Jablečná hitparáda začíná!

Jablečná hitparáda začíná  Foto:
Jablečná hitparáda začíná
Foto: Thinkstock

Člověk utrhl jablko ze zakázaného stromu v Rajské zahradě... A jablko se stalo součástí symbolů královské moci... Tak dlouho doprovázejí tyto plody člověka v jeho historii.

Jabloň je listnatý strom, který se vyskytuje v mírném pásmu severní polokoule. Člověk vyšlechtil desítky odrůd, které lze rozdělit na tři základní skupiny: odrůdy letní, podzimní a zimní.

Léčivé účinky jablek

Díky obsahu vitamínu C, antioxidantů a vlákniny jablka:

– posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh.

– snižují krevní tlak, hladinu krevního tuku a hladinu cholesterolu

– upravují hladinu cukru v krvi

– posilují dásně

– čistí střeva

Jablečná hitparáda začíná 2 Foto: Thinkstock

Zpracování jablek

I když jsou v dnešní době jablka v nabídce obchodníků celý rok, podzimní sběr jablek přece jen určuje jistou sezonnost ve zpracování.

1) Přímé konzumování

Nejideálnější způsob využití blahodárných účinků jablek. Známá poučka „jedno jablko denně“ reálně vystihuje prospěšnost čerstvých jablek pro lidský organismus.

Jablečná hitparáda začíná 4 Foto: Thinkstock2) Sušená jablka

Známé „křížaly“ dnes opět nacházejí své příznivce. Sušením při teplotách pod 48 stupňů se uchová nejvíce vitamínů, minerálů a bílkovin. V plodech se sušením koncentrují ovocné cukry, čímž se zabrání vývoji nepříznivých mikroorganismů. Sušená jablka – křížaly – můžeme jíst i po namočení do vlažné vody a použít je při pečení i vaření. Jsou také skvělou náhražkou při nepřekonatelné chuti na „něco sladkého“.

3) Jablečná šťáva – jablečný mošt

Vyrábí se lisováním rozemletých jablek. Pro uchování je možné šťávu konzervovat vyšší teplotou. Nefiltrovaná 100% jablečná šťáva bez přidání cukru nebo jiných ochucovadel se nazývá mošt.

Podmínky a ceny lisování ovocných plodů najdete ve vaší nejbližší moštárně. Obecně počítejte s výtěžností: 1 kg jablek = cca 0, 6 l jablečného moštu.

Jablečná hitparáda začíná 6 Foto: Thinkstock

Jablečná hitparáda začíná 5 Foto: ThinkstockPrima tipy:

Jablečné marmelády a džemy se často kombinují s jiným ovocem a tvoří jejich ovocný základ.

Jablečný čaj ze sušených jablek chutná výborně se skořicí nebo šípky.

Uskladnění jablek

Dlouhodoběji uskladňujeme zimní odrůdy jablek. Sklep chránící proti promrznutí, ale současně větraný je tradiční a ideální prostor. Vhodná teplota je 2–8 stupňů a relativní vlhkost vzduchu 90 %. V dnešní době může nouzově tyto podmínky splňovat i starší nepoužívaná garáž.

Trhejte a zpracovávejte zakázané ovoce! Foto: Thinkstock

Trhejte a zpracovávejte zakázané ovoce! Foto: Thinkstock

Autor: Alžběta Krchová

Recept

Jablečný koláč s vanilkou a citronem Foto: isifa.com

Jablečný koláč s vanilkou a citronem

V tomto dezertu se potkává kyselost jablek a citronu s hladivou sladkostí cukru a vůní pravé vanilky. Skvělý koláč, který bude chutnat všem, zvlášť pokud ho doplníte lžící...

 

Recept

Bůček v jablečném moštu  Foto: Gurmet

Bůček v jablečném moštu

Nenechte se odradit delší dobou přípravy (je ale snadná a bude vás bavit) a zkuste tuto lahodnou obměnu klasického vepřo knedlo zela. Nakyslý jablečný mošt posune chuť...

Recept

Jablečné lívance s ricottou Foto: isifa.com

Jablečné lívance s ricottou

Dejte lívancům nový šmrnc přidáním plátku jablka ještě před smažením! Nejenže to skvěle vypadá, ale moc dobře to i chutná. Opečené jablíčko je šťavnaté, lehce změklé a...

Videa

reklama

reklama