5 zdraví prospěšných semínek

5 zdraví prospěšných semínek

Autor: Tereza Pánková, www.tastytalkings.com

Chia semínka

Tato semínka se poslední dobou těší velké oblibě. Obsahují totiž vysoké množství železa, vápníku, omega-3 nenasycených mastných kyselin a dalších zdraví prospěšných látek. Důležité je i to, že nemají žádnou specifickou chuť. Fungují proto dobře jako doplněk stravy, jsou vhodná pro všechny a dají se kombinovat s různými pokrmy. Jejich největší trik spočívá v tom, že dokážou navázat velké množství vody a zvětší svůj objem až 12krát. Tělo tak získá dostatečnou hydrataci! Původem jsou tato semínka ze Střední Ameriky, do svého jídelníčku je zařazovali například Aztékové. Jedná se o maličká semínka šalvěje hispánské, jejíž pěstování je velice náročné a nemůže se proto vysazovat kdekoliv.

PRIMA TIP:

Pokud chcete nahradit vejce, použijte chia semínka: fungují jako skvělé pojivo. Stačí v misce smíchat jednu polévkovou lžíci semínek, tři polévkové lžíce vody a nechat asi 15 minut odležet, dokud se semínka neobalí „gelem“. Toto množství nahradí jedno vejce.

Hořčičná semínka

Semínka hořčice seté, která se v České republice pěstuje běžně, fungují jako nezaměnitelné koření. Jsou kulatá, žlutá (někdy i černá nebo hnědá) a mají výrazně štiplavou vůni a chuť. Ona štiplavost se ze semínek uvolňuje až po namletí a smíchání s vodou. Lidskému zdraví prospívají především z hlediska trávicího systému: doporučují se při špatné funkci střev, protože urychlují trávení a látkovou výměnu. V dnešní době se používají především k výrobě různých druhů hořčice, celá k nakládání zeleniny.

PRIMA TIP:

Dříve se připravovala placka z rozemleté hořčice a mouky, která se přikládala na revmatická místa a tišila bolest. Některé domácnosti je prý používají dodnes, tak proč to nezkusit?

Konopná semínka

Ne všechny druhy konopí obsahují THC v takovém množství, aby ovlivňovaly lidské vnímání. Jedním z nich je vyšlechtěné technické konopí, ve kterém najdete maximálně 0,2 % THC. Důležitou složkou konopných semínek jsou nenasycené mastné kyseliny, konkrétně omega-3 alfa linolenová a omega-6 linolová. Ty podporují správný vývoj a fungování mozku, metabolismus a pozitivně působí na pokožku. Dále obsahují vitamín B, A a C, jsou plné bílkovin (25 %), tuků (31 %) a cukrů (34 %).

PRIMA TIP:

Zdaleka nejjednodušší je konopná semínka smíchat například s ovesnými vločkami a ovocem nebo je přisypat do salátu.

Lněná semínka

Stejně jako chia, i lněná semínka jsou skvělým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Navíc obsahují 42 % tuku, 28 % vlákniny a významnou složku, takzvané lignany. Ty mají antioxidační účinky a podporují metabolismus. Celá semínka jsou jen těžko stravitelná, proto je nutné jejich pomletí nebo dobré rozkousání. Nejběžnější barvou lněných semínek je hnědá, existuje ale i varianta takzvaného lnu zlatého. Skvělým pomocníkem při zdravotních problémech je lněný olej, jelikož posiluje imunitu, působí protizánětlivě a čistí játra, střeva a ledviny. Bohužel se ale rychle kazí, získává nepříjemný zápach a v takovém stavu může být i zdraví škodlivý.

PRIMA TIP:

Lněná semínka se skvěle hodí do smoothies. Přidejte jich pár do vašeho drinku, rozmixujte a získejte další cenné vitamíny.

Maková semínka

Buchty s mákem, makovec nebo třeba nudle s mákem. Využití těchto semínek je opravdu široké, zvlášť ve sladkém pečivu. V některých zemích je ale pěstování máku zakázáno, jelikož slouží k výrobě známého opia. Nezralé makovice obsahují řadu látek využívaných ve farmaceutickém průmyslu, jako například morfin, kodein nebo thebain: pozor, tyto alkaloidy jsou životu nebezpečné, žádné domácí experimentování! Maková semínka ale nikomu neublíží, naopak jsou skvělým zdrojem vápníku, obdobné hodnoty mají například mořské řasy. Makový olej zase dodá lidskému organismu vitamín E a je lehce stravitelný.

PRIMA TIP:

Z máku si můžete jednoduše připravit makové mléko. Stačí vám k tomu dvě ingredience: maková semínka (100 g) a voda (600 ml). Mák namočte na noc do studené vody, následující den směs rozmixujte a zbytky přeceďte přes sítko.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty