Kulinární zvonkohra

Modré zvonky v kuchyni  Foto:
Modré zvonky v kuchyni
Foto: Thinkstock

Symbol nekonečnosti, nebes, oceánu, ale také klidu a soustředění. Modrá barva kontrastuje s mnoha jídly. V tom je její nepřekonatelná zdobnost.

Průzračně modré nebe je pro nás symbolem léta od nepaměti. V posledním století se přidalo i moře. Modré květiny na talíři vzbuzují na první pohled mírné rozpaky, protože žádné jídlo není nebesky modré. Borůvky, ostružiny a některé bobuloviny, to ano, ale to je temný lesní odstín. Luční modř na talíři jako by vás táhla k tomu vysokému letnímu nebi. A kde ji vzít?

Zvonky luční i zahradní

Nejsnadněji dostupný je zvonek broskvolistý. Je obvyklým inventářem zahrad. Za dobrých podmínek se mu často podaří přesunout se z okrasné květiny do kategorie plevele. Roste snadno, a kde se jednou uhnízdí, tak tam se drží. Existují modré i bílé varianty.

Zvonek broskvolistý Foto:

Zvonek broskvolistý, foto archiv

Zvonky luční se najdou především na vysočinách nebo na horách, v místech, kde se ještě na loukách hospodaří tradičnějším způsobem; zkrátka tam, kde se nevysévají výnosné směsi sestávající převážně z jetele a trávy. Nejběžněji se vyskytují zvonek okrouhlolistý a zvonek rozkladitý. Květ prvně jmenovaného tvarově připomíná zmenšeninu zvonku broskvolistého a je vynikající. Ten druhý je zkrátka druhá volba. Je esteticky rovnocenný, chuťově je však méně zajímavý.

Modré zvonky v kuchyni 5 Foto:

A ochutnejte i zvonečník

Zvonky mají příbuzné, které se jmenují zvonečníky. Patří do stejné botanické čeledě, ale na první pohled si příliš podobné nejsou. Zvonečník hlavatý horský tvoří modravá klubíčka, jejichž chuť je sladce lahodná. U nás patří mezi kriticky ohrožené druhy, ale můžete si smlsnout na jeho nektaru při letních túrách ve Švýcarsku nebo v Rakousku, kde ho jsou plné louky. Zvonečník klasnatý vytváří dlouhé tlusté klasy. Roste na horských loukách a v chladnějších nivách potoků je poměrně rozšířen i u nás, kde se vyskytuje však především bílý poddruh.

Modré zvonky v kuchyni 2 Foto:

Co s nimi v kuchyni

Modré zvonky v kuchyni 4 Foto:

Zvonky na lukách se dají trhat do kytice a skladovat doma ve váze, kde bohužel vydrží poměrně krátce. Zvonky broskvolisté je lepší stříhat po jednotlivých květech.

Luční zvonky, pokud jsou jejich zdroje dostatečně bohaté, se mohou přidávat do salátů. Ladí především s listovou zeleninou. Jejich chuť je jemně nasládlá, a tak se hodí i na dekorace nejrůznějších sladkostí. Jejich barva vynikne na šlehačce, čokoládě nebo libovolném ovoci – je opravdu univerzálně kontrastní.

Zvonky broskvolisté jsou jako stvořené na hraní. Květy jsou dosti pevné a středně trvanlivé. Mohou se plnit nejrůznějšími tužšími krémy, sladkými pěnami nebo slanými pomazánkami – vším, co má dostatečně pevnou konzistenci, ale dá se zároveň aplikovat cukrářským kornoutem. Mohou fungovat jako hravé zásobníčky na čerstvě sekané aromatické bylinky, petržel nebo pažitku. Mohou plout na hladinách letních limonád, naplněné sirupem, cukrem nebo citronovou šťávou. Jejich dekorativnost získává pět hvězdiček, kulinární hodnota přibližně tři.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Videa

reklama

reklama