špatenková

Recept

Bramboračka s houbami Foto:

Poctivá bramboračka s houbami

Těžko najít lepší, voňavější, poctivější a "češtější" polévku, než je bramboračka. Leda snad bramboračku s houbami!
Videa

reklama

reklama