Jak uchovat medvědí česnek

Jak uchovat medvědí česnek  Foto:
Jak uchovat medvědí česnek
Foto: isifa.com

Medvědí česnek je typická jarní bylinka, kterou si můžeme začerstva užívat jen asi měsíc v roce. Jakmile se stromy olistí, medvědí česnek se zatáhne do země a musíme si na něj počkat další rok. Jsou ale způsoby, jak si jeho výjimečnou chuť a vůni užívat celý rok...

Právě teď je poslední šance vyrazit do lesa a nasbírat plnou náruč medvědího česneku. Nebude to trvat dlouho a bude po sezoně!

Pokud se vám podaří najít správné místečko v listnatém lese vedle potůčku, kde česnek medvědí nejraději roste, neváhejte a nasbírejte si ho do zásoby.

Čerstvý je fantastický do tvarohových pomazánek, do bramborového salátu nebo jen na chleba s máslem a se solí. Můžete z něj připravit krémovou polévku nebo ho spařit na másle a servírovat jako listový špenát. Hodí se i pod maso nebo do zeleninových polévek.

Jedním ze způsobů, jak ho uchovat, je například pesto z medvědího česneku:

Recept

Pesto z medvědího česneku Foto: Thinkstock

Pesto s medvědím česnekem

Období, kdy je medvědí česnek v té správné kondici, je poměrně krátké. Pokud si ze sklizených listů připravíte pesto, uchováte si chuť a vůni této jarní byliny o něco déle.

Bylinkové máslo z medvědího česneku Foto: isifa.comDalším způsobem, jak si v kuchyni prodloužíte sezonu medvědího česneku, je bylinkové máslo. Jednoduše dejte do mixéru 250 g rozměklého másla a asi 60 g medvědího česneku, přidejte 1/2 lžičky soli a krátce rozmixujte.

Hotovou směs dejte do mističky nebo malých formiček a nechte vychladit. Případně můžete směs zabalit do alobalu, do tvaru válečku, nechat v lednici zatuhnout a poté nakrájet na centimetrová kolečka, která lze uchovat v mrazáku.

Bylinkové máslo je skvělé třeba na topinky nebo na krajíc křupavého čerstvého chleba. Bude ozdobou na pořádném steaku, ale stejně tak výtečně dochutí grilované ryby. Zamražené kousky másla můžete dát například pod dušené maso nebo pod míchaná vajíčka.

Článek

Medvědí česnek  Foto: Thinkstock

Medvědí česnek vnese do kuchyně vůni a chuť jara

My Češi jsme národ sběračů a jsme na to náležitě hrdí. Jak jinak si vysvětlit to celonárodní nadšení, když začnou růst houby nebo borůvky? Staronovým obsahem našich košíků ...

Medvědí česnek si také můžete zamrazit. Stačí listy důkladně proprat ve studené vodě a pořádně osušit, nejlépe v odstředivce na saláty. Poté listy nahrubo nasekejte a dejte je do zipového igelitového sáčku a šup s tím do mrazáku. Kdykoliv budete dělat polévku nebo třeba rizoto, stačí vzít hrst připraveného lupení.

Ochucený olej s medvědím česnekem

A na závěr tu máme tip, jak si uchovat vůni a chuť medvědího česneku na neurčito. Nasekejte pořádný svazek na jemné proužky, dejte do lahve z tmavého skla a zalijte kvalitním extra virgin olivovým olejem. V temnu nechte macerovat asi 3 týdny. Poté olej přeceďte a můžete ho směle používat všude tam, kde se hodí olivový olej a vůně a chuť česneku.

Olivový olej ochucený medvědím česnekem Foto: isifa.com

Olivový olej ochucený medvědím česnekem. Foto: isifa.com

Autor: Klára Michalová

 

Videa

reklama

reklama