Exotická hruška nashi

Exotická hruška Nashi  Foto:
Exotická hruška Nashi
Foto: Thinkstock

Řadu surovin z Asie seženete na českém trhu vcelku snadno. Mezi ty ovocné patří i hruška, kterou byste podle tvaru za hrušku asi nepovažovali! Seznamte se s nashi.

I když se tato plodina řadí mezi exotické, její chuť vám může být povědomá; podobá se totiž české hrušce. Rozhodně je šťavnatá, chutná, ale také hodně měkká. Typický hruškovitý tvar ale nehledejte, vypadá spíše jako jablko.

V českém jazyce ji můžete najít pod názvy jako hruška nashi (čteno naši), hruška asijská, jablkohruška, hruška hruškolistá, hruška čínská nebo třeba hruška písková. Pokaždé ale mluvíme o jedné a té samé surovině. Pěstuje se především v Japonsku, konkrétně v Naganu, Fukushimě a na řadě jiných míst. Dále ji můžete vidět samozřejmě v Číně, Indii, Nepálu a nebo na Kypru.

Exotická hruška Nashi 3 Foto:

Zásobárna vitaminu C

Nashi nepatří mezi vitamínové bomby, ale najdete v ní například kyselinu listovou, vlákninu nebo vitamin C. Dále se pyšní přirozeně nízkým obsahem tuku a obsahuje antioxidanty lutein a zeaxantin. Oba tyto antioxidanty mají pozitivní efekt na náš zrak.

Vzhled a pěstování

Exotická hruška Nashi 4 Foto:

Pokud půjdete nakupovat nashi do supermarketu, poznáte ji podle jejího způsobu skladování: balí se do bílých měkkých sítěk. Ty fungují jako ochranné obaly, aby se plody neoťukaly, nedotýkaly se jiného ovoce a podobně. Jsou totiž velmi náchylné na jakékoliv otlaky. Barvou se mohou jednotlivé plody nepatrně lišit, ale většinou jde o odstíny zlatavé, okrové, občas lehce hnědé barvy.

Dříve se tato hruška nemohla pěstovat jen tak někde. Časem se ale vyšlechtila dostatečně odolná odrůda, která vydrží výkyvy počasí. Stromky začnou kvést v dubnu a plody dozrávají v září. Pokud se ji rozhodnete pěstovat už od samého semínka, vyberte si nejlépe nějaké pařeniště. První rok stromek hlídejte v polostínu, případně ho přesuňte do skleníku. Na zahradu ho dejte raději až následující léto.

Tipy do kuchyně

Říká se, že je tato hruška nejlepší čerstvá a syrová. Nebojte se ji ale využít i při pečení různých druhů masa, třeba zvěřiny. Skvěle se hodí do sladkokyselých omáček, marinád a na zavařování. Proto ji můžete vyzkoušet při přípravě džemů, přesnídávek nebo smoothies.

Při jejím zpracování si ale dejte pozor. Hrušky, stejně jako jablka, velmi rychle hnědnou. Můžete je pokapat citronovou šťávou, která jim v tom zabrání.

Exotická hruška Nashi 2 Foto:

Kuřecí prsa plněná modrým sýrem podávaná s grilovanou hruškou nashi

Na 4 porce potřebujete:

Exotická hruška Nashi 5 Foto:

• 4 kuřecí prsa (každé cca 200 g)

• 150 g modrého sýra

• mořskou sůl a mletý černý pepř

• 8 lístků čerstvé šalvěje

• 4 plátky prosciutta

• 2 zralé hrušky nashi

• 1 polévkovou lžíci čerstvé citronové šťávy

• 1 lžičku olivového oleje

• + dušené hrachové lusky

Postup přípravy:

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Malým ostrým nožem vytvořte v každém kuřecím prsu kapsu. Sýr naporcujte na osm dílů a do každé kapsy vložte dva kousky. Posypte mořskou solí a pepřem.

2. Na každé prso položte dva lístky šalvěje a celé ho zabalte do plátku prosciutta.

3. Rozpalte gril na střední plamen. Kuře pečte z každé strany 1 až 2 minuty (nebo dozlatova).

4. Přendejte na plech a pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, dokud nebude maso propečené. Vyjměte z trouby, zakryjte fólií a nechte 5 minut odpočívat.

5. Mezitím nakrájejte nashi na kolečka (max. šířka 1 cm) a ihned potřete citronovou šťávou. Pokapejte je olejem a dochuťte pepřem. Pečte na grilu 1 až 2 minuty z každé strany dozlatova.

6. Vyjměte kuře, nakrájejte ho na silnější plátky a rozdělte na talíře. Nezapomeňte využít šťávu z masa a ihned podávejte s grilovanou hruškou a podušenými hrachovými lusky.

Autor: Tereza Pánková, www.tastytalkings.com

Videa

reklama

reklama