Blahodárné účinky zázvoru

Blahodárné účinky zázvoru  Foto:
Blahodárné účinky zázvoru
Foto: Thinkstock

Zázvor je výborným pomocníkem při vaření, během staletí se však osvědčil také při léčbě různých nemocí, což se na podzim hodí více než v jiných ročních obdobích. Konzumovat ho můžete ve formě horkého čaje, který si hravě poradí s nachlazením i žaludeční nevolností.

Zázvor obecný je trvalka, která se pěstuje kvůli rozvětveným oddenkům výrazné chuti i vůně. Příznivé účinky exotické rostliny nevšedních tvarů znali už staří Řekové i Římané. Dnes se zázvor používá v sušené formě jako koření a to především do pokrmů orientální kuchyně. Kromě toho se přidává také do cukrářských a pekařských výrobků, marmelád, džemů a sirupů.

V posledních letech se stále větší pozornosti těší především čerstvý zázvor, z něhož lze připravovat léčivé čaje i zdraví prospěšné limonády. Při nákupu vybírejte spíše menší a světlejší oddenky – jsou šťavnatější a mají jemnější chuť. Budete-li je skladovat v ledničce, zůstanou v kondici překvapivě dlouhou dobu.

Blahodárné účinky zázvoru  Foto: ThinkstockPozitivní účinky zázvoru

• bojuje proti nachlazení

• posiluje imunitu

• dodává elán

• udržuje dobrý krevní oběh

• má antiseptické účinky

• zvyšuje tvorbu trávicích šťáv

• neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí

• pomáhá vylučovat hleny

• tlumí ranní nevolnost

• ulevuje od menstruačních křečí

• je vhodným pomocníkem při aromaterapii

Zázvorový čaj

Ingredience

• 4 nebo 5 tenkých plátků oloupaného zázvoru

• 250 ml vody

• 1 lžíce BIO medu

• šťáva z ½ limetky

Postup přípravy

Přiveďte vodu k varu a zalijte s ní plátky oloupaného zázvoru. Po 5–10 minutách sceďte, nechte vychladnout na teplotu cca 38–40 °C, přidejte med a čerstvě vymačkanou šťávu z limetky. Ihned konzumujte.

Zázvorový čaj s limetkou a medem Foto: Thinkstock

Zázvorový čaj s limetkou a medem. Foto: Thinkstock

Extra silný pomocník při nachlazení

Ingredience

• cca 5 cm čerstvého zázvoru

• 1 l filtrované vody

• 1 citron

• BIO med

Postup přípravy

Nastrouhejte do hrnce 5 cm čerstvého zázvoru, zalijte ho litrem filtrované vody, přiveďte k varu a povařte 10 minut. Odvar přelijte přes sítko do čajové konvice. Počkejte, až vychladne na teplotu cca 38–40 °C. Poté přidejte šťávu z citronu a podle chuti oslaďte BIO medem.

Autor: Nela Kučerová

Videa

reklama

reklama