Goji – kustovnice čínská

Goji  Foto:
Goji
Foto: Thinkstock

Na trnitém keři kustovnice čínské – goji [godži] – vyrůstají drobné plody zářivé barvy, kterým se pro jejich mimořádné vlastnosti přezdívá červené diamanty. Pokud se potýkáte s jarní únavou, jsou pro vás to pravé!

Kustovnice patří do čeledi lilkovitých, stejně jako lilek nebo tabák. Jde o nenáročnou rostlinu, běžně rostoucí v severní a západní Číně. Zralé plody jsou velmi choulostivé, proto se sklízejí střásáním do plachet a ihned suší.

Pro jejich léčivé účinky je Číňané a Tibeťané jedí již více než 2000 let. Každodenní konzumace plodů, ať čerstvých či sušených, údajně zachovává mládí a prodlužuje život.

Plody goji obsahují flavonoidy přispívající ke správné funkci imunitního systému a očistě jater.

Goji 3Jsou bohaté na karotenoidy (především betakaroten a lykopen), které jsou silnými antioxidanty chránícími naše buňky.

Svým obsahem vitamínů, především C a E, předčí například pomeranče nebo kiwi. Navíc v nich najdeme 18 druhů aminokyselin, stopové prvky a minerály (železo, měď, mangan, selen, fosfor, vápník a zinek).

Vynikají také svým obsahem polysacharidů, které jsou palivem pro „zdravé“ bakterie v trávicím traktu, klíčovém pro náš imunitní systém. Kombinaci cenných látek, obsažených v plodech goji, umocňuje unikátní komplex škrobů.

V čem je jejich léčivá síla? Podle tradiční čínské medicíny ovlivňují meridián jater a ledvin, pomáhají při bolestech zad a hlavy. Čínské výzkumy prokázaly, že pravidelná konzumace zvyšuje hladiny ochranných antioxidačních jaterních enzymů a čistí krev.

Příznivě působí také při cukrovce, vysokém krevním tlaku, horečce, bystří zrak a odstraňují únavu spojenou s náročným stylem života.

Goji 4Doporučená denní dávka pro dospělé je asi 30 bobulí, pro děti o půlku méně. Neměly by se jíst na noc. Vyšších dávek by se měli vyvarovat také těhotné ženy (podle některých zdrojů stimulují činnost dělohy) a lidé užívající léky na ředění krve.

Sušené plody goji se u nás mohou koupit téměř ve všech supermarketech, obchodech s asijskými potravinami nebo zdravou výživou. Liší se kvalitou, obsahem účinných látek, ale také pesticidů a umělých hnojiv. Proto se je vyplatí kupovat u ověřených dodavatelů.

Kvalitní sušené plody mají krásnou tmavočervenou barvu a příjemnou sladkokyselou chuť s lehce nahořklým podtónem (něco mezi třešní a brusinkou). Jestliže je na pár hodin namočíte do studené vody, získají vlastnosti čerstvých plodů a jako takové se dají také použít. Zkuste je přidat do kaší, smoothies, cereálních směsí, sušenek a muffinů. Báječně chutnají i ve slaných jídlech, ozvláštní chuť salátů, polévek a jídel „z pánve“ podávaných s rýží či kuskusem. Já si je často dávám k snídani. Jelikož obvykle spěchám, zaliju je horkou vodou, nechám pár minut odstát, přecedím a sním s jogurtem. Nálev později vypiju studený.

Goji 2

GOJI KULIČKY PRO EXTRA SÍLU

• 3 lžíce sušených plodů goji

• 3 lžíce semínek podle chuti (dýňových, slunečnicových, lněných, sezamových apod.)

• 2 lžíce sušeného ovoce podle chuti

• 3 datle bez pecek, nakrájené na kousky

• 3 lžíce mandlí

• 1 lžíce medu

• 2 čtverečky hořké čokolády, nasekané na kousky

Všechny ingredience dejte do robotu a rozmixujte. Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky, které obalte ve strouhaném kokosu nebo kakau.

Autor: Ester Brožová

Článek


Recept

Jelení kýta s góji a portským vínem  Foto: Kitchenette.cz

Jelení kýta s góji a portským vínem

Maso ze zvěřiny má vysoký podíl bílkovin a malý podíl tuku, přičemž tuk je s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin. Tedy zvěřina je dietní a zdravá. O zajímavý ...
Videa

reklama

reklama