Granátové jablko – rubínové perly ve slupce

Granátové jablko  Foto:
Granátové jablko
Foto: Thinkstock

Granátové jablko – plod granátovníku obecného – je aromatické ovoce sladkokyselé chuti. Roste na menších stromech ve Středomoří. Plod je okolo 10 cm velká bobule šestibokého tvaru.

Pod tvrdou a tlustou slupkou je zvláštní vnitřní stavba šesti až dvanácti pouzder, v nichž se v červeném rosolovitém míšku nacházejí semena.

Využití:

Především se využívá sladkokyselá šťáva obsažená v rosolovité hmotě kolem semen. Vyrábí se z ní koktejly, džusy a také známý sirup grenadina, často používaný právě v koktejlech. Používá se také na ozdobu zákusků.

Účinné látky:

Granátová jablka obsahují kromě největšího podílu vody také vápník, hořčík, železo, fosfor, sodík, draslík, vitamín B a vitamín A.

Granátové jablko 3 Foto:

Léčivé účinky:

Granátové jablko 2 Foto:

• obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva z granátových jablek vhodná pro sportovce, těžce pracující osoby, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály

• přispívá ke snižování výskytu kardiovaskulárních chorob

• redukuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy

• snižuje riziko rakoviny

• posiluje imunitní systém

• pomáhá ke snižování krevního tlaku

• je to účinný prostředek při poruchách erekce

Jak nakupovat:

Při nákupu vybíráme neotlučené, nenahnilé a neplesnivé plody. Ideální je vybírat plně zralé plody pro brzkou spotřebu. Nedozrálé kusy jsou trpké a musíme je nechat „dojít“ na slunném místě.

Na co si dát pozor:

Slupka granátového jablka i vnitřní přepážky obsahují mnoho hořkých a trpkých látek. Červená šťáva barví oblečení a velmi špatně se odstraňuje!

Recept

Kuskus s granátovým jablkem  Foto:

Kuskus s granátovým jablkem

"Možná to napoprvé zní složitě, ale salát je opravdu hotový v cuku letu. Já osobně bych ho mohla jíst po metrácích jen tak, bez ničeho, ale s grilovaným lososem, který je...

Trocha symboliky:

Granátové jablko je nejčastěji symbolem úrodnosti, plodnosti a blahobytu. Množství semen bývalo symbolem jednoty národa a vladaře. Ve výtvarném umění představuje častý dekorativní prvek.

Granátové jablko je národním symbolem Ázerbajdžánu a heraldickým znakem i symbolem španělské Granady.

Klasická grenadina

Granátové jablko 4 Foto:

Suroviny:

• granátová jablka

• minerálka

• led

Postup: Granátová jablka poválíme (pro uvolnění šťávy), rozřízneme a vymačkáme lahodnou červenou šťávu. Ředíme minerálkou a podáváme vždy chlazené nebo s ledem.

Střik z granátových jablek

Suroviny:

• 4 granátová jablka

• 500 ml bílého vína

• 2 lžičky cukru

• 500 ml sodovky

• led

Postup: Šťávu z granátových jablek smícháme s cukrem. Do sklenice dáme led, šťávu, zalijeme vínem a sodovkou. Okraj sklenice ozdobíme kouskem granátového jablka a podáváme s dlouhou lžičkou k zamíchání.

Salát s granátovým jablkem

Postup: Klasický salát (listový salát, rajčata, sýr ricotta + zálivka) doplňte o hrst rubínových jadérek vyloupaných z granátového jablka. Salát dostane nejen další krásnou barvu, ale i svěžejší chuť.

Recept

Salát z quinoi a rajčat s granátovým jablkem Foto:

Salát z quinoi a rajčat s granátovým jablkem

Quinou jsme váš již představili. Tentokrát pro vás máme variantu s granátovým jablkem. Jeho svěží chuť dodá salátu ten pravý šmrnc.

Nenechte se odradit příliš obyčejným vnějším vzhledem granátového jablka. Uvnitř na vás čekají blahodárné rubínové perly.

Autor. Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama