Poradíme vám, jak si doma připravit špičkovou kávu s minimální útratou

Domácí příprava kávy  Foto:
Domácí příprava kávy
Foto: Doubleshot

Vystačíte se při každodenním popíjení kávy s instantní směsí nebo turkem? Nebo jste náročnější, takže jste investovali tisíce korun do přístroje na espresso a výsledky stále neodpovídají očekávání? Pak máme článek přímo pro vás!

Měli byste vědět, že doma si můžete připravit během chvilky kávu násobně lepší než v 99 % českých kaváren, navíc za doslova pár korun. Stačí znát tzv. alternativní metody přípravy kávy, které jsou v Česku čím dál oblíbenější. Na špičkovou domácí kávu vám stačí jen 3 věci.

Káva

Tou nejdůležitější ingrediencí kávového rituálu je surovina sama. Zní to sice banálně, ale až překvapivě často se na to zapomíná a chuť kávy se pak dohání přílišným pražením, drahými stroji nebo nakonec mlékem a cukrem.

Domácí příprava kávy - French Press Foto: Thinkstock

Domácí příprava kávy French Press. Foto: Thinkstock

Káva je jedinečná surovina, jejíž pestrost a komplexnost je srovnatelná s vínem. Jejímu výběru byste proto měli věnovat alespoň tolik úsilí jako výběru vína. Nespokojte se se standardizovanými směsmi nabízenými v supermarketech. I zde platí, že ne vše kvalitní musí být nutně cenově nedostupné. Káva na světové úrovni tak nemusí být překvapivě o moc dražší než obyčejné směsi, které jsou běžně k dostání. Stačí jen vědět, kde nakoupit.

Pour Over - překapávač Foto: DoubleshotMlýnek

Je to možná tvrdé, ale zapomeňte na to, že kupovaná mletá káva může být dobrá. Káva vydrží po namletí čerstvá v řádech hodin, na vzduchu oxiduje a tím rychle mění svou chuť a aroma. Zkuste si porovnat dopředu pomletou kávu z obchodu s kávou čerstvou a hned vám bude jasné, jaký je v nich rozdíl.

Ideální jsou pro domácí přípravu kávy ruční mlýnky, které mají nastavitelnou hrubost mletí. Mlít kávu do zásoby znamená zcela zbytečně ji znehodnocovat a především připravit se o požitek z vůně a chuti opravdu čerstvé kávy.

Metoda přípravy

Posledním krokem k vynikající kávě je samotný způsob přípravy a s ním související vybavení. Pro domácí přípravu jsou ideální alternativní metody přípravy kávy (míněno jako alternativa k espressu), jako jsou například Aeropress, Pour Over (překapávač) nebo nejznámější French Press. Máte-li výběrovou kávu, která je namletá na správnou hrubost, pak už ji stačí pouze vámi zvolenou metodou připravit, nechat mírně vychladnout a vychutnat.

Autor: Anna Slánská

Článek

Názvosloví kávy  Foto:

Názvosloví kávy aneb Konec piccola v Čechách

V dobrých kavárnách bývá na výběr i z více než deseti druhů kávy. Když se obsluha zeptá, co si dáme, často nemáme jasno, ale nechceme zdržovat, tak odpovíme. Presso,...

Článek

Tak trochu jiná ledová káva  Foto:

Tak trochu jiná ledová káva

Pokud patříte mezi ty, kteří se ani v parném létě neobejdou bez kávy, máme pro vás tip jak skloubit své potěšení a zároveň se příjemně osvěžit. Řešením je ledová káva!

Videa

reklama

reklama