Slavnostní kapr 3x jinak

Slavnostní kapr 3x jinak Foto:
Slavnostní kapr 3x jinak
Foto: All

K české vánoční tradici kapr neodmyslitelně patří. Klasicky se smaží v trojobalu a servíruje se s bramborovým salátem. Malé obměny jsou ovšem povoleny :)

Záleží na tom, jak moc jste vy či vaši spolustolovníci konzervativní. Někdo lpí na tradici tak uprutně, že přidat do salátu jogurt místo majonézy může způsobit téměř katastrofu. A pak jsou tací, kteří rádi zkoušejí nové věci a k ochutnávkám se nechají přesvědčit i na Vánoce.

Ale i klasika může být vylepšena. Zkuste například kapří maso naložit do mléka, aby získalo lepší chuť a ztratilo bahnitost. Strouhanku si připravte čerstvou, ideální je rozmixovat světlý toustový chléb. A letos zkuste kapra smažit na přepuštěném másle, dodá masu neuvěřitelně lahodnou chuť a přitom se nepřepaluje!

Pokud chcete ještě více zazářit, zkuste si pohrát s ochucením strouhanky – výtečná je například nasekaná hladkolistá petrželka, pro zvýraznění chuti lze přidat trochu strouhaného parmazánu, efektní jsou mandlové lupínky, říz dodá mletý pepř.

Pokud vaše rodina lpí na klasice a vy byste rádi vyzkoušeli něco nového, mám pro vás osobní tip :) U nás doma děláme vánoční klasiku – smaženého kapra se salátem. A k tomu každý rok vybereme nějaký nový recept na kapra a připravíme degustační porci, kterou servírujeme jako teplý předkrm.

A tady už jsou naše tipy na přípravu vánočního kapra:

Jak vaří na Vánoce kapra se salátem Zdeněk Pohlreich?

Recept

Kapr s bramborovým salátem Foto:

Kapr s bramborovým salátem

Vánoční klasika na kterou nedá většina českých rodin dopustit: Smažený kapr s bramborovým salátem. Připravujete štědrovečerní večeři stejně jako šéf Zdeněk Pohlreich?
Zkuste vánoční klasiku v novém kabátku podle Honzy Kvasničky:

Recept

Smažený kapr v petrželové strouhance  Foto:

Smažený kapr v petrželové strouhance

Zajímavá variace na tradičního vánočního kapra může být tipem pro letošní svátky. Naložením do ochuceného mléka ztratí kapří maso bahnitost a získá na chuti. A rozhodně...
Pro ty, co nechtějí jíst smažená jídla, tu máme další tradiční český recept:

Recept

Kapr namodro Foto:

Kapr namodro

Způsobů, jak připravit kapra, znají v okolí Třeboně bezpočet, zdejší ryby jsou vyhlášené. V Třeboňské pánvi se rybníky začaly zakládat za časů Jana Lucemburského, rozvoj...
Pokud se inspirujete mým osobním tipem a vyzkoušíte letos další recept na kapra, doporučuji tento recept od Lukáš Želechovského z Buddha Baru:

Recept

Asijský kapr ve woku  Foto:

Asijský kapr ve woku

Kapr je například v čínské kuchyni velmi oblíbený. Zkuste ho tentokrát připravit trochu jinak a dejte mu asijský šmrnc. Výrazné chutě kaprovi sluší :)
Přeji krásné Vánoce a kapra bez kostí :)

Klára Michalová, šéfredaktorka Prima FRESH

Videa

reklama

reklama