Kmín – nenápadný král kuchyně

Kmín - nenápadný král kuchyně  Foto:
Kmín - nenápadný král kuchyně
Foto: Thinkstock

Kmín používaný jako koření jsou sušená semena kmínu kořenného. Jedná se o jedno z nejstarších a nejpoužívanějších evropských koření. V kuchyni se používá již od starověku.

Účinné látky

Kmín má vysoký obsah silic, dále obsahuje olej, bílkoviny a flavonoidy.

Použití

Kmín se používá v kuchyni jako celý, drcený nebo mletý. Využíváme ho k ochucení polévek, omáček, chleba, pečiva, pokrmů z hub, na dušené zelí, na maso, na brambory, při nakládání zelí a konzervování potravin.

Léčivé účinky

Kmín - nenápadný král kuchyně 4 Foto:

• Působí proti parazitům

• Podporuje žaludeční šťávy a trávení

• Zabraňuje nadýmání

• Podporuje tvorbu mléka při kojení

• Snižuje výskyt chemicky způsobených rakovin žaludku, tenkého nebo tlustého střeva

Na co si dát pozor

Při nadměrném užívání může dojít k poškození ledvin.

Jak nakupovat

Nejlépe je nakupovat kmín v co nejčerstvějším stavu. Nedoporučuje se nákup na stáncích, kde vlivem slunce ztrácí barvu, chuť i vůni.

Kmín - nenápadný král kuchyně 6 Foto:

Skladování

Nejlepší skladování je v suchu a chladnu, balený do opakovaně uzavíratelných sáčků nebo v dobře uzavíratelných dózách.

 

Kmín - nenápadný král kuchyně 3 Foto:

Rychlá kmínová polévka

Suroviny:

• 2 ks brambor

• 1 lžička celého kmínu

• ½ l vývaru nebo vody

• 1 ks vejce

• pepř a sůl

• čerstvá hladkolistá petžel nebo libeček

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a spolu s kmínem solí a pepřem dáme vařit. Po změknutí brambor zavaříme rozšlehané vejce, dochutíme, posypeme nasekanou petrželkou nebo libečkem a podáváme.

 

Kmín - nenápadný král kuchyně 2 Foto:

 

Kmín - nenápadný král kuchyně 7 Foto:

Hovězí roštěnky na kmíně

Suroviny:

• 500 g hovězí rošťenky

• 2 stroužky česneku

• 50 g paprikového bůčku

• 1 ks cibule

• 20 g hladké mouky

• 1 lžička drceného kmínu

• sůl, pepř

• ½ l vody

Postup: Roštěnky osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem se solí. Kostičky paprikového bůčku osmahneme, přidáme roštěnky, opečeme, poprášíme moukou, přidáme cibuli, kmín, podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa. Nakonec maso vyjmeme a šťávu přecedíme.

Příloha: brambory, knedlíky, rýže

Kmín - nenápadný král kuchyně 5 Foto:

Nezapomínejte na typicky české i evropské koření. Obohaťte svůj jídelníček o „staronové“ recepty s kmínem.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama