Chorizo

Chorizo klobása Foto:
Chorizo klobása
Foto: Thinkstock

Typická španělská klobása je známá jako nepostradatelná součást tapas. Umí toho ale mnohem víc. Její kouřovou chuť oceníte při přípravě předkrmů, polévek, hlavních jídel i výživných snídaní.

Oblíbené španělské tapas otevřely cestu dalším španělským pokrmům do našich kuchyní. Ať už je to paella, studená polévka gazpacho nebo neodolatelné sladké churros s čokoládou. Nic z toho ale není tak populární jako chorizo. Suchá klobása s nezaměnitelnou chutí a barvou je nutná pro přípravu španělských polévek, dušených mas či rýžových pokrmů. A nejlépe si ji vychutnáte právě jako jedno z tapas – jen zastudena nakrájenou a doplněnou vychlazeným „cerveza“ pivem.

Chorizo je vyrobeno z jemně nasekaného vepřového masa, okořeněného česnekem, chilli a uzenou paprikou. Právě paprika – španělsky pimentón – dává chorizu typickou červenou barvu a kouřovou příchuť. Chuť klobásy se liší podle druhu a množství použité papriky.

Klobáska obsahuje i kousky špeku, který jí dodává chuť a šťavnatost a díky němuž není potřeba při přípravě smažených pokrmů přidávat další tuk. Špek se z klobásky krásně vysmaží a celé jídlo krásně dochutí.

Chorizo skvěle pasuje ke všem luštěninám, Foto: Thinkstock

Chorizo skvěle pasuje ke všem luštěninám, Foto: Thinkstock

 

Použití v kuchyni

• Nakrájejte chorizo na kostky a osmažte je na pánvi, přidejte nakrájené rajče a lehce poduste. Směs pak přidejte do míchaných vajec nebo frittaty.

• Nakrájené chorizo lehce osmahněte s hráškem a podávejte jako přílohu.

• Chorizo dodá fantastickou chuť všem luštěninovým polévkám; s fazolemi či čočkou si zkrátka skvěle rozumí.

Prima tip: Pokud používáte při vaření plátky klobásy, snadno zabráníte tomu, aby se vám při smažení na pánvi zkroutily. Ostrým nožem klobásu podélně trošku nakrojte, a až poté nakrájejte na plátky.

Autor: Klára Michalová

 

Videa

reklama

reklama