Vybíráte pivo k jídlu nebo jídlo k pivu?

Naučte se párovat pivo k jídlu  Foto:
Naučte se párovat pivo k jídlu
Foto: Thinkstock

Pít k určitému jídlu určené víno dnes nikoho neudiví. K červenému strávníci jedí tvrdý sýr a tučná masa, k bílému ryby a zelené olivy. Umíte ale správně vybrat jídlo ke správnému pivu?

Každého určitě napadne pečená kachna se zelím zapitá vychlazenou dvanáctkou. Avšak s produkcí malých pivovarů se dnes dostává do popředí pivní sommeliérství.

Druhy piv:

výčepní, ležáky, světlá, polotmavá, tmavá

Svrchně kvašená piva: pšeničné, ale, stout, porter

Spodně kvašená piva (ležáky): pivo plzeňského typu

Hlavní zásady párování: nalezení toho správného páru piva a jídla je do určité míry samozřejmě subjektivní záležitostí a záleží na zkušenostech každého pivního sommeliéra. Párování piva a jídla je závislé nejen na chuti, ale i na správném čichu sommeliéra. Existují však základní pravidla spojování – párování:

Naučte se párovat pivo k jídlu 4 Foto:

Tmavá piva (velký podíl pražených sladů) se možná překvapivě hodí ke sladkým dezertům s čokoládovou nebo kávovou chutí.

Lehké pšeničné pivo se výborně hodí k pokrmům s rybou.

Výrazná (silně chmelená) piva se hodí spíše k tučnějším masitým pokrmům, jelikož chmel pomáhá při trávení.

Ležák plzeňského typu podáváme ke gulášům, pečenému masu.

Polotmavé ležáky – těmito pivy zapíjíme rajčatovou omáčku s voňavými bylinkami. S uvedeného je zřejmé, že i k boloňským špagetám se pivo výborně hodí.

Naučte se párovat pivo k jídlu 5 Foto:

Naučte se párovat pivo k jídlu 2 Foto:

Jak je to s tmavými pivy?

Někomu může tmavé pivo připomínat čokoládu nebo čokoládový dezert a přesně tak to i funguje. Tmavé pivo se k čokoládě opravdu hodí. Kdo tuto kombinaci ochutná, určitě se k ní vrátí.

Pravidlo stupňovitosti

Obecně se k méně stupňovým pivům (desítkám) hodí spíše lehčí jídla. A naopak. Vícestupňová piva je lépe podávat k těžším a tučnějším pokrmům.

Nejen k pivu, ale také na pivu

Nejznámější a také nejjednodušší recept s přísadou piva jsou špekáčky na pivu. I když tento pokrm určitě není nejzdravější a ani na pohled není nejestetičtější, jeho chuť však překoná všechna očekávání.

Naučte se párovat pivo k jídlu 6 Foto:

Suroviny:

• 1kg olupaných špekáčků, rozkrojených podélně na půlky

• 500 ml černého piva

• 1 větší plechovka rajčatového protlaku

• 5 stroužků česneku nakrájených na plátky

• 3 velká rajčata nakrájená na kostky

• 2 slovenské papriky nakrájené na proužky

• 3 cibule nakrájené na klínky

• worcesterová omáčka, sójová omáčka

• sůl, pepř, nové koření, bobkový list

Postup: Všechny suroviny smícháme v jedné míse (nejlépe ve skleněné z varného skla) a dáme do trouby na 200 stupňů. Přiklopíme a vaříme asi jednu hodinu. Potom odklopíme a po promíchání vaříme bez pokličky ještě asi půl hodiny. Podáváme s pečivem. Po proležení (druhý den) jsou špekáčky na pivu prostě nejlepší!

Naučte se párovat pivo k jídlu 3 Foto:

A jak párovat konkrétní piva?

Porter – tmavý speciál se hodí k uzenému, slanině a sladkým dezertům

Brown Ale – tmavé pivo s karamelovým základem je dobré k roastbeefu a vepřové pečeni

Pale Ale 12 % - svrchně kvašené světlé pivo je vhodné k plísňovým sýrům a hamburgerům

Párujte, ochutnávejte, klidně si i přivoňte a hlavně nalezněte svůj dokonalý pár – buďto pivo k jídlu, nebo jídlo k pivu.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama