Hlíva ústřičná – lék na civilizační choroby

Hlíva ústřičná  Foto:
Hlíva ústřičná
Foto: Thinkstock

Hlíva ústřičná patří v současnosti mezi nejčastěji používané léčivé houby.

Popis: Jedlá dřevokazná houba hlíva ústřičná své druhové jméno získala od ústřic – její klobouky totiž připomínají barvou i tvarem ústřice. Klobouky rostou v trsech nad sebou a mohou dosahovat i několika kilogramů.

Výskyt, pěstování: Roste na stromech od konce léta do zimy. Pěstuje se také v domácích podmínkách (jako naočkované substráty) i průmyslově. Díky všem těmto možnostem je k dispozici spotřebitelům po celý rok.

Obsah účinných látek: Hlíva obsahuje vysoký podíl vlákniny, proteiny, sacharidy, aminokyseliny, vitamíny (B1, B2, B3, B5, B7, C) a minerály.

Hlíva ústřičná 2 Foto:

 

Hlíva ústřičná 6 Foto:

Zázračné glukany: Dlouholeté zkušenosti i klinické studie ověřily příznivé vlivy na lidský organismus. Především díky polysacharidům (beta-D-glukany, alfa glukany a glykoproteiny) pomáhá chránit buňky před působením volných radikálů, posiluje imunitu, správnou hladinu cholesterolu v krvi a u diabetiků dokáže příznivě ovlivňovat hladinu krevního cukru po jídle. Dále stimuluje růst užitečných bakterií v tlustém střevě, má protizánětlivé účinky a působí preventivně proti vzniku nádorových onemocnění.

Použití v kuchyni: Hlíva ústřičná je vynikající jedlá houba se širokým použitím v kuchyni. Používá se do hotových jídel, nakládá se do octa nebo se suší. Tak jako jiné houby dokážou svými plodnicemi „imitovat“ řízky či guláš, hlívu je možno upravit jako náhražku známé dršťkové polévky. Usušená se dá také rozemlít na houbový prášek, který je výborný jako aromatické houbové koření.

Hlíva ústřičná 7 Foto:

 

Hlíva ústřičná 4 Foto:

Česnečka s hlívou:

Suroviny:

• 250 gramů hlívy ústřičné

• 1 lžíce vepřového sádla

• 3 ks brambor

• celá palička česneku

• 1 l masového vývaru

• majoránka, drcený kmín, sůl, pepř

Postup: Hlívu nakrájíme na větší kousky a podusíme na sádle v hrnci. Podušené kousky zalijeme vývarem a přidáme oloupané a na kousky nakrájené brambory. Posolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a poloviční množství česneku nakrájeného na plátky. Vaříme do změknutí brambor. Druhou polovinu česneku prolisujeme a vložíme do polévky před podáváním. Nakonec polévku ozdobíme zelenou petrželovou natí.

Hlíva ústřičná 3 Foto:

 

Hlíva ústřičná 5 Foto:

Hlíva jako karbanátky:

Suroviny:

• 400 g hlívy

• 2 starší housky

• 150 ml mléka

• 1 vejce

• 1 cibule

• 1 lžíce tuku na smažení cibule

• 100 g strouhanky

• 3 stroužky česneku

• olej na smažení

• majoránka, pepř, sůl

Postup: Hlívu nakrájenou na proužky uvaříme ve vodě se solí (asi 20 minut). Scezenou hlívu umeleme na masovém strojku. Umleté houby smícháme s houskou rozmačkanou v mléce. Přidáme dozlatova usmaženou cibulku, vejce, česnek utřený se solí, sůl, majoránku, pepř a v případě potřeby zahustíme strouhankou.

Recept

Bylinkový kapr s hlívou v alobalu  Foto:

Bylinkový kapr s hlívou v alobalu

Kapr je tradiční česká ryba, kterou většina národa na talíři potká pouze na Vánoce. Ale je to škoda, kaprovi sluší i jiné úpravy než smažení v trojobalu. Zkuste to...

Zařaďte hlívu ústřičnou do svého jídelníčku a poznejte její léčivé účinky. Ať ji najdete v přírodě, koupíte v obchodě nebo sami vypěstujete, jistě oceníte její léčivé účinky i vynikající chuť.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama