Fíky – sladká vášeň

Fíky  Foto:
Fíky
Foto: Thinkstock

Nejsou u nás domovem, ale čerstvé se dovážely už za Rakouska-Uherska. Dnes jsou opět běžně k mání. Vychutnejte si je!

Nejen o Vánocích

Obvykle to bývá opačně, ale většina z nás se poprvé setkala s fíky nikoli čerstvými, ale sušenými. Nejčastěji o Vánocích, a to v jejich poněkud matlavé a lepkavé podobě. Někteří zralejší podnikaví jedinci, obvykle s moravským zázemím, je také v předvánočním čase zužitkovali na likér. Oblíbený lahodný produkt z kategorie nepečeného cukroví je pak fíkový salám. Na chuť i na omak je podobný (pro leckoho bohužel) fíkům sušeným.

Fíky  Foto: Thinkstock

Čerstvé fíky. Foto: Thinkstock

Zkušenost s čerstvými fíky je většinou novějšího data a spojená s dovolenou ve Středomoří, kde je fíkovník smokvoň domovem. Zcela aktuálně jsou čerstvé fíky (za velmi příznivou cenu) běžně k mání v obchodech. Můžete se tak snadno přesvědčit, že čerstvé a sušené fíky jsou dva zcela odlišné – chuťově i konzistencí – produkty. Máme ale ponětí, co to fík je?

Poněkud zvláštní plod

Ačkoli to tak vypadá, fík není obyčejný plod jako třeba švestka. Odborně řečeno, je to uzavřené plodenství a jmenuje se sykonie. Dužnatá baňka, která uvnitř obsahuje mnoho květů – podle druhu fíkovníku až několik tisíc! Tím to ale nekončí. Fantastický je takzvaně symbiotický (tedy vzájemně výhodný) vztah fíků s vosičkami fíkovnicemi, taková rostlino-hmyzí polygamie... Vosičky totiž květenství nejen oplodňují (aby se mohl vyvinout ten sladký fík, který známe), ale dokonce v něm i přebývají, nabírají pyl z květů a odlétají opylovat další fíková květenství... Zápletka hodná sci-fi povídky s lehce lechtivým podtextem!

Sýr s čerstvými fíky, medem a piniovými semínky Foto: Thinkstock

Sýr s čerstvými fíky, medem a piniovými semínky. Foto: Thinkstock

Proč do nich jít

Fíky s řeckým jogurtem Foto: Thinkstock

Ve Středomoří najdete fíkovníky prakticky všude. Zplaněné rostou podél cest, v příkopech, na zídkách či plotech... Poznáte je dlouho předem po čichu – listy vydávají nádhernou medovou vůni, kterou si uchovávají i po usušení. Fíkovník můžete pěstovat i u nás, vyžaduje ale teplé stanoviště a přezimování doma nebo ve skleníku. Nebo si opatřete odolnější, vyšlechtěné mrazuvzdorné odrůdy.

Jakmile fíky uzrají, což se děje právě v tomto období, měli byste si je dopřávat co nejčastěji. Obsahují totiž spoustu blahodárných enzymů, vlákninu a vyváženou kombinaci jedenácti vitaminů a minerálních látek. Fíky regulují trávení, jsou přírodním projímadlem, a dokonce mírní menstruační potíže. Čerstvé i sušené jsou lehce stravitelné a netloustne se po nich! Osvěží vás, zlepší vám náladu a zbaví vás nervozity. Ze všech potravin mají nejvyšší alkalické (zásadité) hodnoty. Zní to složitě, ale znamená to, že výborně neutralizují kyselé potraviny, jako je maso či uzeniny. Také proto vám nabízíme luxusní vepřovou pečínku právě na fících!

Recept

Vepřová pečínka s fíky na portském Foto: Gurmet

Vepřová pečínka s fíky na portském

Šťavnaté maso a delikátní chuť omáčky, ve které se snoubí sladkost fíků a portského, dělá z této pečínky dokonalý pokrm pro slavnostní příležitost.

Vyzkoušejte:

Fíková zavařenina patří na jihu Evropy, ale i v USA, k nejsladším a nejoblíbenějším. Na 4 čtvrtlitrové sklenice budete potřebovat 4 hrnky čerstvých fíků, 2 hrnky krupicového cukru (vždy poloviční množství cukru k poměru k fíkům), 4 plátky citronu, špetku soli a asi 3/4 hrnku vody. Pozvolna vše několik hodin za občasného míchání vařte v silnostěnném kastrolu dohusta.

Fíky s řeckým jogurtem a medem – to je úžasný dezert, s nímž se ve Středomoří setkáte na každém kroku. Potřebujete na něj jen dobře uzrálé fíky, kvalitní med a hustý jogurt řeckého typu. Na závěr můžete zasypat pár piniovými semínky.

Fíková marmeláda Foto: Thinkstock

Fíková marmeláda. Foto: Thinkstock

Autor: Jitka Rákosníková / GURMET

Videa

reklama

reklama