Prozradíme super triky, jak uvařit dokonalé italské risotto

Jak uvařit dokonalé risotto Foto:
Jak uvařit dokonalé risotto
Foto: Thinkstock

Není rizoto jako risotto. Ačkoliv oba pokrmy jsou samozřejmě z rýže, to pravé italské risotto má svá specifika a pokud ho uvaříte správně, jistojistě si ho zamilujete.

Italská kuchařka Marcella Hazanová ve své "bibli" Klasická italská kuchyně vysvětlila velmi podrobně, čím je italské risotto výjimečné a jak se správně vaří. Vybrali jsme pro vás několik základních informací:

Techniky přípravy risotta využívají neobvyklých vlastností některých odrůd italské rýže, jejichž zrnka jsou obalena jemným škrobem. Když je rýže patřičným způsobem uvařená, škrob se rozpustí a spojí zrnka jak mezi sebou, tak se zeleninou, masem, rybím masem či jinými ingrediencemi. Výsledným pokrmem je RISOTTO.

Metoda vaření:

dokonalé risotto

Chuťovým základem je obvykle na másle (v méně četných případech na olivovém oleji) osmažená nasekaná cibule. Syrová, nepropraná italská rýže se přidává do horkého máslového základu a mírně se v něm osmaží. Vzápětí se do hrnce přilije sběračka tekutiny. Rýže se míchá, dokud se tekutina částečně nevstřebá a částečně nevyvaří. Pak se přilije další tekutina a celý postup se opakuje, dokud se rýže neuvaří. Důležité je stálé míchání. Z rýže, která se nemíchá, může sice vzniknout chutný pokrm, ale nikdy to nebude pravé italské risotto.

Základním přepokladem pro přípravu dobrého risotta je použitá rýže. Z mnoha odrůd, které se v Itálii pěstují, jsou nejlepší Arborio, Vialone Nano a Carnaroli.

Risotta se také dělí na dvě základní skupiny, které se liší záměrně dosaženou konzistencí. Jedná se o kompaktnější a lepkavější risotta z Piemontu, Lombardie a Emilie-Romagni a uvolněnější, řidší risotta z Benátska.

Inspirujte se našimi recepty a zkuste si doma uvařit pravé italské risotto:

Recept

Risotto parmigiano Foto:

Risotto parmigiano

Parmezánové rizoto má konzistenci lahodného krému. Když zabodnete ukazováček na kulinářské mapě Itálie do jejích severních končin, objevíte zasněžený vrchol zvaný Risotto...

Recept

Citronové rizoto s mušlemi Foto:

Citronové rizoto s mušlemi

Italské rizoto se připravuje trochu jinak, než jak jsme zvyklí ho vařit v Česku. Doplňte ho o slávky a máte úžasnou středomořskou večeři.

Recept

Risotto al radicchio  Foto:

Risotto al radicchio

Vyzkoušejte červenou italskou čekanku, dokáže dát jídlu nejen zajímavou chuť, ale osvěží talíř i barevně. Červenolistá hlávková čekanka radicchio je skvělým základem pro...

Recept

Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou Foto:

Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou

Toto je základní bílé rizoto, do kterého můžete přidat téměř všechny druhy mladé zeleniny, jako je hrášek, cuketa a třešňová rajčata, ale také čerstvé zralé jahody....

Recept

Rizoto se sušenými rajčaty a šumivým vínem Foto:

Rizoto se sušenými rajčaty a šumivým vínem

Pravé italské rizoto musí být krémovité a při jeho přípravě je potřeba víno, samozřejmě italské. Odměnou vám potom je dokonalá lahůdka.

Recept

Krémové risotto se slaninou a brokolicí  Foto:

Krémové rizoto se slaninou a brokolicí

Krémové italské rizoto s vínem a parmezánem je jako prázdné malířské plátno, které můžete obměňovat podle chuti. My pro vás tentokrát máme výtečnou kombinaci brokolice a...

Připravila: Klára Michalová

Videa

reklama

reklama