Což takhle dát si (listový!) špenát?

Což takhle dát si špenát?  Foto:
Což takhle dát si špenát?
Foto: Thinkstock

Výrazem „špenát“ rozhodně není myšlena zelená zmrzlá kostka, která po rozmrazení vypadá jako zelenošedá kaše. Ochutnáte-li čerstvý listový špenát dušený ve vlastní šťávě, příště se již známému špenátovému protlaku jistě vyhnete.

Špenát je poměrně nenáročná rostlina vysévaná velmi brzo zjara do řádku. Sklízí se spolu s ředkvičkou a salátem jako první zelenina.

Na co si dát pozor: Špenát velmi rychle vybíhá do květu. Musí se proto včas sklidit a předejít nechtěnému vykvétání.

Účinné látky:

Špenát obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Je důležitou zeleninou pro chudokrevné – pro svůj obsah železa a sodných solí. Dále obsahuje jód a vápník.

Na co si dát pozor: Jelikož špenát obsahuje i kyselinu šťavelovou, musí být opatrní při jeho konzumaci lidé s onemocněním ledvin.

Skladování:

Nejlepší je konzumovat špenát čerstvý, ale je možné ho konzervovat jako mražený nebo sterilovaný.

Což takhle dát si špenát? 3 Foto:

Klasická špenátová omeleta

Což takhle dát si špenát? 4 Foto:

Suroviny:

• 4 brambory

• 300 g špenátu

• 1 ks cibule

• 100 g balkánského sýra

• 2 ks vejce

• 2 lžíce hladké mouky

• 2 lžíce strouhanky

• 100 ml mléka

• sůl, olej

Postup: Oloupeme brambory, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody.

Mezitím na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme lehce osmahnout. Potom přidáme na kousky nakrájený špenát a pánev přiklopíme pokličkou. Za několik minut již můžeme špenátem míchat. Případně ještě dochutíme solí.

Omeleta: Do mouky rozklepneme dvě vejce, přidáme strouhanku, mléko a sůl, vše promícháme a nalijeme na rozpálený olej v pánvi. Po opečení obou stran omeletu vyjmeme, poklademe špenátem a překlopíme na půl. Přidáme brambory posypané strouhaným balkánským sýrem.

Špenátová polévka

Což takhle dát si špenát? 2 Foto:

Suroviny:

Což takhle dát si špenát? 5 Foto:

• 1 litr mléka

• 3 ks brambor

• 1 ks cibule

• 100 g másla

• 250 g špenátu (listy)

• 200 ml smetany

• 2 ks vejce

• 1 stroužek česneku

• sůl, pepř

Postup: Nakrájenou cibuli osmažíme na másle a přidáme špenátové listy. Krátce restujeme. Potom zalijeme mlékem a chvilku povaříme. Následně celou směs rozmixujeme v mixéru. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť v hrnci s osolenou vodou.

Do umixované směsi přilijeme smetanu a přidáme utřený česnek. Nakonec vložíme uvařené brambory a společně ještě chvíli povaříme. Vychladlá, natvrdo uvařená vejce oloupeme a přidáme do polévky.

Zařaďte častěji čerstvý listový špenát do svého jídelníčku. Jeho nabídka je v dnešní době již celoroční. Blahodárný přínos na lidské zdraví je nepopiratelný a správná kuchyňská úprava zajistí výbornou chuť!

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama