Víte, po čem voní Vánoce?

Víte, po čem voní Vánoce? Foto:
Víte, po čem voní Vánoce?
Foto: Thinkstock

Vánoční čtveřice koření, která si v každé domácnosti najde své místo: v jídle, jako dekorace nebo může jen tak provonět váš obývák!

Každý zná příjemnou vůni jehličí, zapáleného „františka“ nebo tradiční purpury. Další typické vánoční aroma pochází z exotických zemí, převážně z Indie.

Skořicovník pravý (Cinnamomum verum)

Známá skořice je prvním zástupcem z Indického poloostrova. Jako jeden z nejstarších aromatických stromů jej používali coby lék i vonnou přísadu do jídel již staří Řekové.

Používáme v podstatě oloupanou, velmi aromatickou kůru mladých stromků.

Užití

Skořici přidáváme do dortů, sušenek, punčů, svařeného vína, kávy nebo horké čokolády. Dále je vhodné ji přidávat do marmelád a ovocných nádivek drůbeže. Asi nejznámější kuchyňské využití je při smíchání s cukrem k posypání palačinek.

Víte, po čem voní Vánoce? 3 Foto:

Léčebné účinky

Odvar ze skořicové kůry (jedna skořicová tyčinka nalámaná a zalitá 2 dl vařící vody) uleví od bolesti hlavy, zažívacích potížích a nadýmání.

Při použití skořicové silice v aromalampě slouží jako antiseptikum. Molekuly skořice totiž čistí vzduch od bakterií.

Na co si dát pozor!

Při použití v aromalampě dávkujte velmi opatrně. Dvě kapky bohatě postačí k vánočnímu provonění celé místnosti.

Vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia)

Neboli vanilka pravá je lianovitá orchidej pěstovaná téměř v celých tropech a tropických ostrovech. Jelikož několikacentimetrové tobolky patří mezi nejdražší koření světa, velmi často se nahrazuje synteticky vyrobeným produktem, který má však hrubší vůni (u nás nejvíce rozšířen pod názvem „vanilinový cukr“).

Recept

Pečená dýně se skořicí Foto:

Pečená dýně se skořicí

Sladká dýně se skořicí, zázvorem a citrusy je bezpochyby vítězná kombinace.

Investujete-li o něco více peněz do nákupu pravých tobolek, investice se vám rozhodně vyplatí. Jeden plod lze totiž použít několikrát.

Víte, po čem voní Vánoce? 4 Foto:

Užití

Široké využití nachází především ve sladké kuchyni. Vanilka však zaujímá své místo i při přípravě telecího masa a mořských korýšů.

Léčebné účinky

Při aromaterapii okouzlující vůně rozveseluje mysl a vrací do duše harmonii. Hřejivé, sladké aroma přináší odpočinek pro nervový systém.

Hřebíčkovec vonný (Syzigium aromaticum)

Hřebíčkovec roste především ve východní Indii, dnes se pěstuje v celém tropickém pásmu. Používají se poupata před otevřením květů, které se několik dní suší na slunci až zhnědnou.

Užití

Využívá se do moučníků, perníčků a nákypů. Bez několika hřebíčků se neobejde správně ochucená rýže a chuť masových vývarů doplníte několika hřebíčky zapíchnutými v cibuli. 

Recept

Kávový dort s kardamonem, ořechy a karamelem Foto:

Kávový dort s kardamonem, ořechy a karamelem

Tenhle dort je naprosto luxusní a jistě se stane zlatým hřebem vaší oslavy. Nejenže krásně vypadá, ale i skvěle chutná.

Léčebné účinky

Při použití éterického hřebíčkového oleje v aromalampě získáte po přidání pár kapek citrusové esence úžasnou vůni, která je schopna vás ochránit před nachlazením nebo chřipkou. Při užívání v dutině ústní dovede ulevit od bolesti zubů.

Víte, po čem voní Vánoce? 2 Foto:

Kardamovník obecný (Elettaria cardamomum)

Indická bylina, ze které používáme sušené rozemleté tobolky. Ty mají jemné, nasládlé citronové aroma.

Užití

Při přípravě perníku, vánočního cukroví a dezertů.

Léčebné účinky

Léčivý nálev zklidní rozbouřené trávení. Velmi účinný je i éterický olej.

Když na papírový kapesník kápnete pár kapek a budete inhalovat aroma, dostanete novou energetickou vzpruhu.

 

Během vánočních svátků si svoje příbytky zdobíme nejrůznějšími dekoracemi a vaříme vybrané pochoutky. Nezapomínejme také na vánoční vůně! Použitím éterických olejů a esencí z cizokrajných rostlin a tropického ovoce získá váš domov nový, voňavý rozměr.

Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama