Fantastická vánoční čtyřka

Fantastická vánoční čtyřka  Foto:
Fantastická vánoční čtyřka
Foto: Thinkstock

Jednou z nejrozšířenějších vánočních tradic je pečení vánočního cukroví. Obvykle se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, čokolády, kakaa, různých druhů kandovaného ovoce a ořechů.

Drtivá většina Čechů si alespoň část cukroví peče doma sama.

Čtyři nejoblíbenější a nejznámější druhy vánočního cukroví:

• Vosí hnízda

• Vanilkové rohlíčky

• Linecké cukroví

• Plněné ořechy


Vosí hnízda (včelí úly, vosí úly)

Nepečené vánoční cukroví. Těsto se vyrábí z rozdrcených piškotů či sušenek s máslem a kakaem. Dále se formuje ve formičkách ve tvaru úlu, které se zmenšují směrem ke špičce. Ve středu těsta umístěného ve formě se udělá malý prostor, do kterého se lije nejčastěji likérová náplň. Na spodek se jako podstava přilepí celý piškot.

Recept

Vosí hnízda Foto:

Vosí hnízda

Vosí hnízda dělávala kdysi moje maminka, ale pamatuji se, jak si vždycky trochu stěžovala, že se jí špatně vyklápějí. Až kamarádka Miluška mi před lety půjčila svoje...

Vanilkové rohlíčky

Pečené vánoční cukroví tradičně vyráběné z vlašských nebo lískových ořechů. Mleté lískové nebo vlašské ořechy a velká porce másla dodávají tomuto vánočnímu cukroví křehkost a to by se tak mělo rozpustit na jazyku.

Recept

Vanilkové rohlíčky Foto:

Vanilkové rohlíčky

Jaké by to byly Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Klasika mezi cukrovím by vám na štědrovečerní tabuli určitě neměla chybět. A co teprve při sledování vánočních pohádek :)...

Linecké cukroví (linecké kroužky)

Linecké těsto se vyrábí z másla, žloutku, cukru a hladké mouky. Před vánočními svátky lze linecké těsto koupit i v obchodní síti, ale lepší a rozhodně čerstvější je to domácí, které sami vyrobíte. Ke slepování jednotlivých upečených dílků se používá rybízová marmeláda, vhodná ke slepování a plnění sladkého pečiva.

Recept

Linecké cukroví Foto:

Linecké cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Stálicí je kromě vanilkových rohlíčků i křehké cukroví z lineckého těsta. Vyzkoušejte jeden po...

Plněné ořechy

Plněné ořechy mají vytvořit iluzi pravých vlašských ořechů – symbolu hojnosti.

Fantastická vánoční čtyřka 3 Foto:

Ořechové těsto:

• 300 g hladká mouka

• 150 g máslo

• 120 g moučkový cukr

• 50 g mleté vlašské ořechy

• 1 vaječný bílek

Postup: Na vále vypracujeme těsto ze všech těchto surovin. Potom zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Z těsta vytvarujeme kuličky, které vmáčkneme do máslem vymazaných formiček na ořechy. Uprostřed je třeba vymáčknout důlek, který budeme později plnit krémem. Pečeme na 160 stupňů v předem vyhřáté troubě asi 10–15 minut. Ořechové „skořápky“ ještě zatepla vyklepneme a necháme ve spíži do druhého dne.

Ořechová náplň:

• 150 g máslo

• 70 g moučkový cukr

• 2 vaječné žloutky

• 150 g vlašské ořechy mleté

• 70 g dětské piškoty mleté

• 1 lžíce rumu

Postup: V míse vypracujeme ze všech surovin hladký krém. V případě velké tuhosti krému můžeme přidat k rozředění více rumu. Upečené „skořápky“ plníme krémem a spojujeme. Uchováváme na chladném místě.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama