Ikony lučního kvítí ozdobí talíř

Luční kvítí na talíři  Foto:
Luční kvítí na talíři
Foto: All

Jsou ozdobami luk i ozdobami na talíři. Rudé máky a bílé kopretiny jsou poslové léta.

Někdy rostou spolu, ale spíš vyhledávají jiná stanoviště. Nejsou si podobné ani v chuti ani ve výdrži, ani nejsou botanicky spřízněné. Každá rostlina je jiná, přesto obě vyvolávají velmi podobnou náladu: klid a pohodu, vlahé teplo nastupujícího léta, ženskou krásu, klasické malířské zátiší. Pozvěte je do kuchyně, ale chuťové zázraky od nich nečekejte. Zázrakem a vrcholným estetickým zážitkem je jejich zjev.

Rudé máky

Najít dnes pole máků, tak jak je maloval Renoir, to je dnes čiré štěstí. Porost, do nějž byste se po pás ponořili a nechali se hladit jemnými červenými plátky, je dnes velmi těžké najít. Polní ošetřující přípravky na likvidaci plevelů nedělají vlčím mákům dobře. Otevřeně řečeno je ničí.

Makové rostlinky pouštějí mléko, které zanechává na rukou i na šatech těžko odstranitelné skvrny. S tím je třeba počítat, pokud se vydáte na sběr korunních plátků této rostliny.

Luční kvítí na talíři 2 Foto:

Bílé kopretiny

Podobný osud mají kopretiny, které byly dříve součástí běžných lučních porostů. Dnes se i na lukách hospodaří velmi intenzivně a druhová skladba rostlin je změněna tak, aby půda poskytla co největší výnosy, měřeno ovšem jen kvantitou nikoli pestrostí rostlinných druhů. Nálezy kopretin v travních porostech jsou radostným překvapením. Kopretiny mají proti výše zmíněným vlčím mákům výhodu své trvanlivosti. Natrhané ve váze vydrží i několik dní. Mohou se průběžně ojídat, respektive otrhávat květy.

Luční kvítí na talíři 3 Foto:

Co s nimi v kuchyni

Luční kvítí na talíři 4 Foto:

V době před kvetením se dají používat poupata kopretin jako zajímavá zeleninová přísada. Nejlépe chutnají lehce osmažená na másle. Mohou doprovázet omeletky nebo dušenou rýži. Mohou se dusit s jinou zeleninou, třeba cuketami.

V květu poskytují obě dvě rostliny své korunní lístky. Je to typická květinová bižuterie vhodná jen a jen na zdobení, a to zejména jemných výtvorů ve studené kuchyni.

Z kopretiny se používají na dekoraci bílé jazykovité květy. Podobně poslouží i další příbuzné a podobné rostliny z rodiny hvězdnicovitých. Květ kopretiny je v mnoha ohledech nejlepší. Je tak akorát. Plané heřmánkovce, heřmánky a rmeny jsou příliš titěrné. Zahradní kopretiny zase příliš veliké a tuhé.

Mák prokáže podobnou službu, je ale daleko choulostivější. Nedá se skladovat. Na druhou stranu se dá lépe využít jeho barevný potenciál. Krásně barví různé krémy nebo bylinková másla, jimž dodává zajímavou purpurovou barvu.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Videa

reklama

reklama