Koriandr je koření, mocné afrodiziakum i přírodní lék

Koriandr je koření i lék  Foto:
Koriandr je koření i lék
Foto: Thinkstock

Koriandr byl znám už ve starověkém světě, byl součástí kořeněných vín a léčivých přípravků, taktéž byl jednou z ingrediencí nápojů lásky. Toto koření je součástí oblíbeného kari koření a používá se hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni.

U nás není příliš znám, což je možná škoda, pojďme se tedy podívat na jeho přednosti.

Rady při nákupu a skladování

Čerstvý koriandr není příliš běžně k dostání, ale když budete mít štěstí, seženete jej v některém z velkých supermarketů nebo rovnou zamiřte do asijských prodejen se zeleninou, kde budete úspěšní spíše. Semena pak seženete ve specializovaných prodejnách s kořením, a to drcená či celá, taktéž jsou k dostání ve většině supermarketů nebo větších prodejen s potravinami. Čerstvý koriandr není příliš trvanlivý, v ledničce vydrží jen několik dní. Možným řešením tohoto problému je, pěstovat si koriandr doma, je totiž velmi nenáročný, takže bude dobře prospívat nejen na zahrádce či na balkoně, ale i v květináči na okně, kde zároveň díky svému příjemnému vzhledu může plnit i funkci dekorativní. Semena vydrží samozřejmě déle, doporučuje se je skladovat na suchém a chladném místě.

Koriandr je koření i lék 4 Foto:

 

Koriandr je koření i lék 3 Foto:

Jak využít koriandr v kuchyni?

V kuchyni se využívají všechny části koriandru, semena, která jsou velmi aromatická a mají nasládlou chuť, listy i kořeny. Semena bývají součástí kořenicích směsí, jako je především indické kari koření, ale lze je využít i samostatně. Semena jsou také součástí kořenicí směsi určené k nakládání zeleniny (okurek a především červené řepy) a hub. Koriandr se hodí do různých omáček, k rybímu nebo grilovanému masu, do pečiva a taktéž do sladkých jídel, jako jsou různé moučníky a sušenky.

Také se přidává do marmelád a společně se skořicí, badyánem, hřebíčkem, kardamomem a fenyklem do perníků. Koriandr se také přidává do čatní či do nádivek. Vhodné je přidat při vaření špetku koriandru pod tučná masa, nebude vám po něm tolik těžko. Čerstvé listy koriandru můžete použít k ozvláštnění zeleninových salátů nebo jednohubek. Budete-li chtít zaexperimentovat a uvařit pravou asijskou polévku, koriandr v ní nesmí chybět – lze do ní přidat jak semena, tak čerstvé listy. Kořen koriandru má pak podobné využití jako zázvor.

Tip: Při vaření přidávejte koriandr až ke konci tepelné úpravy, vařením se totiž znehodnocují jeho pozitivní látky.

Koriandr je koření i lék 2 Foto:

Koriandr v domácí lékárničce

Listy koriandru jsou bohaté na vitamíny skupiny B – konkrétně B1 a B2, vitamín A a vitamín C. Budete-li si chtít dát jarní detoxikační kůru, nezapomeňte na koriandr, má totiž pozitivní vliv na trávení (působí například proti nadýmání), ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus. Při nechutenství se doporučuje připravit si čaj či odvar ze semen této netradiční byliny, zvyšuje totiž produkci žaludečních šťáv a podporuje tak chuť k jídlu.

Na co si dát pozor: Koriandr nesmí požívat lidé s poruchami srážlivosti krve, obsahuje totiž kumarin (toxin, který obsahují některé rostliny a který působí proti srážení krve).

Tip: Žvýkáním koriandru lze odstranit zápach z úst a osvěžit dech

Autor: Dana Špatenková

Recept

Losos s koriandrem a mladým hráškem Foto:

Losos s koriandrem a mladým hráškem

Jemnou chuť lososa a sladkého hrášku oživí výrazná chuť koriandru. K tomu přidejte jednu chilli papričku a trochu zázvoru a máte netradiční úpravu lososa hotovou.

Recept

Nudlová kuřecí polévka s koriandrovým svítkem Foto:

Nudlová kuřecí polévka s koriandrovým svítkem

Pokud máte rádi silné a syté vývary, je tenhle recept to pravé pro vás. Polévka plná masa, nudlí a hub doplněná o výrazný koriandr vás přímo pohladí po duši.

Recept

Špagety s koriandrovým pestem a krevetami Foto:

Špagety s koriandrovým pestem a krevetami

Na tohle senzační jídlo použijte co největší krevety. Ve spojení se svěžím koriandrem jejich chuť krásně vynikne.

Videa

reklama

reklama